Σελίδες

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η νέα "πολιτική γεωμετρία" της Ευρώπης.

Η πολιτική προσαρμογή θα αποτελέσει ένα στοιχείο που θα συνοδεύει εφεξής τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, σχολιάζει σε έκθεσή της η Citi, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Γαλλία.

Η δυσκολία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα μετέτρεψε πολλούς παρατηρητές των αγορών σε μικρο-πολιτικούς αναλυτές, σχολιάζει ο οίκος, οι οποίοι βρέθηκαν να… μετράνε έδρες και να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις πολιτικές πλατφόρμες νέων ή περιθωριακών κομμάτων με «φόντο» τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αξιολόγησης προοπτικών για το πιθανό αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στα μέσα Ιουνίου, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τη δυναμική της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις προεδρικές εκλογές, και για το ενδεχόμενο ο νέος...
Γάλλος Πρόεδρος, Francois Hollande, να δυσκολευτεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 
"Οι προσωρινές λύσεις έκτακτης ανάγκης,
όπως η εγκαθίδρυση μη εκλεγμένων τεχνοκρατικών κυβερνήσεων, δεν
πρέπει να αναμένεται ότι θα συνεχιστούν επί μακρόν".
«Νομίζουμε», σχολιάζουν οι αναλυτές της Citi, «ότι η υπερβολική ενασχόληση με αυτά τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ‘χάνει’ το ευρύτερο νόημα: ότι στην Ευρωζώνη η εύθραυστη συναίνεση αφενός για πολιτικές λιτότητας στις χώρες της περιφέρειας και, αφετέρου, για ανοχή απέναντι στα πακέτα διάσωσης στις χώρες του ‘πυρήνα’, διαβρώνεται ταχύτατα. Και το ‘αντικαθεστωτικό’ αίσθημα ενισχύεται και στις δύο περιπτώσεις, ανοίγοντας το δρόμο για μία νέα, πιο ρευστή πολιτική γεωμετρία».

Βασικό συστατικό αυτής της νέας πολιτικής γεωμετρίας αποτελεί, μεταξύ άλλων, μία «περιστρεφόμενη πόρτα πολιτικών ηγετών», η οποία συνεχώς μεταβάλλει τις ισορροπίες ισχύος μεταξύ νέων/ ακραίων/ εναλλακτικών πολιτικών κομμάτων και ταυτόχρονα δημιουργεί όλο και πιο μικρές σε διάρκεια περιόδους πολιτικής ομαλότητας, καθώς οι ψηφοφόροι απογοητεύονται γρήγορα από την απουσία ουσιαστικών εναλλακτικών λύσεων απέναντι στη λιτότητα.

Η χρήση του όρου «πολιτική γεωμετρία» σχολιάζει η Citi, επιδιώκει να περιγράψει κάτι περισσότερο από την αύξηση του πολιτικού ρίσκου στην Ευρωζώνη. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω δείχνει ότι ίσως βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια κάποιας «πολιτικής προσαρμογής», η οποία θα συνοδεύει από εδώ και πέρα τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι διαδικασίες αυτές βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική παράλυση, ενώ στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε να επιτείνει τις αρνητικές εξελίξεις, σε μία περίοδο προκλήσεων για την Ευρωζώνη, κατά την οποία οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχουν αυξηθεί στο 50%-75%» αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Citi, «οι προσωρινές λύσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η εγκαθίδρυση μη εκλεγμένων τεχνοκρατικών κυβερνήσεων, αυτό δηλαδή που συνέβη στην Ελλάδα και την Ιταλία το 2011, δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα συνεχιστούν επί μακρόν».

«Αντ’ αυτού, το να αποσυναρμολογηθούν τα παλαιά πολιτικά κόμματα και να εμφανιστούν στη θέση τους νέα, ή λίστες με πρόσωπα αντί για κόμματα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού σε κάποιες χώρες. Επίσης, δεν θα μας εξέπληττε αν εμφανίζονταν ‘φωνές’ υπέρ της αποκατάστασης της μοναρχίας ή υπέρ άλλων εξαιρετικά απίθανων ‘ακραίων’ απαντήσεων στις πιο προβληματικές περιπτώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: