Σελίδες

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε εντολή για… αλαζονεία! Η χώρα σε κίνδυνο



Εντολή για… αλαζονεία φαίνεται ότι έλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισκεπτόμενος χθες το προεδρικό μέγαρο. Και αμέσως άρχισε να θέτει όρους που, αν γίνονταν δεκτοί, η χώρα θα έφευγε από το ευρώ και θα οδηγείτο σε άτακτη χρεοκοπία.


 Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Αν και τυπικά ο κ. Τσίπρας κρατά ακόμη την διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, στην πράξη την έχει καταθέσει από χθες, όταν, σε τόνο που χαρακτηρίστηκε αλαζονικός, έβαλε μια σειρά όρους προκαταβολικώς και πριν από τις σημερινές συναντήσεις του με τους αρχηγούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κ. κ. Α. Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Οι όροι, που ουσιαστικά συνιστούσαν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και… δηλώσεις μετανοίας από τους σημερινούς συνομιλητές του, προκάλεσαν την αντίδραση τόσο της Ν.Δ., όσο και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΚΚΕ. 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, με δήλωσή του έσπευσε (προκαταβολικώς και αυτός) να βάλει τέλος σε κάθε συζήτηση που θα έθετε σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και στη διαφαινόμενη άτακτη χρεοκοπία. 

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως αν ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να...

παρατάξει ένα κεντροαριστερό μέτωπο, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με το μέτωπο της κεντροδεξιάς, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα καταβληθεί άμεσα προσπάθεια για επανένωση της κεντροδεξιάς παράταξης. 

Στη δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για πειραματισμούς, «απίστευτη αλαζονεία» και πρόθεση «να σύρει τη χώρα στο χάος», υποστηρίζοντας πως οι προτάσεις του ισοδυναμούν με έξοδο της χώρας από το ευρώ. 

Αφού ανέφερε πως η ΝΔ είναι έτοιμη «με κάθε καλή πρόθεση» να δώσει την ανοχή της σε κυβέρνηση μειοψηφίας - «στην οποία εμείς δεν θα μετέχουμε - εφ’ όσον, βεβαίως, διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τα εθνικά συμφέροντά της», πρόσθεσε: 

«Όμως, ο κ. Τσίπρας με τις σημερινές του δηλώσεις κάνει το παν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση. Εμείς σεβόμαστε τη νωπή ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Και δεν θέλουμε η χώρα να πάει ξανά σε νέες εκλογές». 

Συνεχίζοντας υποστήριξε πως ο κ. Τσίπρας «δεν έχει καμία διάθεση να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική της Ελλάδας, απλά ερμηνεύει ο ίδιος, με απίστευτη αλαζονεία, το εκλογικό αποτέλεσμα ως "εντολή" να σύρει τη χώρα στο χάος». 

«Διότι» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς «αυτά που αναφέρει περί "λογιστικής έρευνας του χρέους" κι άλλες ακρότητες, οδηγούν κατευθείαν σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Του θυμίζω ότι αποκρατικοποιήσεις γίνονται παντού στον κόσμο, ακόμα και στην Κίνα. Ενώ επανακρατικοποιήσεις, όπως προτείνει ο ίδιος και το πρόγραμμά του, δεν γίνονται πουθενά. Και δεν υπάρχουν και χρήματα να τις κάνει. Του θυμίζω, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι στο ευρώ. Και για να γίνουν όσα προτείνει ο ίδιος, θα πρέπει να βγει από το ευρώ. Κι αν έβγαινε από το ευρώ, τότε δεν θα μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτε, διότι η καταστροφή της κοινωνίας και της οικονομίας θα ήταν σίγουρη και χωρίς προηγούμενο». 

«Τελικά, ο κ. Τσίπρας αυτό θέλει; Έξοδο από το ευρώ; Γιατί δεν το λέει ευθέως, όπως κάνει το ΚΚΕ;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως «το θέμα είναι, λοιπόν, να μην πληρώσει ο ελληνικός λαός το λαϊκισμό κάποιων που εμφανίζονται ως "οπαδοί της ευρωπαϊκής πορείας" της Ελλάδας, όταν την ίδια στιγμή κάνουν ό,τι μπορούν για να την υπονομεύσουν». 

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως το μήνυμα των εκλογών το πήραν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, «που έχουν κι αυτοί τις ευθύνες τους» και επανέλαβε τα περί επαναδιαπραγμάτευσης της οικονομικής πολιτικής, χαρακτηρίζοντάς τη ως κάτι απολύτως ρεαλιστικό. 

Απαντώντας συγκεκριμένα στον κ. Τσίπρα για την αποστολή νέας επιστολής στην ΕΕ από τον ίδιο και τον κ. Βενιζέλο, σημείωσε: «Δεν μου ζητάει ο κ. Τσίπρας να πάρω πίσω την υπογραφή μου στην επιστολή που έστειλα στην Ευρώπη, με την οποία ευθέως ζητούσα τροποποιήσεις στην Πολιτική του Μνημονίου. Μου ζητάει να βάλω την υπογραφή μου στη διάλυση της Ελλάδας ... Ελπίζω μέχρι αύριο που θα συναντηθούμε, ο κ. Τσίπρας να έχει συνέλθει. Αλλιώς, ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν έχει στο νου του ούτε τον Έλληνα πολίτη, ούτε το μέλλον του τόπο. Θέλει απλά να συγκροτήσει αριστερό αντί-ευρωπαϊκό μέτωπο». Καταλήγοντας σημείωσε πως «τότε θα βρει το Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό Μέτωπο. Και δεν θα περάσουν τα σχέδιά του». 

Από την πλευρά του, και ο κ. Βενιζέλος, με δήλωσή του, έθεσε ως μοναδικό όρο να μη βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης.
  

Επίθεση από το ΚΚΕ. 

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ  κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι χρησιμοποιεί την εντολή που πήρε για τις επόμενες εκλογές προσπαθώντας «να παραπλανήσει τους απελπισμένους» και «να υποκλέψει ψήφους». 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα δεν καταργούν το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση αλλά οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους. 

Προστίθεται ακόμα ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτό το δρόμο στις ιδιωτικοποιήσεις και στα νέα αντεργατικά μέτρα ενώ «αφήνουν στο απυρόβλητο τις αντιδραστικές αλλαγές στην παιδεία, υγεία, πρόνοια». 

Χαρακτηρίζει ως συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών προς όφελος των μικρομεσαίων, καθώς τους καταδικάζουν σε νέα δάνεια μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής περικύκλωσης από τα μονοπώλια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: