Σελίδες

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΑΖΗ, ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΗ, ΚΟΝΟΦΑΓΟ, SIMONOV ΚΑΙ WURMSER



Άκρως σημαντικές απόψεις κατατέθηκαν αργά χθες το βράδυ, στην εκπομπή του δημοσιογράφου Γιάννη Μούτσου στο ''CONTRA''. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο καθηγητής Γιάννης Μάζης, ο πρώην διοικητής των ''Ελληνικών Πετρελαιών'' Ηλίας Κονοφάγος και ο πρόεδρος του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Σταύρος Καρκαλέτσης. Σε ζωντανή σύνδεση, συμμετείχαν από τη Μόσχα ο Κonstantin Simonov, επικεφαλής της ρωσικής εθνικής επιτροπής για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, και ο David Wurmser, εκ των υψηλών διαμορφωτών της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Να σημειωθεί εδώ πως ο Wurmser υπήρξε κορυφαίος σύμβουλος του τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ Dick Cheney για τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, και εκ των βασικών διαμορφωτών της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή μας.
Στην εξέλιξη της συζήτησης, ο  Γιάννης Μάζης στάθηκε στις εξελίξεις στο τόξο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ και υπεραμύνθηκε της ανάγκης ενίσχυσης του άξονα και ''μονιμοποίησής του'', ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στο ζήτημα της ΑΟΖ.
Ο Σταύρος Καρκαλέτσης τόνισε πως επιδίωξη των ΗΠΑ είναι η παραπάνω ''τριγωνική συμμαχία'' να...
''τετραγωνιστεί'' με την προσθήκη της Τουρκίας (δηλώσεις Morningstar). ''H Eλλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ανατολική Μεσόγειο μέσα από μια έξυπνη και με λεπτές ισορροπίες πολιτική, αξιοποιώντας τη θέση της στο ΝΑΤΟ και ανοίγοντας τη σχέση της και με εμπλεκόμενες δυνάμεις στην περιοχή όπως η Γαλλία, η Ρωσία και βεβαίως το Ισραήλ'', είπε ο πρόεδρος του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.
Ο Κonstantin Simonov εξήγησε για ποιό λόγο η Ρωσία στηρίζει το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, υπονοώντας αμερικανικό δάκτυλο στην ταραγμένη χώρα, με απώτερο στόχο των ΗΠΑ να απομονώσουν τη Ρωσία από συμμάχους που της έχουν απομείνει. Ο Simonov αναφέρθηκε στην ρωσική ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και των βαλκανικών κρατών, αναρωτήθηκε δε, υπαινισσόμενος την ελληνική  αδράνεια, αν θα ήταν προτιμότερο από την Ελλάδα ρωσικό φυσικό αέριο, ή π.χ. αζερικό αέριο μέσω Τουρκίας;
Ο David Wurmser, αρχικά προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες, επισημαίνοντας πως και η Τουρκία είναι πάντα απαραίτητη και σημαντική για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή. ''Αν όμως η Άγκυρα δεν αποκαταστήσει τη σχέση της με το Ισραήλ και κληθούμε ως ΗΠΑ να επιλέξουμε ανάμεσα στον άξονα Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ και στην Τουρκία, σαφώς θα διαλέξουμε το πρώτο'', αποσαφήνισε ο Wurmser, καταγγέλοντας ταυτόχρονα την ένταση που καλλιεργεί η Τουρκία (Πίρι Ρέις κτλ) στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: