Σελίδες

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Αμερικανοί κατά του πολέμου

Οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο στο Αφγανιστάν, πιστεύει το 69% . The N.Y Times

Λίγες ημέρες μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Αμερικανού επιλοχία Ρόμπερτ Μπέιλς, ο οποίος επιτέθηκε κατά Αφγανών αμάχων σκοτώνοντας δεκαεπτά και τραυματίζοντας άλλους έξι, οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ καταγράφουν σημαντική μείωση υποστήριξης του δεκαετούς πλέον πολέμου, από την κοινή γνώμη.

Οπως φανερώνει δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό των New York Times και του CBS, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (69%) πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να πολεμούν στο Αφγανιστάν. Πριν από τρεις μήνες το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερέβαινε το 53%. Η απογοήτευση, μάλιστα, εκδηλώνεται εντονότερα όταν οι ερωτηθέντες απαντούν στο πώς έκριναν την πρόοδο της αμερικανικής στρατιωτικής «εκστρατείας». Το 68% απάντησε ότι πηγαίνει «κάπως άσχημα» ή «πολύ άσχημα», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Νοέμβριο ανερχόταν στο 42%. Οι αρνητικές εντυπώσεις αυξήθηκαν τόσο στους Ρεπουμπλικανούς όσο και στους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί εξέφρασαν σε μεγαλύτερα ποσοστά την επιθυμία να...
παραμείνει εκεί ο στρατός τουλάχιστον μέχρι τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα (οι τρεις στους δέκα απάντησαν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν εκεί. Αντιστοίχως, μεταξύ των ανεξαρτήτων, οι δύο στους δέκα επιθυμούν το ίδιο και ο ένας στους δέκα μεταξύ των Δημοκρατικών).

Η δημοσκόπηση έγινε τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αξιολογήσει τις εναλλακτικές λύσεις που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της απόσυρσης των στρατευμάτων και ενώ πληθαίνουν τα δυσάρεστα νέα από τα πεδία των μαχών, αλλά και «βαραίνει η ατμόσφαιρα» μετά τις δολοφονίες των γυναικόπαιδων από τον επιλοχία Μπέιλς και τις ταραχές που προκάλεσε η πυρπόληση του Κορανίου από Αμερικανούς πριν από ένα μήνα.

Σε συνεντεύξεις, πολλοί από τους ερωτηθέντες παραδέχθηκαν ότι μετά μία δεκαετία πολέμου στο Αφγανιστάν ανησυχούν για την έκβασή του.

Ο Πίτερ Φίβερ του Πανεπιστημίου Ντιουκ, συνεργάτης του Τζορτζ Μπους του νεότερου και ειδικός στην αξιολόγηση των τάσεων της κοινής γνώμης, υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί θα στήριζαν περισσότερο τον πόλεμο στο Αφγανιστάν εάν ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόταν συχνότερα σε αυτόν. «Δεν έχει δαπανήσει αρκετό πολιτικό κεφάλαιο υπεραμυνόμενος της ίδιας του της πολιτικής. Ο Ομπάμα δεν μιλάει για νίκη που θα έρθει το 2014, μιλάει απλώς για αποχώρηση. Αυτό τον προστατεύει μεν από μια ενδεχόμενη επίθεση από την Αριστερά, αλλά πιστεύω ότι δρα διαλυτικά όσον αφορά την ενίσχυση της υποστήριξης της πολιτικής», εξηγεί.

Η μείωση της στήριξης του πολέμου στο Αφγανιστάν διαφαίνεται ακόμα και στις προεκλογικές ομιλίες των διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος για τους Ρεπουμπλικανούς. Ο Νιουτ Γκίνγκριτς επανειλημμένως αναφέρθηκε στην ανάγκη αποχώρησης ενώ ο Μιτ Ρόμνεϊ τόνισε ότι θα πρέπει να επιστρέψουν τα αμερικανικά στρατεύματα μόλις οι στρατηγοί δώσουν το «πράσινο φως».

Ο Μάικλ Χάνλον, ειδικός του Ιδρύματος Μπρούκινγκς, επισημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν την έλλειψη γνώσης της πολιτικής που ακολουθείται. «Πιστεύω ότι εάν περισσότερος κόσμος κατανοούσε ποια ακριβώς ήταν η αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν, τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: