Σελίδες

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Σχόλιο στις εκλογές - "στις πρώην και τις επόμενες"


     

Παν. Δρακόπουλος
Ας ξεκαθαρίσω από την αρχή: η δημοκρατία δεν είναι το τέλειο πολίτευμα, αλλά πάντως είναι το πολίτευμα που προστατεύει όσο γίνεται την αξιοπρέπεια του ατόμου. Κι ότι οι εκλογές είναι η ύπατη λειτουργία της δημοκρατίας. Η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι πάντοτε ορθή και άσφαλτη, αλλά πάντως η κατάργησή της είναι οπωσδήποτε οδυνηρό λάθος.
Με αυτά τα δεδομένα μπορώ να πω ότι στις εκλογές της 6ης Μαίου ο λαός ψήφισε λάθος. Όποιοι πιστεύουν ότι ο λαός δεν κάνει λάθος στις εκλογές, είναι απλώς ανιστόρητος. Η ιστορία της δημοκρατίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη βεβαιώνει ότι πολλές φορές ο λαός ψηφίζει λάθος, ψηφίζει ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα της πατρίδας του, ψηφίζει ακόμη και επιλογές που στρέφονται εναντίον του.
Οι αρχαιομαθείς γνωρίζουν πολλές εκλογές του λαμπρού δήμου των Αθηνών όπου ο λαός ψήφισε ολέθριες επιλογές. Ας έλθουμε όμως στη σύγχρονη εποχή. Να θυμίσω ότι ο Χίτλερ δεν κατέλαβε την εξουσία στη Γερμανία με πραξικόπημα αλλά με νίκη στις εκλογές. Να θυμίσω επίσης την περίφημη δήλωση του Τσώρτσιλ στη Βουλή της Βρετανίας: "Ψηφίσατε ταπείνωση και όχι πόλεμο. Σας πληροφορώ ότι και την ταπείνωση εισπράξατε, αλλά και τον πόλεμο δεν θα...
τον γλυτώσετε". Και βέβαια είχε δίκιο.
Όσο και να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του λαού να ψηφίζει ό,τι αυτός θέλει, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η ψήφος του είναι πάντως σωστή. Είναι πάντοτε εξηγήσιμη, αλλά όχι πάντοτε σωστή. Ένα μόνο παράδειγμα αρκεί: το γνωστό "ανθ' ημών ο Γουλιμής". Όποια εξήγηση και να δοθεί, δεν μπορεί να δικαιωθεί η καταψήφιση του Χαρίλαου Τρικούπη.
Ιδού λοιπόν δυό παρατηρήσεις για τις πρόσφατες εκλογές.
Πρώτον, οι Ευρωπαϊστές πήραν ποσοστό υψηλότερο των άλλων, αλλά δεν συνιστούν την πλειοψηφία. ΄Ελαβαν 38,58% [ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και οι εκτός Βουλής Φιλελεύθεροι]. Έναντι αυτών, οι Αντιευρωπαϊστές έλαβαν 26,04% [Καμμένοι, ΚΚΕ,Χρυσαυγίτες]. Φεύγοντας από τη σαφήνεια, βλέπουμε ότι έλαβαν οι Ναιμεναλλαϊστές 12.03% [Κουβέλης και οι εκτός Βουλής ΛΑΟΣ και Οικολόγοι], ενώ οι Ενπληρησυγχυσιακοί 16,76 [Σύριζα].
Ξεκάθαρα: είναι αποτελέσματα που προκαλούν σφοδρή ανησυχία για το άμεσο αλλά και για το σε βάθος μέλλον του ελληνικού λαού. Θα έπρεπε οι Ευρωπαϊστές να συγκεντρώσουν συνολικά ποσοστό τουλάχιστον πάνω από το 50%. Το ποσοστό που ο λαός έδωσε στις ευρωπαϊκές του προοπτικές είναι τόσο χαμηλό ώστε οπωσδήποτε θα έχει πολύ υψηλό κόστος.
Οι εκλογές αφήνουν τη χώρα εντελώς ακάλυπτη για την οικονομική της επιβίωση, για την πολιτική της υπόσταση διεθνώς, και συνεπώς για την ίδια την ικανότητά της να προστατεύσει τα σύνορά της (σύνορα τα οποία μέσα στο 2012 θα απειληθούν). Οι εκλογές έδειξαν σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει το σθένος να παλαίψει εφ όσον απειληθεί.
Οι εκλογές τίναξαν στον αέρα τις ελπίδες για τη συγκρότηση αληθινού κράτους. Έδειξαν ότι ο λαός προτιμάει το σύστημα της αμοιβαίας απάτης παρά να φτιαχτεί ένα κράτος ικανό. Προτιμάει ένα σύστημα όπου όλοι δωροδοκούνται από όλους, κι όπου το μη κυρηχθέν παράνομο είναι ηθικό. Η Ελλάδα της ρεμούλας κατετρόπωσε την Ελλάδα του κανόνα δικαίου.
Η χώρα έφθασε σε σημείο ναδίρ. Τώρα, αφού η κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι μια θνησιγενής προοπτική, δεν της μένει παρά να προχωρήσει σε νέες εκλογές. Και τι θα βγει από αυτές; θα πείτε. Το ΠΑΣΟΚ μεν δεν έχει να ελπίζει σε καλύτερο αποτέλεσμα. Η ΝΔ όμως ίσως το μπορέσει. Αν αποστρατεύσει τον Σαμαρά και βάλει στη θέση του μια προσωπικότητα που μπορεί να δράσει ως ενωτική, μπορεί να καλέσει τους φιλελεύθερους σε πανστρατιά. Ας μη λησμονούμε ότι αν οι φιλελεύθεροι ήταν ενωμένοι θα έπαιρναν ποσοστό τουλάχιστον 6,51%, που σημαίνει μεγαλύτερο από του Κουβέλη, και περίπου 20 έδρες. Βεβαίως, οι αρχηγοί των φιλελευθέρων προτίμησαν να είναι καπετάνιοι χωρίς σκάφος, παρά να συνυπηρετήσουν ένα σκάφος. Εδώ όμως τώρα θα κληθούν να συμμεριστούν την τύχη της Ελλάδος.
Και βέβαια, πρέπει να εξηγηθεί με σαφήνεια στο λαό ποιες είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζει και υποχρεούται να περπατήσει, "ποιο είναι το διακύβευμα" - για να χρησιμοποιήσω κι εγώ την γλωσσοκατασκευαστική των πολιτικών. Πρέπει να αφεθούν κατά μέρος οι ηχολαλίες τύπου "ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη" και "συμπαράσταση στους τυφλούς της Ζακύνθου" και τα παρόμοια. Πρέπει να μην διατυπωθεί η πραγματικότητα ως απειλή, αλλά να διατυπωθεί η πραγματικότητα ως αυτή που είναι.
Ασφαλώς, με τις εκλογές της 6ης Μαίου η Ελλάδα έχει υποστεί ήδη σοβαρό πλήγμα στο στήθος. Νέες εκλογές, ακόμη κι αν έχουν σωστό αποτέλεσμα, δεν γιατρεύουν αυτόματα την πληγή που έχει ήδη προκληθεί.
Μόνον με ανατροπές των σημερινών σχημάτων μπορεί να έχουν νόημα οι νέες εκλογές. Αν είναι να κατεβούν όλοι όπως κατέβηκαν ήδη, τότε τίποτε πια δεν έχει νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: