Σελίδες

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου…


….μπορεί να μεσολαβήσει στην διαμάχη της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ σχετικά με το πρόβλημα της Αντιπυραυλικής Άμυνας (ΑΑ).-Ο πρόεδρος Wolfgang Ischinger, δήλωσε, πως στην Διάσκεψη θα παρουσιαστεί μία συμβιβαστική πρόταση για το θέμα της Ευρωπαϊκής ΑΑ, η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.-Η φανταστική αυτή είδηση εμφανίστηκε στο «Handelsblatt» παραμονές του 48ου διεθνούς φόρουμ ασφαλείας, το…. οποίο ξεκινά στις 3 Φεβρουαρίου στο Μόναχο.
Το σημείο-κλειδί στην νέα έκδοση του συμβιβασμού, σύμφωνα με τον Ischinger, θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και η κοινή αξιολόγησή τους. Όμως τα συστήματα ΑΑ δεν θα ενοποιηθούν, επειδή εναντίον αυτού του βήματος αντιδρά η Ουάσιγκτον, η οποία φοβάται την μεταβίβαση τεχνολογιών. Το μήνυμα του διαχειριστή του φόρουμ, το οποίο έχει μεγάλη διεθνή επιρροή, οι ειδικοί δεν βιάζονται να το...
χαρακτηρίσουν ως επανάσταση στις διαπραγματεύσεις. Ο Ίγκορ Κοροτσένκο, αρχισυντάκτης του ρωσικού περιοδικού «Εθνική άμυνα», είναι κατηγορηματικός στις εκτιμήσεις του.
- Η Ρωσία επανειλημμένα είχε δηλώσει την θέση της, λέει ο εμπειρογνώμονας.
- Ζητά νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για να μην υπάρξει στόχος για το σύστημα του Ευρωπαϊκού ΑΑ. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι τοποθεσίες εκτόξευσης αμυντικών πυραύλων πρέπει να μετακινηθούν από τα ρωσικά σύνορα σε απόσταση ίση με το βεληνεκές των πυραύλων. Είναι ο μοναδικός όρος με τον οποίο η  Ρωσία είναι σύμφωνη να δεχτή την τοποθέτηση των συστημάτων ευρωπαϊκής ΑΑ. Το ότι αφορά τις διάφορες άλλες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προτείνουν την δημιουργία κέντρων ανταλλαγής πληροφοριών, δεν θα αγνοηθούν κι αυτές. Όμως η θέση της Ρωσίας σε αυτό το θέμα μένει αμετάβλητη.
Ακόμα στα μέσα του προηγούμενου έτους, ο Wolfgang Ischinger στο άρθρο, που δημοσίευσε στο «Frankfurter Allgemeine Zeitung», έκανε έκκληση να συμμετάσχει η Ρωσία στην δημιουργία του συστήματος ευρωπαϊκής ΑΑ με ίσους όρους και να υπολογίζονται και τα ρωσικά συμφέροντα. Το τωρινό μήνυμα για το νέο συμβιβασμό προέρχεται πάλι από αυτόν και όχι από την επίσημη Ουάσιγκτον ή τις Βρυξέλλες. Ωστόσο ο Ίγκορ Κοροτσένκο δεν βλέπει καμιά διαφορά σε αυτούς.
- Μπορούν να μιλούν από οπουδήποτε – και από την Ουάσιγκτον, και από το Τόκιο, και από το Μόναχο – λέει ο Ίγκορ Κοροτσένκο. Μέχρι που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν εξετάσουν πρακτικά αυτά τα ζητήματα, η Ρωσία θα πάρει τα μέτρα που ανάγγειλε ο πρόεδρος Μεντβέντεβ. Συγκεκριμένα, είναι η τοποθέτηση των πυραύλων «Ισκαντέρ» στην περιοχή του Καλινινγκράντ και στις νότιες περιοχές της Ρωσίας, όπως επίσης και ο αναπροσανατολισμός μέρους του στρατηγικού οπλισμού με στόχο την εξόντωση των πυραύλων της ευρωπαϊκής ΑΑ στην περίπτωση της υποθετικής πολεμικής εμπλοκής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: