Σελίδες

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Διεφθαρμένα ΜΜΕ – Η σιωπή των… «λυκοπροβάτων»!





Ισλανδία: Σε παραίτηση «εξαναγκάστηκε» η κυβέρνηση – Στη φυλακή οι υπεύθυνοι της κρίσης!


Μάθημα δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο από τους Ισλανδούς!

Του Φάνη Κυριόπουλου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί άραγε δεν υπάρχουν ειδήσεις από την Ισλανδία;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ και οι καλοπληρωμένοι , «σφουγγοκωλάριοι» και βολεμένοι κοντυλοφόροι του κερατά τηρούν σιγήν ιχθύος για την «κοσμογονία» που συνετελέσθη σε αυτήν την μικρή χώρα του Βορρά;

Διότι εκεί, πραγματικά έγινε «επανάσταση», εντός ή εκτός εισαγωγικών, από έναν λαό που λίγα γνωρίζουμε γι’ αυτόν, αφού οι «ειδικοί» φροντίζουν συνειδητά να… σιωπούν, καθώς γι’ αυτούς η Ισλανδία μπορεί να αποτελέσει το «κακό» παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη της κρίσης… Διότι η «κατοχή» από τους μερκοζί και τους… λοιπούς «συγγενείς» πρέπει να συνεχιστεί…


Διότι δεν πρέπει να «στεναχωρηθούν» οι «big brothers» της ΕΕ και τα απανταχού αρπακτικά του ΔΝΤ, όπως και οι «αιμοδιψείς» τραπεζίτες!

Διότι μπορεί και κάποιοι άλλοι να ακολουθήσουν τον «δρόμο» των Ισλανδών και τότε φωτιά στα… μπατζάκια όλων αυτών που προανέφερα, δηλαδή στο σύνολο των διεφθαρμένων!

Και εξηγούμαι: Δεν υπάρχουν ειδήσεις από την Ισλανδία διότι η χώρα αντιμετώπισε παρόμοια κρίση με αυτήν που βιώνουμε και εμείς σήμερα αλλά ο λαός αντέδρασε με έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο και πήρε την κατάσταση στα «χέρια» του…

Κανείς, όμως, δεν «ασχολήθηκε» με το θέμα το οποίο ούτε στα… ψιλά των «πρωτοκλασάτων» εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων δεν πέρασε!

Η σιωπή των… «λυκοπροβάτων», θα έλεγα! Κανείς από τους προαναφερθέντες της «ενημέρωσης» δεν είδε ούτε… άκουσε το παραμικρό! Άκρα του τάφου σιωπή, η οποία, ποιος ξέρει πόσο «εξαγοράζεται» και αυτή!

Γιατί, μη μου πείτε:

Μάθαμε «έγκαιρα» και «έγκυρα» πως ο Στρος Καν επιχείρησε να βιάσει την καμαριέρα…

Μάθαμε «έγκαιρα» και «έγκυρα» πως ο Παπανδρέου – τι παιδί κι αυτό(!) – αποκάλεσε «διεφθαρμένους» τους Έλληνες…

Μάθαμε «έγκαιρα» και «έγκυρα» για το τι συνέβη στη Λιβύη και στην Αίγυπτο… Αλλά ποτέ δεν μάθαμε τι συνέβη στην χώρα του πάγου…

Ευτυχώς, όμως που υπάρχει το διαδίκτυο και στα e-mail δεν μπαίνει… φρένο – προς το παρών, τουλάχιστον…

Στην Ισλανδία, λοιπόν, ο λαός κατάφερε να οδηγήσει σε παραίτηση την κυβέρνηση της κρίσης, εθνικοποίησε τις μεγαλύτερες τράπεζες, αποφάσισε να μην πληρώσει το χρέος που είχαν δημιουργήσει αυτές στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής τους και κατέληξε να δημιουργήσει ένα λαϊκό σώμα για την αναδιαμόρφωση του συντάγματος! Και όλα αυτά με ειρηνικές διαδικασίες. Μια πραγματική επανάσταση κόντρα στην εξουσία που οδήγησε τον λαό σε οικονομική εξαθλίωση.

Και ξαναρωτώ: Εδώ, γιατί δεν μπορέσαμε να μάθουμε τίποτα γι’ αυτά τα γεγονότα εδώ και δύο χρόνια; Μήπως διότι όλοι αυτοί φοβήθηκαν για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έπαιρναν ως παράδειγμα αυτά που κατάφεραν οι Ισλανδοί; Ασφαλώς, Ναι!!!

Δείτε εν συντομία την ιστορία:

2008. Εθνικοποιείται η κύρια τράπεζα της χώρας. Καταρρέει το νόμισμα, σταματάει τη λειτουργία του το χρηματιστήριο. Η χώρα «κηρύσσεται» σε πτώχευση…

2009. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και δρομολογούνται πρόωρες εκλογές που προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Συνεχίζει η άθλια κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 εκ. ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο…


Διαδηλωτές μπροστά από την Βουλή στο Ρέϋκιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας

2010. Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο. Τον Γενάρη του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει ότι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία. Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα για την πληρωμή ή όχι του «χρέους» και σαρώνει το ΟΧΙ με 93%των ψήφων!

H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση. Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών.

Η Interpol εκδίδει διαταγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα.

Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται 25 πολίτες, χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι. Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα.

Το σώμα αρχίζει την «εργασία» του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια carta magna λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Τα αποτελέσματα θα πρέπει να επικυρωθούν από την υπάρχουσα βουλή και από την επόμενη αναθεωρητική που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές και η ζωή… συνεχίζεται…

Αυτή, εν ολίγοις, είναι η σύντομη ιστορία της Ισλανδικής επανάστασης, εκτός εισαγωγικών: Παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης, εθνικοποίηση της τράπεζας, δημοψήφισμα για τις κρίσιμες οικονομικές αποφάσεις, φυλάκιση των υπεύθυνων της κρίσης και ξαναγράψιμο του συντάγματος από τους πολίτες! Από τον, με όλη τη σημασία του όρου, κυρίαρχο λαό!

Να, λοιπόν, γιατί δεν υπάρχουν ειδήσεις από την Ισλανδία!

Μίλησαν για όλα αυτά τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ;;; Φυσικά ΟΧΙ!

Όσο για τα «δικά» μας ΜΜΕ, εσείς, βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Ένα είναι σίγουρο, όμως:

Ο ισλανδικός λαός έδωσε ένα μάθημα πραγματικής δημοκρατίας σ’ όλον τον κόσμο!

Πολλοί δεν γνωρίζουν αυτά που επιμελώς απέκρυψαν οι… ολίγοι… «επαΐοντες»…

Μήπως είναι καιρός να μάθουν όλοι τι συνέβη εκεί στο μακρινό… Βορρά;

Εσείς αποφασίζετε…

Για όλους όσοι είστε δύσπιστοι και με το δίκιο σας, μετά από αυτά που μας έχουν συμβεί, δείτε και:

Άρθρο στη Αγγλική Guardian τον Ιούνιο

http://www.guardian.co.uk/world/2011/jun/09/iceland-crowdsourcing-consti…

Άρθρο στην Wikipedia με όλο το ιστορικό

http://en.wikipedia.org/wiki/2008%E2%80%932011_Icelandic_financial_crisis

Το site της Ισλανδίας μέσω του οποίου έγινε το crowdsourcing και φτιάχτηκε το νέο σύνταγμα της χώρας

http://stjornlagarad.is/

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης:

Facebook https://www.facebook.com/Stjornlagarad

Twitter https://twitter.com/#!/Stjornlagarad

Εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους, με υγεία… TYΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: