Σελίδες

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Την έπαθε σαν Αλβανός


Πλαστοπροσωπία: Αλβανός (47) ισχυρίζεται ότι κατέβαλε € 2000 για το πλαστό ελληνικό διαβατήριο. Στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι δεν κατάλαβε ότι ήταν λάθος που προσποιήθηκε ότι είναι Έλληνας πολίτης. Φωτογραφία: Αστυνομία

Αλβανός καταδικάστηκε την Τετάρτη σε δέκα μήνες φυλάκιση και την επιστροφή 497.385 κορώνες στο ΚΑΕ, το οποίο είναι το ποσό που το δικαστήριο πιστεύει ότι ο άνθρωπος έχει λάβει καθαρά ως επίδομα ασθενείας από τον Σεπτέμβριο του 2007.
Εκτός από την ποινή για απάτη, ο άνθρωπος καταδικάσθηκε για χρήση πλαστών εγγράφων. Ο Αλβανός είπε στο δικαστήριο ότι έλαβε το πλαστό διαβατήριο το 2007, αφού δεν του δόθηκε ούτε...
άσυλο ούτε και άδεια εργασίας.
«Αγόρασε ένα ελληνικό διαβατήριο για 2000 ευρώ. Το διαβατήριο που αγόρασε από συγκεκριμένο άτομο, εξήγησε στον κατηγορούμενο ότι είχε τακτοποιήσει με το ίδιο διαβατήριο περίπου 200 άλλους ανθρώπους,» είπε η απόφαση του Δικαστηρίου της περιοχής Halden.
Επειδή η Ελλάδα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Αλβανοί ήταν σε θέση να λαμβάνουν άδεια εργασίας, καθώς και επίδομα ασθενείας από το νορβηγικό ΚΑΕ.
Κορυφή του παγόβουνου
Επικεφαλής της Μετανάστευσης και του τμήματος διαχείρισης της αστυνομίας Όσλο, Bjorn Vandvik, λέει ότι είναι πιθανό ότι ένα άτομο μπορεί να έχουν λάβει πλαστά διαβατήρια για 200 Έλληνες στη Νορβηγία.
- Είναι πιθανό. Θα επικοινωνήσουμε με την αστυνομία του Østfold γι ‘αυτό, αλλά αυτό επιβεβαιώνει αυτό στο οποίο έχουμε εργαστεί για μερικά χρόνια: το μεγάλο αλβανικό περιβάλλον με μια θέση στη βιομηχανία κατασκευών, όπου πολλοί εργάζονται με πλαστά διαβατήρια, δήλωσε ο Vandvik.
Είπε ότι η αστυνομία έχει αποκαλύψει 5-700 Αλβανούς στη Νορβηγία με ελληνικά, ιταλικά και βελγικά διαβατήρια τα τελευταία χρόνια.
- Όλα δείχνουν ότι υπάρχουν κάποιοι που παρέχουν στους ανθρώπους με ένα πέρασμα στο σύστημα αυτό. Αλλά δεν ήμασταν σε θέση να μάθουμε ποιος το κατασκευάζει, λέει.
Δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή για το πόσοι άνθρωποι ζουν στη Νορβηγία με πλαστή ταυτότητα, αλλά ο Vandvik πιστεύει ότι είναι αρκετές χιλιάδες.
- Πιστεύουμε ότι μερικοί ταξιδεύουν γύρω για λίγο, και πηγαινοέρχονται στη Νορβηγία – αλλά δυστυχώς πιστεύω ότι ανακαλύπτουμε τη κορυφή του παγόβουνου, είπε.
- Ελλάδα η είσοδος
Ο 47χρονος πιάστηκε όταν συνελήφθη από τους τελωνειακούς υπαλλήλους στο Svinesund στις 3 Φεβρουάριου του τρέχοντος έτους. Αυτό γιατί είχε δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο και πιστωτική κάρτα σε διαφορετικά ονόματα. Αλλά είναι στο πρόσωπο του δημοσίου με αποκαλύπτονται πολλές πλαστές ταυτότητες.
- Πέρυσι είχαμε 28 συλλήψεις για πλαστά διαβατήρια στα γραφεία μας, λέει η Lene Solheim Hagen, διευθυντής του κέντρου εξυπηρέτησης για τους ξένους εργαζόμενους στο Όσλο. Το κέντρο εξυπηρέτησης συνεργάζεται με την αστυνομία, την μετανάστευση, την Επιθεώρησης Εργασία και της φορολογική διοίκηση.
Λέει ότι η φορολογική διοίκηση έχει βελτιώσει τον έλεγχο κατά τα τελευταία χρόνια και ότι οι 41 εφορίες έχουν πλέον ειδικές γνώσεις και εξοπλισμό για να αποκαλύψουν τις απάτες ταυτότητας.
- Η εμπειρία μας από τη μεγάλη περιοδεία το 2010, ήταν ότι τα περισσότερα από τα πλαστά διαβατήρια ήταν ελληνικά, ιταλικά και βελγικά. Η Ελλάδα ήταν η είσοδος για πολλούς. Είναι, επίσης, για το πώς βλέπετε την πιο ίση, λέει η Χάγκεν.
Στα τέλη του Δεκέμβρη έγραψε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Αστυνομίας (PST) επιστολή προς την Διεύθυνση Μετανάστευσης (UDI) στην οποία τόνισε ότι ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στη Νορβηγία με πλαστή ταυτότητα, συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια στη Νορβηγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: