Σελίδες

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία που προκαλεί. Από την Κάσο και τις ασκήσεις

Με την ετοιμότητα και το υψηλό ηθικό των
 ενόπλων δυνάμεών της απαντά η Ελλάδα στις νέες
τουρκικές προκλήσεις, που έρχονται
 ως αποτέλεσμα της τουρκικής πρακτικής να
εκμεταλλεύεται κάθε συγκυρία και ενώ ο
κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει
 από την Άγκυρα μορατόριουμ εξοπλισμών.


Σοφία Βούλτεψη
08/06/2012
Η παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Φ. Φράγκου, συνοδευόμενου από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκο και τον Διοικητή ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγο Γ. Σοφιανίδη χθες στην Κάσο, για τα 188 χρόνια από το ολοκαύτωμα του νησιού, αλλά και η επιτυχημένη άσκηση για την ενεργοποίηση του συνόλου της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης χωρίς μετακινήσεις στρατευμάτων, σε χρόνο μισό του προβλεπομένου, αποτελούν ίσως την καλύτερη είδηση για τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. 

Την ώρα που η Ελλάδα παραμένει επί ξυρού ακμής και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει ότι θα επιδιώξει μορατόριουμ εξοπλισμών με την Τουρκία, η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας μεγάλου συμβολισμού. 

Πρόκειται για την καλύτερη απάντηση στον Τούρκο...

πρωθυπουργό Ερντογάν – με τον οποίο θέλει να έλθει σε συμφωνία για μορατόριουμ ο κ. Τσίπρας, αν και είναι γνωστό ότι η Άγκυρα είναι υπερεξοπλισμένη μέχρι το 2030 – που προχθές προέβη σε σειρά προκλητικών σχολίων, στο πλαίσιο δήλωσης – απάντησης στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάκ Κιλιτσντάρογλου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ερντογάν, μιλώντας στη συνεδρίαση της Συνέλευσης Εξαγωγέων Τουρκίας, διερωτήθηκε, υπεραμυνόμενος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του: 

«Πώς μπορεί να είναι παράδειγμα για την Τουρκία η Ελλάδα, η οποία ζητά ελεημοσύνη 100 δις δολαρίων;».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην αδυναμία της ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, αποδίδοντας μάλιστα το γεγονός όχι σε ανικανότητα, αλλά σε… σκοπιμότητα! 

«Μια χώρα που δεν ανακοινώνει με τρόπο υγιή ούτε καν τον πληθυσμό της και προσπαθεί να εμφανίσει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, δείχνοντας μειωμένο τον πληθυσμό της», σχολίασε. «Ποια είναι η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων αυτών; Πώς μπορεί να γίνει παράδειγμα για την Τουρκία μια χώρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει ζητώντας ελεημοσύνη 100 δις, που πουλά τα νησιά της; Τι έχει άραγε η Ελλάδα στην Κεντρική Τράπεζά της; Ποια είναι η κατάσταση με το ΔΝΤ και την ΕΕ;», συνέχισε να διερωτάται. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 92 δις δολαρίων, ενώ το χρέος της Τουρκίας προς το ΔΝΤ είναι μόλις 1,7 δισ. δολάρια και θα αποπληρωθεί τον Απρίλιο του 2013. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ερντογάν προκάλεσε το σχόλιο του αρχηγού της αντιπολίτευσης όταν αρνήθηκε να δοθούν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, λέγοντας πως «θα γίνουμε Ελλάδα»! 

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε δηλώσει: «Λένε ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά όταν ζητούν αύξηση οι υπάλληλοι, τους λένε θα γίνουμε σαν την Ελλάδα. Άρα η οικονομία δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο, γιατί κοροϊδεύετε τον κόσμο;». 

Η συμπεριφορά της Τουρκίας και ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο εκμεταλλεύεται την παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα, δείχνει πως η χώρα μας έχει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα οι νέοι «σωτήρες» της θέλουν να εμφανίζουν, επιδιώκοντας μάλιστα και μορατόριουμ. 

Και είναι απορίας άξιο πώς κάποιοι – ένθεν και ένθεν του πολιτικού φάσματος – διανοούνται να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της χώρας από την ΕΕ ή έστω και διάρρηξης των δεσμών μας με την Ευρώπη… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: