Σελίδες

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΝΌΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉ ΒΊΑ ΨΗΦΊΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΊΑ


steve adam adam.mpaxalo@gmail.com
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε την Πέμπτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, νόμο που ενισχύει την προστασία των γυναικών που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ανακοίνωσε κοινοβουλευτική πηγή. Ο νέος νόμος, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, προβλέπει τη δημιουργία ειδικών κέντρων σε πολλές πόλεις και...
δωρεάν ιατρική βοήθεια στα θύματα.
Σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο, δίνεται η δυνατότητα σε δικαστή να εκδώσει διαταγή προστασίας μιας γυναίκας χωρίς να ζητήσει αποδείξεις για άσκηση βίας, προκειμένου να διευκολύνει την δημιουργία ζώνης προστασίας για τα θύματα.
Η ενδοοικογενειακή βία πλήττει το 39% των γυναικών στην Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες είναι θύματα «εγκλημάτων τιμής» που καταγράφονται κυρίως στην νοτιοανατολική Τουρκία.
Πολλές φεμινιστικές οργανώσεις επέκριναν τον νόμο, λέγοντας ότι περιορίζεται μόνο στη νομική πλευρά του προβλήματος, χωρίς να προωθεί την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση της τουρκικής κοινωνίας.
Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, ένα άντρας σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης σκότωσε γυναίκα συγγενή του επειδή αυτή εγκατέλειψε το σπίτι της μετά τον καβγά που είχε με τον σύζυγό της, γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: