Τα άτομα που προέρχονται από τα Μεσογειακά κράτη έχουν αποκοπεί από τις βασικές παροχές του Γερμανικού κράτους, σε μια κίνηση που θεωρείται ως μια προσπάθεια να αποτραπεί η μετανάστευση από τις αγωνιζόμενες οικονομίες της ΕΕ.
Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau κάνει λόγο για μια οδηγία που διέρρευσε από το υπουργείο Εργασίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχολήσεως - με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου - η οποία αποκλείει τα άτομα που μετακινούνται στη Γερμανία από 14 χώρες της ΕΕ, συν τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Τουρκία, από τη διεκδίκηση του βασικού επιδόματος ανεργίας που είναι γνωστό ως Hartz IV.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οποίες ισχύει η απαγόρευση βρίσκονται η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, κινηση που τα γερμανικά ΜΜΕ ερμηνεύουν ως...
μια προσπάθεια να αποτραπεί η μετακίνηση ανθρώπων στη Γερμανία, πριν βρουν εργασία.
Μέχρι τώρα, οι μετανάστες από τις 17 χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί Κοινωνικής και Ιατρικής Βοήθειας (EFA), η οποία υπεγράφη το 1953, είχαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν επίδομα ανεργίας στις χώρες αυτές ενώ αναζητούσαν εργασία. Το υπουργείο ουσιαστικά έδωσε τέλος μονομερώς τη συμφωνία αυτή, ενώ δικαιολόγησε την κίνηση αυτή λέγοντας ότι όλοι οι μετανάστες στην ΕΕ θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στα οφέλη.
Οι μετανάστες από την ΕΕ άρχισαν να διεκδικούν παροχές στη Γερμανία μόλις από τον Οκτώβριο του 2010, όταν ένας Γάλλος μετανάστης χρησιμοποίησε τη συμφωνία EFA για να διεκδικήσει το δικαίωμα του σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Από τότε, το Γερμανικό Κέντρο Εργασίας έπρεπε να καταβάλει παροχές στους μετανάστες από τις χώρες που είχαν υπογράψει τη συμφωνίας EFA ακόμη και αν είχαν πάει στη Γερμανία αποκλειστικά και μόνο για να αναζητήσουν εργασία.
"Με το να δίνεται το δικαίωμα του Hartz IV στους πολίτες της ΕΕ από την πρώτη μέρα διατρέχουμε τον κίνδυνο κατάχρησης, αφού ο καθένας μπορεί να λέει ότι ψάχνει για δουλειά," δήλωσε στην εφημερίδα ο Ferdinand Wollenschläger, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Augsburg. "Αλλά πρέπει να ρωτήσει κανείς πόσο ρεαλιστικό είναι νέοι, μορφωμένοι Ισπανοί να εγκαταλείψουν τη χώρα καταγωγής τους για να ζήσουν με το Hartz IV στη Γερμανία."
Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι παραξενεύτηκε από την απόφαση του υπουργείου. "Ο αριθμός των μεταναστών που αρχίζουν να διεκδικούν το επίδομα Hartz IV αμέσως μόλις φτάσουν (στη Γερμανία) είναι σχεδόν μηδενικός," είπε ο Elke Ferner, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός πρόεδρος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης είπε επίσης ότι η οδηγία θα έχει μικρή επίδραση στο έργο της, δεδομένου ότι οι μετανάστες που κατευθύνονται άμεσα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης παρατηρήθηκαν "μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις." Περιέγραψαν την κίνηση του υπουργείου Εργασίας ως "προληπτικό μέτρο".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου