Σελίδες

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Εν τη βλακεία του ομολογεί ότι είναι ο εκλεκτός των ξένων πρεσβειών! Ομολογεί επίσης ότι είναι πολύ συνεπής στο αντεθνικό του έργο!

“Είναι ηγέτες του διεθνούς παράγοντα που δεν διανοούνται την Κύπρο χωρίς εμένα Πρόεδρο”
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ξανά την Προεδρία της Δημοκρατίας, με την ζυγαριά να γέρνει προς της επιλογή της επαναδιακδίκησης αν ερμηνεύσει κανείς τις απαντήσεις του, άφησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης που παρέθεσε στο Προεδρικό με αντικείμενο το εθνικό θέμα, ο Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε ότι οι αποφάσεις του θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο κυπριακό, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα δώσει βαρύτητα στο τι θα πει το ΑΚΕΛ μετά τις διαβουλεύσεις του με τα υπόλοιπα κόμματα.
Την ίδια στιγμή, αίσθηση έκαναν οι αναφορές του σε ξένους ηγέτες, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν μπορούν να φανταστούν την Κύπρο χωρίς τον ίδιο στην Προεδρία

Δριμύ κατηγορώ έναντι των επικριτών
Ο Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε με σκληρή γλώσσα στα όσα του καταλογίζονται για τους χειρισμούς του στο κυπριακό. Μίλησε για μεταλλάξεις πολιτικών προσώπων εν όψει των προεδρικών εκλογών, σε σημείο, όπως είπε, αμφισβήτησης του Προέδρου. «Δέχομαι χαστούκια», δήλωσε με έμφαση, «γιατί είμαι συνεπής και αυτό που...
κάνουν κάποιοι είναι εμπαιγμός».
«Δεν μπορεί», είπε «να είμαι ο αποδιοπομπαίος τράγος, να παραμένω συνεπής σε δεσμεύσεις προηγούμενων προέδρων και να δέχομαι εξαντλητική κριτική».
Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, έκανε λόγο για πλύση εγκεφάλου των πολιτών, καθώς όπως είπε,  ο κόσμος δεν αποδέχεται τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».
Σε ότι αφορά την πορεία των συνομιλιών, ο Πρόεδρς τόνισε ότι διαφαίνεται στασιμότητα και κατηγόρησε Τ/κ και τουρκική πλευρά για αδιάλλακτη στάση.
«Προσπαθώ μέχρι εσχάτων να πετύχουμε κοινές θέσεις και συναντίληψη»
Η εισαγωγική ομιλία του Προέδρου κινήθηκε στο πλαίσιο των ολοήμερων συνεδριών του εθνικού συμβουλίου, απαντώντας  σημείο προς σημείο σε αυτά, για τα οποία τον κατηγορούν. Αναφέρθηκε σε «απογοητευτική εικόνα» του Εθνικού Συμβουλίου στις 15, 17 Φεβρουαρίου καθώς και στις 7 Μαρτίου.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα όσα έχουν κατά καιρούς έχουν λεχθεί περί δικών του “μονολόγων και ενόχλησης” του από τις επικρίσεις, λέγοντας ότι η σύνοδος του Εθνικού ήταν τετραήμερη για να έχουν απεριόριστο χρόνο οι ηγέτες και εκπρόσωποι των κομμάτων να αναλύσουν τις θέσεις τους.
«Ο δημοκρατικός διάλογος δεν διασφαλίζεται από μονολόγους εκείνων που διαφωνούν, ούτε σημαίνει να κατηγορείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μην έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Το εθνικό συμβούλιο είναι ενήμερο για όλα τα έγγραφα που κατατέθηκαν καθώς και τα έγγραφα των συγκλίσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος, προσθέτωντας ότι «παρόλα αυτά μου προσάπτονται κατηγορίες για ελλιπή ενημέρωση. Δεν με ενοχλούν οι επικρίσεις».
«Προσπαθώ μέχρι εσχάτων να πετύχουμε κοινές θέσεις και συναντίληψη», είπε ο Πρόεδρος. «Το Εθνικό προσπαθεί να επιβάλει το τις θέσεις του στον Πρόεδρο διαφορετικά απειλούν ότι θα πάρουμε απόφαση να σε ακυρώνουμε». Ο πρόεδρος δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτή την τακτική διότι πρέπει να διασφαλίσει τους θεσμούς, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, τονίζοντας ότι ο ρόλος του Εθνικού είναι συμβουλευτικός και δεν δεσμεύει τον Πρόεδρο να ακολουθήσει.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ΔΔΟ όπως αυτή συμφωνήθηκε από το 1977 μεταξύ Μακαρίου –Ντεκτάς. Έκτοτε, επαναβεβαιώθηκε από όλους τους Προέδρους, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Η ομοσπονδιακή Κύπρος θα έχει μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα .
«Είχε ζητηθεί από το εθνικό να γίνει εις βάθος συζήτηση των εννοιών» είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος το έκανε, η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων όμως «δεν κατέθεσε απόψεις πάνω σε αυτά τα θέματα».
Ο πρόεδρος ανέφερε ότι το 1992 ο Ντεκτάς ήταν στη γωνία και ο ΓΓ εισηγείτο στο Σ.Α τη λήψη μέτρων  . “Τότε όμως οι ιδέες Γκάλι ενταφιάστηκαν χάριν προεδρολογίας”, είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «αυτό επαναλήφθηκε και αργότερα με την πολιτική της πυραυλολογίας και της ηφεστολογίας που κορυφώθηκε με το φιάσκο των S300 που οδήγησε στο σχέδιο ΑΝΑΝ»
«Πετύχαμε, ο Ταλατ να αναγνωρίσει το 4 προς 1. Διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της δημογραφικής δομής», είπε ο πρόεδρος.
Ο πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι ισχυροποιήσαμε τη θέση μας διεθνώς, με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και τις διαδικασίες των ερευνητικών γεωτρήσεων.
Αναφορικά με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, ο Πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων ότι θα δοθούν λανθασμένα μηνύματα αν αλλάξουμε συνομιλητή και θα δικαιώσουμε την Τουρκία «ότι τάχα κωλυσιεργούμε».
Ο Πρόεδρος, κλείνοντας την ομιλία του διερωτήθηκε “ποιον εξυπηρετεί  η εικόνα μιας αποδυναμωμένης και κατακερματισμένης ε/κ πλευράς», αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει το εσωτερικό μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: