Σελίδες

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

«Ελκυστικότητα Επιχειρήσεων και χαμηλοί μισθοί»: Ακόμη ένας μύθος... O λόγος για τον οποίο μας κάνουν τις περίφημες περικοπές μισθών, απλά δεν ισχύει!

Αθανάσιος Τσίγκας



Δεν έχει σιγήσει ο απόηχος των δηλώσεων του Βούλγαρου Πρωθυπουργού κ. Μπόϊκο Μπορίσοφ σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, αναφορικά με το γεγονός του ότι η χαμηλή χρηματική αποζημίωση (βλέπε μισθοδοσία στον ιδιωτικό τομέα) δεν αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας ανταγωνιστικότητας.


Μάλιστα στην ίδια τηλεοπτική του εμφάνιση είχε προσδιορίσει ότι η Γερμανία αποτελεί την υπ’ αριθμ «1» χώρα στην Ευρώπη, από πλευράς επιχειρηματικότητας και...
προσέλευσης επενδυτών.


Μάλιστα στις οθόνες μας, είδαμε το προηγούμενο 10ήμερο και παραδείγματα επιχειρήσεων που έχουν παραρτήματα στην Γερμανία και Ελλάδα (για λόγους διαφημιστικούς δεν θα ήθελα να αναφέρω επωνυμία) να υπερηφανεύονται οι εργαζόμενοι, ότι αυξήθηκαν στην Γερμανία τόσο ο κύκλος εργασιών, όσο και η μισθοδοσία τους, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα η ίδια εταιρεία, λόγω των χαμηλών πωλήσεων των ίδιων προϊόντων, να προσανατολίζεται στο κλείσιμο του εδώ εργοστασίου.


Βέβαια μη νομίζετε ότι είναι η πρώτη φορά που ο βούλγαρος πρωθυπουργός, τα «ρίχνει» στην Ελλάδα και την εδώ κυριαρχούσα κυβερνητική κατάσταση.


Τον περασμένο Οκτώβρη, μιλώντας σε ελληνικών συμφερόντων βουλγαρικό κανάλι (Nova Televijia), ανέφερε «Οι Έλληνες έβαλαν φωτιά στην Πολιτεία τους. Γι’ αυτό θα πληρώνουν όσο ζούνε. Τώρα η σωτηρία τους είναι να πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν».


Αυτά δηλαδή που όλοι μας, λίγο πολύ σιγοψιθυρίζουμε στις προσωπικές μας συζητήσεις, ότι δηλαδή οι απανωτές μειώσεις μισθών, οι απάνθρωπες φοροεισπρακτικές πρακτικές της Ελληνικής κυβέρνησης και οι κάθε είδους επιδρομές στο βιοτικό μας επίπεδο, δεν έχει ως αποτέλεσμα την προσέλευση επενδυτών, αντιθέτως μάλιστα τους αποτρέπει να επενδύσουν στην χώρα μας, αυτά λοιπόν τα γεγονότα έρχεται τώρα μια έρευνα από την Αυστρία να επικυρώσει με τον πιο επίσημο τρόπο.


Σε επίσημη έρευνα του Αυστριακού υπουργείου οικονομίας, η χώρα μας κατατάσσεται στην 14η θέση (τελευταία θέση) από άποψης ελκυστικότητας για ίδρυση επιχειρήσεων, ανάμεσα σε 14 χώρες της ΕΕ.


Αυτό δηλαδή που ο βούλγαρος πρωθυπουργός μας διαμήνυσε μέσω της τηλεοπτικής του παρουσίας, πως το εργασιακό κόστος δεν αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα επενδύσεων, έρχεται τώρα το αυστριακό υπουργείο οικονομικών μα επιβεβαιώσει με τον πιο ενδεικτικό τρόπο.


Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα (η οποία ειρήσθω εν παρόδω, κυριαρχεί σήμερα στα περισσότερα site) η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα στον κατάλογο διαβάθμισης (εκεί που οι μισθοί είναι σαφώς υψηλότεροι των ελληνικών), της εν λόγω έρευνας.


Η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση του κατάλογου ελκυστικότητας, με βαθμολογία 1,5, ενώ η χώρα μας στην 14η θέση έχοντας βαθμολογία 3,7 (να αναφέρω ότι η τελευταία βαθμολογία είναι το 4). 


Αναλογίζεστε ξεκάθαρα νομίζω πόσο κοντά στον «πάτο» βρίσκεται χώρα μας.


Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 300 διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων από 14 χώρες, θεωρώντας ότι σημαντικότεροι παράγοντες για την αξιολόγησή των χωρών, ως προς την ελκυστικότητα, είναι τα ενεργειακά δίκτυα στην κάθε χώρα σε ποσοστό (74%), το καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό σε ποσοστό (71%), η εξειδίκευση των εργαζομένων σε ποσοστό (65%), καθώς επίσης τα δίκτυα επικοινωνίας και δεδομένων, τα περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά πρότυπα, και τις επιδοτήσεις στην έρευνα. Το πολυσυζητημένο, ως δικαιολογία ανταγωνιστικότητας της χώρας και παράγοντας προσέλευσης επενδυτών, στην κατά ριππάς μείωση των μισθών, το εργασιακό κόστος θεωρείται σημαντικό μόλις για το 24% των συμμετασχόντων στελεχών και ο φόρος επιχειρήσεων για το 23%. 


Παρόλα αυτά όμως οι δικοί μας κυβερνώντες, διατείνονται ότι θα πρέπει να αποκτήσουμε μισθούς Βουλγαρίας και άλλων πρώην Σοβιετικών κρατών, για να προσελκύσουμε επενδυτές.


Να υποβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο την ζωή μας, να κατέβουμε ακόμη περισσότερο στο βαρέλι, χωρίς όμως να αποκομίσουμε την δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων για ανάκαμψη, την μόνη δυνατότητα, όπως φαίνεται, επιβίωσης μας.


Ακόμη και σήμερα που το μισθολογικό μας, αλλά και το βιοτικό μας επίπεδο, έχει πέσει στο ναδίρ, ακόμη και σήμερα τα μηνύματα που έρχονται, δειλά-δειλά είναι αλήθεια, στην επικαιρότητα μιλούν για περαιτέρω μείωση μισθολογικού κόστους, ως αντιστάθμισμα της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Αυτό που έχουν ως σημαία για την ανάπτυξη της χώρας και της ανταγωνιστικότητας, τα 2 μεγάλα (πόσο μεγάλα βέβαια χρήζει μεγάλης ερμηνείας) κόμματα που συνεργάζονται σήμερα ως κυβέρνηση, αλλά και εναλλάσσονται τα τελευταία 30 χρόνια στην εξουσία, αυτός ακριβός ο μύθος, καταπέφτει σήμερα με την δημοσιοποίηση της αυστριακής έρευνας.


Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, πόσο ακόμα θα ενεχόμαστε την προδοτική (ίσως σε κάποιους από εσάς παρατραβηγμένο) συμπεριφορά των πολιτικών μας, οι οποίοι επιμένουν να δηλώνουν πως φταίει ο λαός για την κατάσταση που έχουμε περιέλθει και όχι οι ίδιοι. Οπωσδήποτε έχουμε μερίδιο ευθύνης και εμείς που τους ανεχόμαστε, χρόνια τώρα, με την εμπιστοσύνη και την ψήφο, που δίνουμε χωρίς πολύ σκέψη και εκτιμώ ότι έχουμε σήμερα την τελευταία ευκαιρία να τους πισωγυρίσουμε την αδιαντροπιά και την υπεροψία με την οποία μας αντιμετωπίζουν. 


Ας τους στείλουμε με την ψήφο μας, εκεί που τους ταιριάζει, στον πάτο βαρελιού, εκεί που μας οδήγησαν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: