Σελίδες

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Στενεύουν τα περιθώρια. Αναζητούνται προσωπικότητες για κυβέρνηση αλά Μόντι

Μετά από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και τις
αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,
αναζητούνται  τώρα  προσωπικότητες για μια
κυβέρνηση αλά Μόντι με μοιραία καθυστέρηση…
Δέκα σχεδόν ημέρες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου η χώρα παραμένει ακυβέρνητο καράβι, το αδιέξοδο συνεχίζεται και η (άγονη) διαδικασία των διερευνητικών εντολών έχει δώσει τη θέση της σε μια μακρόσυρτη διαδικασία συσκέψεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ανά τρεις και κατά μόνας, κόσμος πάει κι’ έρχεται στο προεδρικό μέγαρο, αλλά το αδιέξοδο παραμένει και την ίδια ώρα νέες προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι – με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει σε μια στείρα άρνηση, οδηγώντας αναπόφευκτα σε νέες κάλπες, προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό του. 

Χθες, με τον κ. Παπούλια συναντήθηκαν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού...

κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων, αποτελούμενη από μη πολιτικά πρόσωπα, που θα στηριχθεί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών. 

Ενόψει της νέας αυτής πρότασης, ζητήθηκε από τον κ. Παπούλια να συγκληθεί για σήμερα, στις 2 μ. μ, νέα σύσκεψη, με την συμμετοχή όλων πλην της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να διακριβωθεί ποιοι συμφωνούν σε μια τέτοια «λύση ανάγκης» και ποιοι είναι εκείνοι που για άλλη μια φορά θα τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της χώρας.

Την ίδια ώρα, τα περιθώρια στενεύουν, οι δανειστές επανέρχονται στις προειδοποιήσεις τους και το κλίμα στο Eurogroup, όπου η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό των Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, κάθε άλλο παρά ευνοϊκό για τη χώρα ήταν. 

Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ και την ολική καταστροφή, όπως άλλωστε ανακοίνωσε χθες και ο διεθνής οίκος Fitch, που βλέπει κινδύνους για όλη την Ευρώπη, αλλά με τις χώρες που έχουν δεχθεί την βοήθεια να βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση. 

Σχετικά με την πρόταση του Προέδρου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει «ως λύση ανάγκης μια τέτοια κυβέρνηση», ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς, δήλωσε πως είναι απολύτως αναγκαία η στήριξη μιας κυβέρνησης από όσο το δυνατό περισσότερες δυνάμεις, προσθέτοντας πως ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διερευνήσει και τη γραπτή πρόταση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένου, από την οποία -όπως είπε- υπάρχουν περιθώρια δικής του στήριξης. 

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πολιτικά πρόσωπα και κατόπιν, εφόσον είμαστε σε έκτακτη ανάγκη, η συγκρότηση κυβέρνησης με προσωπικότητες. 

Πάντως, ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε να διαφωνεί με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατική Αριστερά παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι οικουμενική κυβέρνηση. 

«Η συγκρότηση μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων θα συνιστούσε ήττα της πολιτικής», ήταν το σχόλιο του κ. Κουβέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: