Σελίδες

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ιδού γιατί λένε καταστροφικές κουταμάρες κάποιοι…




Εμάς μπορείτε να μας θεωρείτε προκατειλημμένους. Δεν κρύψαμε ποτέ ότι όσα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο υποτιθέμενο οικονομικό του πρόγραμμα, το οποίο άρον-άρον προσπαθούν «στο γόνατο» να φτιάξουν (άλλο η αντιπολίτευση όπου ό,τι μπούρδα και να πεις δεν τρέχει τίποτε…) τα θεωρούμε επικίνδυνες ιδεοληψίες και αφέλειες αγράμματων ή ακόμα και αστοιχείωτων – δηλαδή επικίνδυνων να κυβερνήσουν – περί του τρόπου λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας ανθρώπων.
Παραθέτουμε μέρος του άρθρου του Κώστα Στούπα στο «capital.gr» όπου απαντάει ακριβώς στο ερώτημα για την περίφημη πομφόλυγα που εκτόξευσαν πρόσφατα για τον φόρο επί του τζίρου των επιχειρήσεων – στο οποίο τοποθετηθήκαμε πρόσφατα – με στοιχεία:
«To 2011 ο τζίρος των 241 εισηγμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που...
συγκέντρωσε η Beta ΑΕΠΕΥ, έφτασαν τα 77 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα οι ζημιές έφτασαν τα 7,36 δισ. ευρώ. Αν στις επιχειρήσεις αυτές επιβληθεί ένας φόρος 1% επί του τζίρου σημαίνει πως οι εταιρείες πρέπει να εκταμιεύσουν άλλα 770 εκατ. ευρώ.
Με 770 εκατ. επιπλέον εκροές από τους ισολογισμούς ο αριθμός των χρεοκοπιών θα εκτιναχτεί στο ‘κόκκινο’. Πολλές εταιρείες είναι ήδη στο ‘κόκκινο’ και ένα επιπλέον χαράτσι απλά θα τις οδηγήσει στο λουκέτο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για θέσεις εργασίας, φορολογητέα ύλη, εξαγωγές κ.λπ.
Δηλαδή, αποτελεί ερώτημα αν αυτά που θα εισπράξει το κράτος με ένα φόρο 1% επί του τζίρου, θα είναι περισσότερα από αυτά που θα χάσει από την απώλεια φορολογητέας ύλης, θέσεων εργασίας κ.λπ.
Στις 241 εισηγμένες που πήραμε σαν παράδειγμα συμπεριλαμβάνονται και μερικές δεκάδες παραγωγικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν απομείνει ακόμη όρθιες. Με ένα χαράτσι αυτού του είδους αν όχι όλες οι περισσότερες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Δεν ξέρω ποιες ακριβώς είναι οι προθέσεις της πρότασης του επικεφαλής του οικονομικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι ένα πλήγμα σε ό,τι παραγωγικό και εξαγωγικό έχει μείνει όρθιο στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα που δημιουργεί η παρασιτική οικονομία της πελατοκρατίας.
Είναι μια ακραία μορφή του μοντέλου που εφάρμοσε το πελατειακό κράτος της παρασιτοκρατίας και μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Είναι δείγμα γραφής…»
Την παρασιτική και μη ορθολογική οικονομική συμπεριφορά για την οποία φωνάζουμε εδώ και καιρό κι εμείς…

Δεν υπάρχουν σχόλια: