Σελίδες

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ

Δημήτρης Τσίτος
(Συγγραφέας –Σύμβουλος διαπραγματεύσεων)
Copyright: www.rieas.gr


Επιτέλους υπάρχει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα. Όλοι ανεξαιρέτως ήθελαν να υπάρξει μια κυβέρνηση για να λειτουργήσει κάπως ο τόπος.

Οι έλληνες βαυκαλίζονταν ενδόμυχα για το πόσο μεγάλα προβλήματα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε, για το πόσο είμαστε το «κλειδί» στη συνέχιση της ενότητας της ευρωπαϊκής ένωσης και άλλα παρόμοια σαχλά. Υπήρξαμε μια σοβαρή ενόχληση –τουλάχιστον στην αρχή της κρίσης- και η ανικανότητα μαζί με τις ύστερες βλέψεις και τις κρυφές ατζέντες του πολιτικού συστήματος επέτεινε την άσχημη εικόνα της Ελλάδος προς τα έξω.Οι εταίροι μας στην ΕΕ πέραν από την κτηνώδη αναλγησία προς μια «σακατεμένη χώρα», επειδή τον «σακάτη» δεν τον κτυπάς- έδειξαν μια πρωτοφανή ανοχή στις πονηριές του «καραγκιόζη», πιστεύοντας ότι με το συνδυασμό αυτών των δύο μεθόδων θα έφερναν κάποιο αποτέλεσμα. Και οι δύο μέθοδοι ήταν λάθος.

Όπως όμως κι αν έχουν τα πράγματα τώρα υπάρχει μια κυβέρνηση. Υπάρχει μια κυβέρνηση που μπορεί –και πρέπει- να κάνει κάποια πράγματα γρήγορα και άμεσα. Το ότι δεν υπάρχουν παλαιοκομματικοί πολιτευτές στο προσκήνιο είναι ένα καλό σημάδι. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που απαρτίζουν το νέο σχήμα να έχουν τη διάθεση και την ικανότητα κάτι να κάνουν. Βέβαια...
η εύθηνη των πράξεων τους βαρύνει τον προϊστάμενο τους.

Πράγματι πρέπει να γίνουν μερικά πράγματα, όπως είναι η δημόσια ασφάλεια και τάξη με επίκεντρο τους παράνομους λαθρομετανάστες, το θέμα της παροχής υπηρεσιών υγείας, μια τακτοποίηση των φορολογικών αδικιών, άμεσες απλουστεύσεις στο θέμα της γραφειοκρατίας και απαλλαγή του κρατικού μηχανισμού από τους απρόθυμους και ανίκανους υπαλλήλους, ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων που επιδέχονται βελτιώσεις, αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, και κυρίως παραδειγματική πάταξη της διαφθοράς.

Δεν είναι όλα αυτά απλά θέματα που θα εξομαλυνθούν στην ολότητά τους. Μπορούν όμως να αρχίσουν να τα χειρίζονται αμέσως και να δείξουν με τρόπο πειστικό ότι άρχισε η μεγάλη προσπάθεια. Ο κ. Σαμαράς ήταν πολύ εύστοχος όταν μίλησε για αποτελέσματα. Όντως, το αποτέλεσμα είναι εκείνο που δικαιώνει κάθε προσπάθεια. Η προσπάθεια δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρξει μετρήσιμο αποτέλεσμα με χρονικά όρια και προθεσμίες.

Η επιτυχία στο έργο του νέου σχήματος διακυβέρνησης της χώρας θα ενδυναμώσει, επίσης, τη συνοχή του πολιτικού συστήματος. Οι επιμέρους «κινήσεις διαδόχων» θα εξαλειφθούν -έστω προσωρινά- όσο το σχήμα έχει να δείξει αποτελέσματα που θα ικανοποιούν τον λαό και τους ξένους.

Αυτό που χρειάζονται ΟΛΟΙ –εντός και εκτός- είναι μια πειστική και αξιόπιστη λειτουργία της κυβέρνησης με εστίαση στα άμεσα αποτελέσματα.

Αν και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορέσει να δώσει, έστω μερικώς, κάποια από τα ζητούμενα τότε είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πάρα πολύ άσχημα και δεν θα είναι αναστρέψιμα. Και αυτό επειδή το πρόβλημα, πλέον, δεν είναι «ιδεολογικό» αλλά είναι «κοινωνικό –οικονομικό» ίσως υπάρξουν σοβαρότατες κοινωνικές αντιδράσεις.

Το Σύνταγμα και οι επικρατούντες θεσμοί δεν βοηθούν καθόλου σε πολλά σημεία της διακυβέρνησης της χώρας. Τέτοια όμως μεγάλη αλλαγή δεν μπορεί να γίνει αμέσως ούτε και εύκολα επειδή κάθε πολιτική παράταξη θα λέει το δικό της «τροπάριο». Όμως αυτό το γεγονός –Σύνταγμα και θεσμοί- δεν μπορεί να λειτουργεί σαν χειρόφρενο στην βελτίωση της εξαιρετικής πιεστικής κατάστασης που επικρατεί. Για παράδειγμα υπάρχουν περιπτώσεις όπου λόγω ΑΣΕΠ οργανισμοί έχουν παραλύσει. Και βέβαια το ΑΣΕΠ δεν υπόσχεται ότι θα διαθέτουν οι καλύτεροι λειτουργοί. Η διαδικασία των επενδύσεων θυμίζει εφιαλτικό περιβάλλον από τον «Πύργο» του Κάφκα. Η χώρα δεν διαθέτει ένα σύστημα φιλικό προς τους επενδυτές –δεν τολμώ να γράψω «φιλόξενο».

Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να κάνει πάρα πολλά. Μπορεί να μείνει στην ιστορία του τόπου σαν η απαρχή της ανόρθωσης της χώρας . Ο κ. Σαμαράς έχει με το μέρος του –ως ελπίζοντες- ακόμη κι αυτούς που δεν ψηφίσαν αυτό που αντιπροσωπεύει. Κανένας Έλληνας –εκτός τους ιδεολογικά καβγατζήδες ταραχοποιούς, επαγγελματίες συνδικαλιστές και περίεργα πολιτικά μορφώματα κεντροαριστερών αρχών και κεντροδεξιών εφαψιών- δεν πρόκειται να του αντιπαραταχθεί. Και όσοι το τολμήσουν θα έχουν την απόρριψη του Ελληνικού λαού.

Το ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος» είναι κάτι πολύ σπουδαίο.

Περιμένουμε εναγώνια –και εμείς και οι έξω- να δούμε.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: