Σελίδες

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Η θυσία των "Διόσκουρων" του ΠΑΣΟΚ

Του Αιμίλιου Περδικάρη 

Την απόφασή του να κρατήσει προεκλογικά αποστάσεις από τη διετία Παπανδρέου σηματοδοτεί η κίνηση του Ευ. Βενιζέλου να παραπέμψει προς κρίση στο Εθνικό Συμβούλιο τις υποψηφιότητες Ραγκούση-Παπακωνσταντίνου, με πιθανό πλέον το «κόψιμό» τους από τις λίστες. 

Οι άλλοτε «Διόσκουροι» του ΠΑΣΟΚ έχουν ταυτιστεί με την περίοδο 2007-2009 που το ΠΑΣΟΚ ήταν στον προθάλαμο της εξουσίας, αλλά και με την πρώτη κυβερνητική περίοδο μετά τις εκλογές του 2009, συγκροτώντας το ισχυρό δίδυμο των συνεργατών του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού. 

Διαχωριστική γραμμή 

Έτσι, εάν τα κομματικά όργανα μπλοκάρουν τις υποψηφιότητές τους, η... θυσία των «Διόσκουρων» θα είναι η διαχωριστική γραμμή του κ. Βενιζέλου με το παρελθόν, τόσο σε επίπεδο πολιτικής (και εσωκομματικής) διαχείρισης όσο και σε επίπεδο κυβερνητικών χειρισμών στην οικονομία – ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πρώτο Μνημόνιο. 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από την πρώτη στιγμή ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να διαχωρίσει τα πεπραγμένα στην οικονομία από το χρονικό σημείο κατά το οποίο εγκαταστάθηκε ο ίδιος στην Πλατεία Συντάγματος… 

Στο προσκήνιο και τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ 

Παράλληλα, οι χθεσινές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών για τη διαχείριση των οικονομικών του Κινήματος την περίοδο που πρώτα ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια Γραμματέας ο κ. Ραγκούσης επίσης έχουν τους συμβολισμούς τους. 

Επί παραδείγματι, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Χρ. Πρωτόπαπας και Π. Ευθυμίου ζήτησαν ευθύνες τουλάχιστον από τον κ. Ραγκούση για το υπέρογκο χρέος που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την απόφαση του υπουργού αναπληρωτή Άμυνας να απέχει από την ψηφοφορία για την τροπολογία σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Κίνηση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κ. Βενιζέλο. 

Τα «μείον» της θυσίας 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το κάλεσμα επιστροφής του κ. Βενιζέλου στους διαγραφέντες περιπλέκει το τοπίο, καθώς τυχόν αποκλεισμός Ραγκούση-Παπακωνσταντίνου από τα ψηφοδέλτια θα δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα (ιδίως από τη στιγμή που ο κ. Ραγκούσης επιχειρεί τη συγκρότηση εσωκομματικού πόλου) και θα καταστήσει τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ευάλωτο στην κριτική εντός και εκτός των ορίων του Κινήματος για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποφάσεις του. 

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να εξήγησε στα κορυφαία στελέχη που συμμετέχουν στη «μικρή» εκλογική επιτροπή (συνεδρίασε αργά χθες το βράδυ) ότι έχει γίνει αποδέκτης αρνητικών μηνυμάτων για τους «Διόσκουρους». Άκουσε, όμως, και τις ενστάσεις στελεχών για την απόφασή του να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια διαγραφέντες, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ζωηρές αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: