Σελίδες

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Αμηχανία «κορυφαίων» του ΠΑΣΟΚ για τις καταγγελίες της Τρόικα περί προσλήψεων

Αμηχανία «κορυφαίων» του ΠΑΣΟΚ για τις καταγγελίες περί προσλήψεων
Απάντηση στην Τρόικα έδωσαν οι πρωτοκλασάτοι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου και Παπαδήμου τους οποίους «κάρφωσαν» οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ότι έκαναν προσλήψεις παραβιάζοντας το Μνημόνιο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης αρνούνται ότι έκαναν παράνομες προσλήψεις από το παράθυρο παραβιάζοντας τους όρους του Μνημονίου ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης δήλωσε ότι την επίμαχη περίοδο δεν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ας σημειωθεί ότι στην έκθεσή της η μόνιμη αντιπροσωπεία της τρόικας «καρφώνει» 4 πρώην υπουργούς υποστηρίζοντας ότι «ενώ νομοθετούσαν κανόνες για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων έκαναν προσλήψεις από το παράθυρο κι ενώ ψήφιζαν τον "Καλλικράτη" για να γίνουν συνενώσεις των δήμων και να εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ έκαναν πάνω από 12.000 προσλήψεις στους ΟΤΑ».

Η έκθεση καταγγέλλει ότι σε 4 υπουργεία -Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης- έγιναν 70.000 προσλήψεις τα δύο τελευταία χρόνια για...
να καλυφθούν κενά και «πολιτικές υποχρεώσεις» και έτσι χάθηκε κάθε πιθανότητα επιτυχίας του Μνημονίου.

Σε δήλωσή του στο vima.gr ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης «δείχνει» ως υπεύθυνο για τις προσλήψεις τον Χρήστο Παπουτσή: «Το 2011, στο οποίο αναφέρεται η έκθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις αποχωρήσεις και προσλήψεις στο δημόσιο, δεν ήμουν υπουργός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» αναφέρει ο πρώην υπουργός, διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα.

Αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος διαψεύδει ότι έκανε προσλήψεις και ρίχνει την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή σε σχετική ανακοίνωση:

«Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Λοβέρδου ως Υπουργού Υγείας δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσληψη στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2009 πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το 2010 με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και σε συνεννόηση με τους εταίρους της οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας εξαιρέθηκαν από τον κανόνα 1 προς 5. Με τα από αυτή την εξέλιξη η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κάνοντας ένα τιτάνιο αγώνα κατάφερε να τοποθετήσει στα νοσοκομεία τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από το διαγωνισμό του 2008 νοσηλευτές, αναγνωρίζοντας την τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ.

Το 2011 ο κανόνας 1-5 στις προσλήψεις εφαρμόστηκε και στο υπουργείο Υγείας. Με βάση τον κανόνα αυτό, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην πρόσληψη 680 γιατρών, οι σχετικές κρίσεις τους είχαν ξεκινήσει το 2009, διαφορών ειδικοτήτων και 2.500 νοσηλευτών. Υπενθυμίζουμε την έντονη δημόσια αντίδραση του τότε υπουργού κ, Λοβέρδου ο οποίος και δημόσια είχε δηλώσει πως αν ήταν στο χέρι του δεν θα προσλάμβανε ιατρικό προσωπικό αλλά μόνο νοσηλευτικό. Οποιαδήποτε αλλά στοιχεία σχετικά με προσλήψεις στο Υπουργείο Υγείας είναι ανακριβή».

Και ο Γιάννης Ραγκούσης αρνήθηκε ότι έκανε προσλήψεις στους ΟΤΑ, όπως τον κατηγορεί η έκθεση της τρόικας :

«Από την 1η Ιανουαρίου 2011, όταν περιήλθε στις αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικών η έγκριση προσλήψεων στους ΟΤΑ, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2011 που ασκούσα καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών, εγκρίθηκαν μόνο 1.153 προσλήψεις», απαντά ο Γιάννης Ραγκούσης και τονίζει πως «εγκρίναμε μόνο 1.153 προσλήψεις έναντι 53.336 αποχωρήσεων το 2010. Είναι προφανές ότι η έγκριση μόλις 1.153 προσλήψεων όχι μόνο τήρησε τον κανόνα του 1 προς 5, αλλά ήταν ένας αριθμός εγκρίσεων πολύ μικρότερος και από τον κανόνα του 1 προς 10 που ίσχυσε στη συνέχεια».

Επιπλέον, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή του Καλλικράτη «ξεπέρασε στο αρχικό στάδιο εφαρμογής το 1,2 δις ευρώ».

«Δεν είναι χωρίς αξία η υπενθύμιση ότι μετά το 2010 όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο και τους ΟΤΑ είχαν υπαχθεί στις αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ, μετά την ψήφιση του ν.3812/09 με τον οποίο καταργήθηκαν όλες οι πελατειακές εξαιρέσεις» αναφέρει ο κ. Ραγκούσης στη δήλωσή του.

Ας σημειωθεί ότι ο Παύλος Γερουλάνος, πρώην υπουργός Πολιτισμού που βρέθηκε στο στόχαστρο της τρόικας για προσλήψεις εκτός συμφωνίας Μνημονίου, δεν έκανε καμία δήλωση, προς το παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: