Σελίδες

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Οικονομική κρίση και άγνοια(;) «βοηθούν» το έργο του τουρκικού προξενείου.


Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την ακριτική Θράκη, το οποίο εξ’αρχής είχε προκαλέσει προβληματισμό, έρχεται στην επιφάνεια με το πλέον απροκάλυπτο τρόπο. Πρόκειται για την ιδέα της δημιουργίας Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην ακριτική Θράκη μία ιδέα που αντιμετωπίστηκε με έντονο προβληματισμό από παράγοντες της Θράκης αλλά και με περίσσιο ενθουσιασμό από τους τοπικούς φορείς οι οποίοι αφελώς εκτιμούν ότι η δημιουργία τέτοιων ζωνών θα συνέβαλε άμεσα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα έντονο προβληματισμό προκάλεσε η πρόσφατη πρωτοβουλία του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης, να διοργανώσει σε συνεργασία με το προξενείο της τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, ένα ταξίδι Ελλήνων επιχειρηματιών στην Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη στο Τσορλού στην Τουρκία.
Η αποστολή αποτελούνταν από 28 άτομα με επικεφαλής τον πρόξενο της τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς και συμμετείχαν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, η πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης που έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη Κατερίνα Καραγιάννη, προέδρους και μέλη των Δ.Σ. των Επιμελητηρίων...
Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης και του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης. Την ελληνική αποστολή υποδέχτηκαν στο Τσόρλου η Διαχειριστική Αρχή της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης και κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας !
Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη της πόλης Τσόρλου είναι μία ιδιωτική επένδυση η οποία ιδρύθηκε το 1996 από ιδιωτική εταιρεία σε έκταση 2 εκατομμυρίων τ.μ. Στην ζώνη δραστηριοποιούνται συνολικά 170 επιχειρήσεις και απασχολούνται 3.000 άτομα.
Και ενώ θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η επίσκεψη Ελλήνων επιχειρηματιών στο Τσόρλου είναι μία κίνηση «φυσιολογική» στα πλαίσια της αποκόμισης εμπειριών για την λειτουργία των ΕΟΖ, η παρουσία του Τούρκου πρόξενου στην αποστολή προκαλεί ερωτηματικά. Με απλά λόγια πως δικαιολόγησε ο πρόξενος της Τουρκίας Μ. Σάρνιτς τη συμμετοχή του σε ένα ταξίδι Ελλήνων επιχειρηματιών στην Τουρκία. Πως γίνεται ένα άτομο που είναι γνωστό για τον υπονομευτικό του ρόλο στην Θράκη, που έχει δηµιουργήσει σχίσμα στο εσωτερικό της µειονότητας, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες μουσουλμάνων της Ροδόπης, διαχωρίζει τους µουσουλµάνους σε «δικούς µας» και σε … «χαφιέδες των Ελλήνων» να συμμετέχει σε μία τέτοια αποστολή.
Με ποια λογική ένα άτομο που με ιδιαίτερο πάθος αγωνίζεται για την «καθοδήγηση» και τον «εκτουρκισμό» της μειονότητας, που προωθεί τις τουρκικές ιμπεριαλιστικές κεμαλικές πολιτικές με γιορτές μίσους και φανατισμού, προκαλώντας το κοινό αίσθημα στη Θράκη, μπορεί να ηγείται και να «καπελώσει» ουσιαστικά μία ελληνική επιχειρηματική αποστολή που έχει σαν στόχο την αποκόμιση ιδεών για την δημιουργία στην Θράκη Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών.
Μήπως τελικά το τουρκικό κράτος μέσω του προξένου προσπαθεί να «καθοδηγήσει» τους Έλληνες επιχειρηματίες για την δημιουργία μίας ΕΟΖ στην Θράκη και την Αν Μακεδονία, με απώτερο στόχο το υποτιθέμενο «αμοιβαίο όφελος», αλλά σε τελικά ανάλυση την επίτευξη της στενότερης συνεργασίας δύο οικονομιών διαφορετικής βαρύτητας και δυναμισμού με απώτερο στόχο την «λείανσης» του εδάφους για μία οικονομική συνεργασία-εξάρτηση της ελληνικής Θράκης από την τουρκική υπό την καθοδήγηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα ; 


Δεν υπάρχουν σχόλια: