Σελίδες

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Έκθεση για το Βυζάντιο και το Ισλάμ στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης


Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης παρουσίασε το 1977 την έκθεση «Η Εποχή της Πνευματικότητας», καταγράφοντας με πρωτότυπα έργα τούς πρώτους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Είκοσι χρόνια σχεδόν μετά, το 1996, μια δεύτερη μεγαλειώδης έκθεση συμπλήρωσε την προηγούμενη, με τον τίτλο: «Η Δόξα του Βυζαντίου», δίνοντας έμφαση στους μεσοβυζαντινούς χρόνους.
Φέτος, το Μητροπολιτικό Μουσείο θα παρουσιάσει ξανά μία έκθεση για το Βυζάντιο. Αυτή τη φορά, το θέμα θα αφορά την περίοδο της μετάβασης από τον κόσμο του Βυζαντίου στο Ισλάμ, καταγράφοντας την εξέλιξη στις Νότιες και πλούσιες τότε επαρχίες της αυτοκρατορίας, κατά τον 7ο αιώνα.
Η έκθεση, η οποία θα ανοίξει στις 14 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουλίου, θα...
περιλαμβάνει 250 αντικείμενα από 33 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος. Τίτλος της έκθεσης θα είναι: «Βυζάντιο και Ισλάμ. Εποχή Μετάβασης».
Όπως επισημαίνεται, θα παρουσιαστεί η αλληλεπίδραση Βυζαντίου και Ισλάμ στην ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα στον 7ο και 9ο αιώνα. Μέσα από τα εκθέματα θα αναδεικνύεται η επίδραση των Νότιων βυζαντινών επαρχιών στην ισλαμική τέχνη και η συνεχιζόμενη επιρροή του Ελληνισμού -μέσω του Βυζαντίου- στην αναδυόμενη ισλαμική παράδοση.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του φημισμένου νεοϋορκέζικου μουσείου, «η έκθεση είναι η πρώτη που εμφανίζει το σύνθετο χαρακτήρα της περιοχής, την εξαιρετική τέχνη της, τον πολιτισμό της, καθώς και την εποχή της μετάβασης από τον ένα κόσμο στον άλλο. Με τα εκθέματα υπογραμμίζονται οι δραστηριότητες στο χώρο της εξουσίας, της θρησκείας, του εμπορίου, καθώς και η εικονομαχία αυτής της περιόδου, αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετωπίσθηκε από τις χριστιανικές, εβραϊκές και ισλαμικές κοινότητες».
Μεγάλοι οικονομικοί υποστηρικτές της έκθεσης είναι το ζεύγος ομογενών Μαίρη και Εμμανουήλ Τζαχάρης, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ταμείο Hagop Kevorkian, καθώς επίσης, ιδιωτικοί και πολιτειακοί φορείς της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: