Σελίδες

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Βάλτε φωτιά στα επιτελεία...




 Γράφει ο Δευκαλίων στο

Πρωτομαγιά χθες και άλλες πέντε ημέρες απέμειναν μέχρι τις εκλογές. Πέντε κρίσιμες ημέρες για την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Ποία θα είναι η εκλογική σειρά των κομμάτων, ποια θα είναι τα εκλογικά τους ποσοστά, πως θα είναι ο πολιτικός χάρτης της χώρας μετά τις εκλογές, ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση θα αναλάβει τις τύχες της χώρας είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τους Έλληνες.
Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Οι πιθανότητες να σπάσει το δίδυμο Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ από τις δύο πρώτες θέσεις είναι μάλλον μόνο θεωρητικές. Μπορεί κάποιοι αιθεροβάμονες οπαδοί του ΣΥ.ΡΙΖ.Α να πιστεύουν ότι θα μπουν σφήνα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και θα εξοβελίσουν το ΠΑΣΟΚ από την δεύτερη θέση, αλλά αυτό το ενδεχόμενο μόνο θεωρητικές πιθανότητες συγκεντρώνει. Στην τρίτη θέση όλα τα προγνωστικά τοποθετούν τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς και εκεί θα διαφωνήσουμε. Τρίτο Κόμμα θα αναδειχθεί το ΚΚΕ.
Για να είμαστε εξηγημένοι εκτιμούμε και επικροτούμε σε... πολλά σημεία τις αντιμνημονιακές και οικονομικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά από την δική μας εκτίμηση και σεβασμό μέχρι την ανάδειξη του σε τρίτο κόμμα υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τέταρτο κόμμα. Αν υπάρχει πιθανότητα να ανατραπεί αυτή η σειρά (3ο κόμμα το ΚΚΕ, 4ο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ) προέρχεται μόνον από τον κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Για την στήλη αυτός είναι ο άγνωστος Χ αυτών των εκλογών. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη από αντιμνημονιακούς Πασοκογενείς ψηφοφόρους. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η φθορά του ΠΑΣΟΚ προς την αντιμνημονιακή λογική, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η άνοδος που θα καταγράψουν αυτά τα δύο κόμματα. Πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί μεγαλύτερο ποσοστό αντιμνημονιακών Πασοκογενών, αλλά μέχρι εκεί. Και τα δύο κόμματα της κομμουνιστικής αριστεράς αυξάνουν την εκλογική τους δύναμη από αντιμνημονιακούς Πασοκογενείς ψηφοφόρους.
Όμως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συναθροίζουν όπως αποδεικνύουν και οι δημοσκοπήσεις την εκλογική τους βάση και από αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Άρα όσο τον κατηγορούν για alter ego του κ. Α. Τσίπρα, τον από-ενοχοποιούν στην συνείδηση των αντιμνημονιακών Πασοκογενών ψηφοφόρων από το πρόσφατο νεοδημοκρατικό παρελθόν του και του επιτρέπουν να απευθυνθεί προς αυτήν την τεράστια εκλογική δεξαμενή με την μεγαλύτερη δυνατή άνεση.
Ταυτόχρονα ταυτίζουν τον κ. Π. Καμένο με ένα εξαιρετικά συμπαθή και συνεπή νέο πολιτικό, τον κ. Α. Τσίπρα. Και μπορεί ο κ. Α. Τσίπρας να μην είναι συμπαθής στους αστούς συντηρητικούς ψηφοφόρους, αλλά στα λαϊκά προάστια υπάρχουν πάρα πολλοί αντιμνημονιακοί Πασοκογενείς και συντηρητικοί ψηφοφόροι, που ακριβώς επειδή είναι αντιμνημοναικοί δεν έχουν και τόσο μεγάλο πολιτικό πρόβλημα με τον κ. Α. Τσίπρα.
Και για να μην παίζουμε με ποσοστά. Με βάση τα εκλογικούς καταλόγους και τα εκλογικά αποτελέσματα του 2009, για να συγκεντρώσει ένα κόμμα 1% θα πρέπει να πάρει περίπου 65.000-70.000 ψήφους. Ήτοι για να αυξήσει την εκλογική του δύναμη ένα κόμμα κατά 10% χρειάζεται περίπου 650.000 με 700.000 ψήφους. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά ακόμα και την σημερινή αλλά τόσο δύσκολα προβλέψιμη εποχή.
Από την άλλη μεριά του λόφου έχουμε το ΠΑΣΟΚ. Εκεί η προεκλογική τακτική παίρνει το πρώτο βραβείο ανοησίας. Απευθύνεται σε όσους γλύτωσαν από το μνημόνιο και τους λέει: Ψηφίστε με γιατί σας γλύτωσα και θα συνεχίσω να σας γλυτώνω.
Ρε εγκέφαλοι της πολιτικής, η βασική πολιτική σας δύναμη βρίσκεται διαχρονικά στα λαϊκά προάστια. Εκεί που υπάρχουν μόνο θύματα του μνημονίου. Τι λέτε γι’ αυτούς τους ανθρώπους; Απολύτως τίποτε! Αφήνετε ελεύθερους το ΚΚΕ, τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να κάνουν ότι θέλουν!
Και για να μην θεωρηθεί ότι κάνουμε κριτική από ασφαλή θέση, δίνουμε μία πρόβλεψη. Ας προσέξουμε την Κυριακή το βράδυ τα εκλογικά αποτελέσματα της Κρήτης. Ας συγκρίνουμε τα εκλογικά αποτελέσματα του 2009 στα αστικά κέντρα της Κρήτης, με αυτά του 2012. Εμείς από τώρα το λέμε. Όσοι ψήφοι χαθούν από το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν στην αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η εκλογική δύναμη της κεντροδεξιάς (Νέα Δημοκρατία & Δημοκρατική Συμμαχία) θα παραμείνει περίπου η ίδια.
Χρησιμοποιούμε την Κρήτη γιατί εκεί το φαινόμενο των εκλογικών απωλειών του ΠΑΣΟΚ και της ενίσχυσης των αντιμνημονιακών κομμάτων θα φθάσει στην κλίμακα του μακρο-φαινομένου.
Συμπερασματικά… Στην πολιτικά βεβαρυμμένη κατάσταση των δύο κομμάτων του δικομματισμού προστίθενται και τα μεγάλα πολιτικά λάθη των δύο επιτελείων. Άρα οι εκλογικές επιδόσεις των δύο μεγάλων κομμάτων δεν θα πρέπει να αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές.
Ο Μάο Τσε Τουνγκ το είχε πει παρά πολύ εύστοχα, όταν είδε ότι η λαϊκή θέληση και άποψη ξεπερνούσε κατά πολύ τις αντιλήψεις και δυνατότητες της κομματικής γραφειοκρατίας: Βάλτε φωτιά στα Επιτελεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: