Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012

Πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου διεκδικούν τώρα οι «Τσάμηδες»! Δικά τους θέλουν το Τζαμί Ιωαννίνων και την αρχαία Δωδώνη!

• Οι «Τσάμηδες», ειδικά το τελευταίο διάστημα, έχουν αποθρασυνθεί!
  

Βέβαια, φαίνεται πως πίσω τους έχουν και ξένες πλάτες... Το εξωφρενικό μάλιστα είναι ότι ζητούν την παρέμβαση της UNESCO, για να διασωθεί η... πολιτιστική κληρονομιά της «Τσαμουριάς», προσπαθώντας να εξαναγκάσουν την Ελλάδα να αναγνωρίσει το «πρόβλημα». Και να πάρει μέτρα για τα «κινδυνεύοντα» αρχιτεκτονικά και...
άλλα μνημεία, που βρίσκονται στην Παραμυθιά και το Μαργαρίτι καθώς και σε χωριά όπως η Πέρδικα. 

Θέλουν και την Δωδώνη!
Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα γίνεται για το Τζαμί της Λίμνης των Ιωαννίνων και για το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, που τα περιλαμβάνουν οι Τσάμηδες στην πολιτιστική κληρονομιά τους! Το Τζαμί των Ιωαννίνων θα μπορούσαν αυθαίρετα, όπως το πράττουν, κατά ένα τρόπο, να το συνδέσουν με τη μουσουλμανική θρησκεία τους. Χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι τους ανήκει ως μνημείο... Από πού ως πού όμως το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, θεωρείται και προβάλλεται ως «τσάμικο» πολιτιστικό μνημείο; Αστειότητες θα πείτε... Έτσι είναι... Αλλά καμία φορά προκύπτουν μέσα από τις γελοιότητες τετελεσμένα γεγονότα...

Στροφή Μπερίσα...
Στο μεταξύ, όπως έγραψε χθες ο «Π.Λ.», υφυπουργός Παιδείας έγινε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Τσαμερία» στην Αλβανία Αρντιάν Τάνο, ο οποίος θεωρεί τη Θεσπρωτία αλβανικό έδαφος! Με τη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση, όπως και του επίσης Τσάμη Αμπάζ Χάντο, που διορίστηκε υφυπουργός Πολιτισμού, φαίνεται η στροφή του Σαλί Μπερίσα προς ακραίους εθνικιστικούς κύκλους.

Αβάσιμες απαιτήσεις...
«Οι Τσάμηδες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους» (!) δηλώνει προκλητικά ο Αλβανός υφυπουργός και συνεχίζει: «Εργαζόμαστε ακούραστα για να καταλήξουμε σε εκείνη την ημέρα».
Όπως αναφέρει, οι «Τσάμηδες» θα αποφασίσουν, με νομικά κριτήρια, ποια θα είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουν, ώστε να φέρουν το θέμα στο διεθνές προσκήνιο, όπως και τι να απαιτήσουν από την Ελλάδα.
«Δεν επιδιώκουμε μόνον την επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων» τονίζει «αλλά να καθοριστεί τι ακριβώς συνέβη στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: