Σελίδες

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Κύπρος: Απεφάσισαν επιτέλους να εξετάσουν τον ύποπτο ρόλο του ανθέλληνα ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ, Ντάουνερ


Οι προσβλητικές δηλώσεις Ντάουνερ για την Κυπριακή Δημοκρατία θα εξεταστούν στη Βουλή.

Όλες οι πολιτικές παρατάξεις έχουν επικρίνει τη συμπεριφορά Αλεξάντερ Ντάουνερ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το θέμα οδηγείται στην ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση. Τα κόμματα αναμένεται να ζητήσουν την απομάκρυνσή του, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση που έκανε περί Ελληνοκύπριους που θα αναλάβουν την Προεδρία της ΕΕ.

Θέμα για τη συμπεριφορά του Αλεξάντερ Ντάουνερ, Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατόπιν εισηγήσεως του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, Γιώργου Περδίκη, εισήγηση η οποία έγινε...
σήμερα το απόγευμα αποδεκτή από την Ολομέλεια χωρίς καμμίαν ένσταση, με κάποιους εκ των βουλευτών μάλιστα να δηλώνουν ότι αποδέχονται και υπερθεματίζουν.

Η εισήγηση του κ. Περδίκη ήταν το αντικείμενο και της σύσκεψης των αρχηγών/ ή εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, κατά την οποία αποφασίσθηκε όπως μη διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση και η κατάθεση πρότασης ψηφίσματος στη σημερινή Ολομέλεια, αλλά να προγραμματισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που τελικώς αποδέχθηκε το σύνολο του νομοθετικού σώματος.

Ο κ. Περδίκης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζητούσε όπως εγγραφεί στο Δ΄ Κεφάλαιο της Ολομέλειας το θέμα με τίτλο: ''Η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ και η ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων από την Κυπριακή Κυβέρνηση''.

Αιτιολογώντας την εισήγησή του, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι ''οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ντάουνερ -ο οποίος εσκεμμένως και επανειλημμένως αναφέρθηκε σε 'Ελληνοκυπρίους', που ετοιμάζονται να αναλάβουν την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης- έχουν καταδικασθεί από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα''.

''Ολοι και όλες'', δήλωσε ο κ. Περδίκης, ''έχουν υπογραμμίσει και καταδικάσει τη σαφή υποβάθμιση και προσβολή της υπόστασης της χώρας μας ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνεται δε ότι ο κύριος Ντάουνερ, σύμφωνα με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι-Μουν, αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο στη συνέχεια των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων''.

Οπως ανέφερε ο κ. Περδίκης στον Πρόεδρο της Βουλής, το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών θεωρεί πως ''η Βουλή των Αντιπροσώπων επιβάλλεται να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις προσβλητικές δηλώσεις του κ. Ντάουνερ''.

''Επιβάλλεται -κατά την άποψή μου- να συζητηθεί το θέμα'', δήλωσε ο κ. Περδίκης, ''έτσι ώστε να ακουσθούν όλες οι απόψεις και να εκτεθεί το μέγεθος των κινδύνων από την παραμονή του κ. Ντάουνερ στη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών''.
Επιπλέον, ο κ. Περδίκης εισηγήθηκε όπως ολοκληρωθεί η συζήτηση με την έκδοση απόφασης ή ψηφίσματος της Βουλής των Αντιπροσώπων''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: