Σελίδες

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαχειριστές


Οι Αμερικανοί, που δεν φημίζονται για την ιστορική παράδοση και το βάθος της κουλτούρας τους, έχουν καταγράψει δια μέσου των εποχών ανεκδοτολογικές μαρτυρίες, που τείνουν να χρησιμεύσουν ως κιβωτός εμπειριών. Και σοφίας.
Για παράδειγμα η φράση, «όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, μόνο οι σκληροί επιβιώνουν», η αυταπόδεικτη ορθότητα της οποίας μπορεί να επιβεβαιωθεί από πλείστα παραδείγματα στη ζωή του καθενός. Μια φράση που γυροφέρνει πάνω...
από το Μέγαρο Μαξίμου, την Αθήνα, την Ελλάδα, την ιστορική μνήμη μιας χώρας που αδικήθηκε από τους επιγόνους ενός παρελθόντος που θα έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες, να λειτουργήσει ως διαρκές παράδειγμα για να ξεπεραστεί από ένα μέλλον το οποίο… δεν ήρθε ποτέ.
Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ένα Σαββατοκύριακο το οποίο αναμένεται να κρίνει πολλά για τη συνέχιση της ιστορικής διαδρομής του τόπου, χωρίς… διαλείμματα, τα εκβιαστικά διλήμματα εκείνων που κάποτε ήταν εταίροι μας, και σήμερα απλώς δανειστές, βρίσκονται και πάλι μπροστά μας.
Όπως και η πρόδηλη αδυναμία όσων κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της κρίσης, με όραμα και ρεαλισμό, κυρίως όμως με κατανόηση των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα. Και η Ελλάδα είναι οι πολίτες της, μια κοινωνία σε διαρκή αναζήτηση του καλύτερου για το αύριο, έστω κι αν οι δυνάμεις μας δεν φτάνουν μέχρι εκεί.
Η Ελλάδα δεν είναι αριθμοί. Δεν είναι δημιουργική λογιστική, μια πρακτική που τόσο «φορέθηκε» στο παρελθόν, για να κρύψει κάτω από το χαλί τις εθνικές υστερήσεις μας. Δεν είναι μέγεθος, ιστορικό και πολιτικό, εύκολα διαχειρίσιμο. Η γονιδιακή κληρονομιά μας είναι εξαιρετικά ευμεγέθης, ώστε να μην την αντέχουν οι πλάτες του οποιουδήποτε.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η συγκεκριμένη οριακή στιγμή που διέρχεται η Ελλάδα, δεν χρειάζεται απλή, συνεσταλμένη και ηττοπαθή διαχείριση, όπως ζούμε το τελευταίο διάστημα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαχειριστές. Χρειάζεται ηγέτες. Με εθνικές αναφορές, και κυρίως με τη δύναμη να παρακινήσουν, να εμπνεύσουν, να καθοδηγήσουν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μέλλον ανήκει σε εκείνους που το προετοιμάζουν. Όχι σε όσους δέχονται αδιαμαρτύρητα ένα παρόν που «μαγειρεύτηκε» άτσαλα, με τα λάθος υλικά, από τους λάθος ανθρώπους. Η Ελλάδα μετράει. Ακόμη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: