Σελίδες

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο. Ένταλμα σύλληψης για τον Πέτρο Τσαλικίδη

Ένταλμα σύλληψης για τον Πέτρο Τσαλικίδη

Συγγενείς των θυμάτων που παρευρέθηκαν στην διαδικασία είχαν φραστικό επεισόδιο με κατηγορούμενους.
   


Με μια έκπληξη άρχισε η δίκη για την φονική έκρηξη στο Μαρί: Την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον τέως Αρχηγό της ΕΦ Πέτρο Τσαλικίδη που δεν παρουσιάστηκε την Δευτέρα στο Δικαστήριο. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 18 Μαϊου. Οι τραγικές φιγούρες των συγγενών των θυμάτων και οι λεκτικές αντιπαραθέσεις με τους κατηγορούμενους επιβεβαίωσαν απλώς ότι η πληγές είναι ακόμα ανοικτές και πονάνε...

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανέβαλε για τις 18 Μαϊου την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά την έκρηξη στο Μαρί ώστε να δοθεί χρόνος να εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί εναντίον του τέως Αρχηγού της ΕΦ Πέτρου Τσαλικίδη, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε κατά...
τη σημερινή ακροαματική διαδικασία.

Ως εκ τούτου οι 208 κατηγορίες που εκκρεμούν εναντίον των οκτώ συνολικά κατηγορουμένων δεν απαγγέλθηκαν.

Από νωρίς το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Οι επτά κατηγορούμενοι είχαν προσέλθει και αρχικά παρέμειναν στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Δικαστηρίου, που είχε διαμορφωθεί ειδικά.

Συγγενείς των θυμάτων είχαν προσέλθει κρατώντας φωτογραφίες των οικείων τους και ανέμεναν την έκβαση της διαδικασίας, η οποία διεξήχθη σε αίθουσα του Δικαστηρίου, η οποία διαθέτει σύστημα οπτικογράφησης της δίκης.

Οι επτά κατηγορούμενοι κάθισαν σε ειδικά έδρανα, σε διάταξη ανάλογη με τη σειρά των ονομάτων του κατηγορητηρίου, με τους δύο τέως Υπουργούς Μάρκο Κυπριανού και Κώστα Παπακώστα να έχουν τοποθετηθεί στην πρώτη σειρά.

Η συνήγορος της Δημοκρατίας Πωλίνα Ευθυβούλου ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του τέως Αρχηγού της ΕΦ Πέτρου Τσαλικίδη, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε. Η συνήγορος παρουσίασε αριθμό εγγράφων τα οποία – όπως ανέφερε - αποδεικνύουν την ορθότητα επίδοσης του κατηγορητηρίου, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία διεξήχθη με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση.

Για τους υπόλοιπους επτά κατηγορουμένους, η κ. Ευθυβούλου ζήτησε εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή, ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία τους στην επόμενη Δικάσιμο.

Το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής χαρακτήρισε ως εξωφρενικό ο Γιώργος Γεωργίου, συνήγορος υπεράσπισης του τέως Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και του τέως Υπαρχηγού της ΕΦ Σάββα Αργυρού, διότι, όπως υποστήριξε, οι πελάτες του δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά και δεν είχαν προετοιμαστεί.

«Θα ήταν εξωφρενικό αν οι κατηγορούμενοι παρέμεναν υπό κράτηση αναμένοντας τους εγγυητές τους», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι: «το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει να είναι παρόντες ή να υπογράψουν εγγυητική επιστολή». Ο κ. Γεωργίου επικαλέστηκε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος, σύμφωνα με το συνήγορο, τον ενημέρωσε ότι: «οι οδηγίες είναι να μη ζητηθεί κανένας όρος».

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων 5 και 7, του Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη και του Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Πάμπου Χαραλάμπους, Ευστάθιος Ευσταθίου επιφυλάχθηκε να επιχειρηματολογήσει για το κατηγορητήριο το οποίο χαρακτήρισε «ατελέστατο» και ζήτησε από την εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα να επικοινωνήσει με αυτόν, για να ενημερωθεί για τις οδηγίες που κοινοποιήθηκαν στο συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων 1 και 4 (κ. Κυπριανού και κ. Αργυρού).

Η κ. Ευθυβούλου ωστόσο διαβεβαίωσε ότι ενεργούσε σύμφωνα με τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα. «Οι οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα είναι αυτές και θα πρέπει να εξασφαλιστεί η παρουσία των κατηγορουμένων στο Δικαστήριο» είπε, επισημαίνοντας ότι η Εισαγγελία δεν ζήτησε άλλα μέτρα όπως τοποθέτηση των ονομάτων στο stop-list.

Ο Επαρχιακός Δικαστής Ηλίας Γεωργίου, μετά από διάλειμμα μισής ώρας, ανακοίνωσε την απόφασή του για αναβολή της υπόθεσης για τις 18.05.12 ώστε να δοθεί χρόνος εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Ο Δικαστής, λαμβάνοντας υπόψη τα έγγραφα που κατατέθηκαν, έκρινε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του νόμου για αναβολή της υπόθεσης.

Σε σχέση με τα αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης που σχετίζονται με τις εγγυήσεις για την παρουσία των κατηγορουμένων στην επόμενη δικάσιμο, ο Επαρχιακός Δικαστής ανέφερε: «Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας. Η σοβαρότητα των κατηγοριών είναι πρόδηλη και προβλέπεται ποινή φυλάκισης διά βίου».

Έκρινε επίσης ότι ελλείπει οποιαδήποτε πρόθεση μη προσέλευσης των κατηγορουμένων στο Δικαστήριο, διότι όλοι οι κατηγορούμενοι πλην του Πέτρου Τσαλικίδη ήταν παρόντες στη διαδικασία.

«Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι Κύπριοι και έχουν δεσμούς με την Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε. Για να εξασφαλιστεί ωστόσο η παρουσία τους στο Δικαστήριο, ο Πρόεδρός του διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι υπογράψουν, εγγυητική επιστολή ύψους 150.000 ευρώ έκαστος.

Ένταλμα σύλληψης για τον Πέτρο Τσαλικίδη
Ο τέως Αρχηγός της ΕΦ Πέτρος Τσαλικίδης εναντίον του οποίου εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: