Σελίδες

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Κούρεμα στα χρέη των νοικοκυριών προτείνει το ΔΝΤ


Έκθεση του Ταμείου για τη σχέση ιδιωτικού χρέους, ενυπόθηκων δανείων, τιμών κατοικιών και οικονομικής δραστηριότητας

Picture 0 for Κούρεμα στα χρέη των νοικοκυριών προτείνει το ΔΝΤ
Προγράμματα αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, «τολμηρά και καλά σχεδιασμένα», προτείνει μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μελέτη τού, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα έρθει η ανάκαμψη.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση για τη σχέση ιδιωτικού χρέους, ενυπόθηκων δανείων, τιμών κατοικιών και οικονομικής δραστηριότητας, έτσι μόνο...
είναι δυνατόν «να μειωθούν σημαντικά οι ιδιωτικές χρεοκοπίες και τις κατασχέσεις».
Μάλιστα, το Ταμείο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι οφειλές των νοικοκυριών, τόσο βαθύτερη είναι η επακόλουθη ύφεση και τόσο πιο αδύναμη η ανάκαμψη.
Σημειώνεται ότι η έκθεση επικεντρώνεται στις τελευταίες δύο δεκαετίες και συγκεκριμένα πως αντιμετωπίστηκε η υποχώρηση τιμών κατοικιών στην Ισλανδία και την Ουγγαρία σήμερα, την Κολομβία το 1999, και τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία τη δεκαετία του 1990.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι επιπτώσεις της «φούσκας» των τιμών κατοικιών στην οικονομική δραστηριότητα μπορούν να αντισταθμιστούν με κυβερνητικές πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών.
«Τολμηρά και καλά σχεδιασμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης του χρέους των νοικοκυριών όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '30 και στην Ισλανδία σήμερα» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, «μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ιδιωτικές χρεοκοπίες και τις κατασχέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: