Σελίδες

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ο επόμενος εθνικός στόχος για την Ελλάδα και τους Έλληνες


Έληξε με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup η ελληνική δημοσιονομική περιπέτεια;

Picture 0 for Ο επόμενος εθνικός στόχος για την Ελλάδα και τους Έλληνες
Έληξε με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup η ελληνική δημοσιονομική περιπέτεια; Όποιος έσπευδε να δώσει θετική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, εύκολα, απλώς θα απογοητευόταν. Η χώρα μας εξασφάλισε μια μεγάλη ευκαιρία να λύσει μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα, που υπό άλλες συνθήκες θα την οδηγούσαν στην καταστροφή, είναι η σωστή θέση.
Στην πραγματικότητα, η προσπάθεια – στην πράξη – μόλις τώρα ξεκινάει. Με την απόφαση που ελήφθη χθες τα ξημερώματα, αυτό το οποίο έγινε, ήταν να κλείσει το ζήτημα θεωρητικά. Τώρα, θα πρέπει να γίνει το ίδιο και πρακτικά. Το χρονικό περιθώριο που μας δίνεται; Έως το τέλος του 2020, όταν το χρέος...
της χώρας θα πρέπει να έχει πέσει στο 120,5%, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Αυτός είναι από εδώ και στο εξής ο εθνικός στόχος της χώρας, όπως πριν από 15 χρόνια ήταν η ένταξη στην ΟΝΕ και πριν από 12 χρόνια ήταν η τέλεση τωνΟλυμπιακών Αγώνων. Κάπως έτσι καθορίζεται σημειολογικά η νέα κατάσταση πραγμάτων και αυτό θα πρέπει πλέον να ξεκαθαρισθεί από την πολιτική ηγεσία της χώρας προς την κοινή γνώμη.
Μπορεί ο στόχος να αφορά ψυχρούς αριθμούς και ο συμβολισμός φαινομενικά να μην είναι τόσο ισχυρός όσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή το κοινό νόμισμα, ωστόσο, επί της ουσίας πρόκειται για κάτι ουσιαστικότερο: Τη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μας και την επιστροφή της, βήμα-βήμα, χρόνο με το χρόνο, στον δρόμο της ευημερίας, αυτή τη φορά σε υγιείς βάσεις και γερά θεμέλια, μακριά από το μοντέλο της κρατικοδίαιτης οικονομίας που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: