Σελίδες

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Υπηρέτης της «τρόικα» ο αμετανόητος Βενιζέλος



Ως υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου – και μάλιστα προτού ακόμη αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών – ήταν ένας από τους αφανείς συντάκτες του Μνημονίου. Τώρα, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναδεικνύεται σε άβουλο υπηρέτη του τρόικας, προτάσσοντας τα δικά της συμφέροντα έναντι οποιασδήποτε άλλης επιλογής για τη χώρα μας…


Αμετανόητος και θορυβημένος από τις εναλλακτικές προτάσεις που διατυπώνονται, ο κ. Βενιζέλος σπεύδει τα τελευταία εικοσιτετράωρα να εμφανιστεί ως τροϊκανότερος των τροϊκάνων και να προεξοφλήσει ότι «δεν γίνεται τίποτε άλλο» από την απόλυτη και άνευ κάθε αντίρρησης... εφαρμογή των μέτρων που επέβαλε.

Επιπλέον, συνεπικουρούμενος από τον προστατευόμενό του υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχανίδη, που αδίστακτα μιλά για πρόσθετο «πρόγραμμα περικοπών», προαναγγέλλει ως μονόδρομο τις νέες θυσίες, ύψους τουλάχιστον 11 δις ευρώ, σε βάρος των (ήδη εξουθενωμένων) Ελλήνων.

Με ναπολεόντειο στιλ, μάλιστα, εξαπολύει μύδρους εναντίον οιουδήποτε – και ιδιαίτερα του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά – παρουσιάζει προτάσεις για μια «διαφορετική πορεία» με ισοδύναμα μέτρα, ικανά να καλύψουν τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, δίχως να ισοπεδωθεί κι άλλο η κοινωνία.

Όλα αυτά δείχνουν το μέγεθος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει (εν αγνοία του ελληνικού λαού) ο κ. Βενιζέλος απέναντι στη Μέρκελ και στους άλλους δανειστές. Επιδιώκει δε να τρομοκρατήσει, με δηλώσεις και συνεντεύξεις του, τους Έλληνες με «σκηνές χάους» την επομένη των εκλογών, αν δεν γίνουν όσα ο ίδιος έχει υπογράψει, δηλαδή νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, μεγαλύτερη ύφεση, εκτίναξη της ανεργίας σε υψηλότερα επίπεδα, απολύσεις και φτώχεια.

Η στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ γεννά πολλά ερωτήματα, καθώς δεν υπονομεύει μόνο κάθε άλλη φωνή που θέλει να βελτιώσει τις ζωές των Ελλήνων, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη θέση της χώρας εντός ευρωζώνης.

Είναι περίεργο (αλλά όχι ανεξήγητο) το γεγονός ότι υπερθεματίζει προκαταβολικά στη λήψη νέων μέτρων και επιχειρεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε μετεκλογική διέξοδο, την ώρα που και η ίδια η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά διακηρύσσει ότι η «συνταγή» σε βάρος της Ελλάδας απέτυχε και χρειάζεται επειγόντως τροποποίηση.

Στις 6 Μαΐου, μάλιστα, γίνεται στη Γαλλία ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών με φαβορί των σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, που πρωτοστατεί σε αυτήν την εκστρατεία. Ο κ. Βενιζέλος όμως αγωνίζεται να ακυρώσει και αυτόν.

Η τακτική του καθίσταται αυτοκαταστροφική και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο (ύστερα από μια ασθενή αναλαμπή λόγω της αποχώρησης Παπανδρέου) παρουσιάζει νέα υποχώρηση των ποσοστών του στα επίπεδα του 13%. Εκφράζονται δε φόβοι ότι όσο αντιμετωπίζει με «βουλιμία» την ελληνική κοινωνία ο κ. Βενιζέλος τόσο θα μεγαλώνει και η προοπτική του ολέθρου.

Γι’ αυτό και τα στελέχη και οι (υποψήφιοι) βουλευτές είναι πανικόβλητοι εν όψει των ομιλιών στους ψηφοφόρους τους. Διαπιστώνοντας αυτό το κλίμα, η εκπρόσωπος Τύπου Φώφη Γεννηματά, δημιουργώντας μια σχιζοειδή εικόνα, ψέλλισε χθες μερικές δηλώσεις περί αποφυγής νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Ωστόσο όλα αυτά αποδεικνύονται «ψιλά γράμματα» για τον προσηλωμένο στις επιταγές των ξένων αρχηγό της.

Στο κρεσέντο των δηλώσεων και των συνεντεύξεών του εμφανίζεται επίσης (σε πλήρη διάσταση με την πραγματικότητα) να διεκδικεί, μαζί με τον κ. Παπαδήμο, το μονοπώλιο της προσπάθειας για το PSI. Και το παρουσίασε σχεδόν ως τη «σωτηρία» της χώρας, την ώρα που πυκνώνουν οι δηλώσεις για το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης, που πάντως θα βυθίσει ακόμη περισσότερο στην εξαθλίωση την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας στο παραλήρημα Βενιζέλου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Βενιζέλος, που -μαζί με τον κ. Παπανδρέου- εξαπατούσε τον λαό ότι «λεφτά υπάρχουν», βασικός συντάκτης του Μνημονίου, εμπνευστής του χαρατσιού της ΔΕΗ, αυτός που ως υπουργός Οικονομικών ισχυριζόταν, πέρυσι, πως έβαλε πάτο στο βαρέλι του χρέους και δεν πέτυχε κανέναν από τους οικονομικούς στόχους, που στήριξε ακόμη και την τυχοδιωκτική εξαγγελία του δημοψηφίσματος, προκαλεί τους Έλληνες, εμφανιζόμενος ως «σωτήρας». Αυτός, που πρωταγωνίστησε στο να γονατίσει η χώρα και οδήγησε τους Έλληνες στην απελπισία, αφού έχασε κάθε αίσθηση ευθύνης για όσα διέπραξε, μιλά τώρα για αυτοδύναμη Ελλάδα. Οι ανακρίβειες και το θράσος δεν έχουν όρια!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: