Σελίδες

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ξαφνιάζει ο Τσίπρας.....


Η «γεωπολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ανήκουμε «εις τη Δύση»

Ριζικό γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα μας, μέσω του προέδρου της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Αλέξη Τσίπρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία σπάνια για το κόμμα στιγμή άρθρωσης γεωπολιτικού λόγου, μέσω του Αλ. Τσίπρα, φαίνεται να προτείνει ή για να το θέσουμε καλύτερα, φαίνεται να μισο-προτείνει μία λύση, χωρίς κραυγές και αφορισμούς αλλά με κάποια «λογική», ασχέτως εάν φυσικά κάποιος συμφωνεί ή όχι με αυτή.
Ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του από το ΥΠΕΞ, υπογράμμισε πως «…η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ριζικό γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό», αφού το δόγμα «ανήκουμε εις τη Δύση», όπως ανέφερε, «δεν είναι μόνο ξεπερασμένο αλλά και επικίνδυνο». Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αφού διαπίστωσε πως η προσκόλληση στο άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ έχει γίνει πολύ έντονη, ανέφερε πως το κύριο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας έχει να κάνει με την «εθνική μας κυριαρχία» την οποία όπως είπε την έχουμε «σε μεγάλο βαθμό» απολέσει «εδώ και δύο χρόνια».
Οι «οδυνηρές συνέπειες του μονομερούς ευρωατλαντικού προσανατολισμού της εξωτερικής μας πολιτικής» ανέφερε «και της καθολικής ενσωμάτωσης της διεθνούς...
στρατηγικής μας στα συμφέροντα του άξονα ΗΠΑ και Ισραήλ» έχουν φέρει τη χώρα στο σημείο που βρίσκεται, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας μάλιστα και ένα λογοπαίγνιο, προσπάθησε να συγκρίνει την έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας με την Αποκλειστική Οικονομική… «εξάρτηση από το ΔΝΤ, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για την μη ανακήρυξη από την χώρα μας της ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Την επίσημη δε ανακοίνωση αυτής της απώλειας την πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός από το ακριτικό Καστελόριζο, όπου επέλεξε τον τόπο αυτόν, όχι για να ανακοινώσει την πρόθεση της χώρας να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά για να ανακοινώσει την ένταξη της χώρας στην αποκλειστική οικονομική εξάρτηση από το ΔΝΤ, τους εταίρους και τους πιστωτές».
Αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων το οποίο «έχει τεράστια σημασία – και πολιτική και οικονομική – τα ενεργειακά δίκτυα, αλλά και το φυσικό αέριο το οποίο υπάρχει στην περιοχή», η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθήσει μία πολυδιάστατη πολιτική ιδιαίτερα τώρα «που η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε έναν στρατηγικό, οικονομικό, κοινωνικό αναπροσανατολισμό, σε ανακατατάξεις με ιδιαίτερη σημασία».
Την σημασία του έχει και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων τα οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν ως εμπράγματες εγγυήσεις. «Το πρώτο που θα ήθελα να σημειώσω» δήλωσε ο Α. Τσίπρας, «είναι ότι δεν μπορεί σ’ αυτές τις ανακατατάξεις και τις εξελίξεις που αναδεικνύουν και τα πιθανά κοιτάσματα ορυκτού πλούτου, δεν μπορεί αυτός ο ορυκτός πλούτος να αποτελεί εμπράγματη εγγύηση για τα δάνεια της χώρας. Αντίθετα, η μελέτη και η ανάπτυξη της χώρας μας σ’ αυτό τον τομέα πρέπει να γίνει με όρους διεθνούς δικαίου, προάσπισης της ειρήνης, μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και κυρίως κοινωνικής ανταποδοτικότητας».
Σε γενικές γραμμές η συζήτηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα και του Αλ. Τσίπρα περιστράφηκε γύρω από μία ευρεία γκάμα θεμάτων όπως αυτού από της Αραβικής Άνοιξης, τα θέματα τα οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο λαός της Συρίας, το θέμα της Κύπρου και των διαπραγματεύσεων οι οποίες έγιναν στη Νέα Υόρκη, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων και των Σκοπίων, τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των νέων συνθηκών οι οποίες συζητούνται αυτή τη στιγμή, καθώς επίσης και τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και άλλες χώρες οι οποίες παίζουν μεγάλο ρόλο στις οικονομικές αλλά και στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας.
Το «defence-point.gr» είναι γνωστό πως πολλές φορές έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στις θέσεις, ή μάλλον στις μη θέσεις – κατά τη γνώμη μας – του ΣΥΡΙΖΑ για διάφορα θέματα, από τα οικονομικά και τα εθνικά έως και το μεταναστευτικό. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας εμποδίσει από το να επικροτήσουμε και τα, κατά την άποψή μας, ορθά. Είναι ορθή λοιπόν η άρθρωση γεωπολιτικού λόγου, με επιχειρήματα και όχι απλές αφοριστικές κραυγές για τον εντυπωσιασμό και την ικανοποίηση της «παραδοσιακής» εκλογικής πελατείας.
Είναι ορθή η υπογράμμιση της έννοιας της πατρίδας και της «εθνικής κυριαρχίας» από έναν χώρο ο οποίος δεν φημίζεται για την πίστη του σε τέτοιες «αναχρονιστικές», «φασιστικές» που θα έλεγαν κάποιοι ιδεολογίες. Είναι ορθή, τέλος, η προσπάθεια έκθεσης στον ελληνικό λαό μίας εναλλακτικής διεξόδου, έστω και εάν δεν είναι δυνατό υπό τις συνθήκες που ζούμε να αποτελέσει μία αξιόπιστη λύση.
Από τη πλευρά μας, αν και δεν μπορούμε να συνυπογράψουμε πολλά από αυτά που υποστηρίζει ο Αλ. Τσίπρας, όπως για παράδειγμα τα περί της συλλήβδην απαξίωσης και δαιμονοποίησης της Δύσης, απλά να σημειώσουμε πως η ελπίδα μας είναι ένας χώρος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει όχι μόνο με την «άρνηση» αλλά και με τη «θετική δράση» στα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας, διότι, πολύ απλά, είμαστε λίγοι για να είμαστε χωριστά, όλοι μαζί μπορούμε, δεν περισσεύει κανείς.
Χθες, έγινε μία καλή αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: