Σελίδες

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Δημιουργία εθνικού μετώπου

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρέλαβε χθες τα ηνία του Υπουργείου Εξωτερικών από τον απερχόμενο Υπουργό και Πρέσβη επι τιμή κ. Πέτρο Μολυβιάτη.

Η παράδοση-παραλαβή έγινε σε συγκινητικό κλίμα καθώς ο κ. Αβραμόπουλος επιστρέφει στην Ελληνική Διπλωματία ως επικεφαλής της παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Εξωτερικών από μια εμβληματική μορφή, τον επί δεκαετίες στενό συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πρέσβη Πέτρο Μολυβιάτη.

Ο κ. Αβραμόπουλος, κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του μίλησε για τους στόχους, το όραμα και τις προοπτικές της πολιτικής του στο Υπουργείο καθώς και στην κρισιμότητα των στιγμών που διανύουμε. Μίλησε επίσης για την σπουδαιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών για την μεταστροφή του αρνητικού κλίματος για την χώρα μας και έδωσε το στίγμα του για τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο εγγύς μέλλον. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του κ. Μολυβιάτη και του κ. Αβραμόπουλου.

Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ: «Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ φίλε, θα ήθελα να σας συγχαρώ από την καρδιά μου για την τοποθέτησή σας, ως Υπουργού Εξωτερικών, και να...σας εκφράσω τη μεγάλη και ειλικρινή μου προσωπική χαρά που είμαι εγώ εκείνος που σας υποδέχεται εδώ, σε αυτό το χώρο. Ένας χώρος ο οποίος ασφαλώς δε σας είναι καθόλου άγνωστος. Εδώ ήταν και είναι η αφετηρία σας, από εδώ ξεκινήσατε τη λαμπρή σταδιοδρομία σας στο δημόσιο βίο της χώρας. Εδώ είναι η ρίζες σας και ξέρω πολύ καλά ότι ποτέ δεν τις ξεχάσατε, όσο υψηλά και αν ήταν τα αξιώματα και οι θέσεις στις οποίες σας έστειλε η βούληση του ελληνικού λαού. Άλλωστε γνωρίζω ότι και από τις θέσεις αυτές, ποτέ δε ξεχάσατε την υψηλή τέχνη της διπλωματίας με την καλύτερή της έννοια.

Το έργο σας εδώ δεν θα είναι εύκολο, άλλωστε όπως μου είχατε πει κάποτε και το θυμάμαι, εσείς είσαστε πάντα για τα δύσκολα. Η κρίση που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν άφησε αλώβητο και τον τομέα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Είναι αναμφισβήτητο, νομίζω, ότι το κύρος, για να μην πω και η αξιοπρέπεια της χώρας, έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα. Η αποκατάστασή τους και η ενίσχυση της διεθνούς θέσεως της χώρας πιστεύω ότι πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε γι’ αυτό και ήδη ο σχηματισμός της νέας Κυβερνήσεως αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Το λέω αυτό διότι δεν είναι δυνατή η άσκηση αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής χωρίς να είναι ισχυρή η διεθνής θέσης της χώρας και μάλιστα σε τομείς εκείνους που είναι κρίσιμοι για την προστασία και την προώθηση ζωτικών συμφερόντων της χώρας μας. Όμως, κύριε Υπουργέ, στο δύσκολο έργο που σας περιμένει θα έχετε ένα πολύτιμο συμπαραστάτη, τα στελέχη δηλαδή της Διπλωματικής Υπηρεσίας και ολόκληρο το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Υπουργείο μας έχει υποστεί και αυτό τις συνέπειες της κρίσεως, είναι πολλά και μεγάλα τα προβλήματα και στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Αρχές του εξωτερικού και είμαι βέβαιος ότι εσείς προσωπικά, θα σκύβετε επάνω σε αυτά τα προβλήματα, με στοργή και ενδιαφέρον για να βρείτε λύσεις εκεί όπου μπορούν να βρεθούν λύσεις.

Όμως παρά τα προβλήματα αυτά, το Υπουργείο Εξωτερικών λειτουργεί και λειτουργεί, κατά κάποιο αξιοθαύμαστο τρόπο, πολύ αποτελεσματικά και αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον πατριωτισμό, στο επαγγελματικό ήθος, στην άρτια κατάρτιση και στην αυταπάρνηση, θα έλεγα, των στελεχών της Διπλωματικής Υπηρεσίας και ολόκληρου του προσωπικού του Υπουργείου.

Γι’ αυτό θα ήθελα, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, να σας εκφράσω για μία ακόμη φορά –και προφανώς θα είναι και η τελευταία– τις θερμές μου ευχαριστίες, τη βαθιά μου εκτίμηση και αν μου το επιτρέπετε και την αγάπη μου».

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Στην καρδιά της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας και σε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας, αναλαμβάνω τηνευθύνη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος, με πλήρη επίγνωση της εθνικής σημασίας αυτής της αποστολής.

Θέλω, πρώτα από όλα, να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, κύριο Αντώνη Σαμαρά, και τους αρχηγούς των κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ, τον κύριο Βενιζέλο, και της ΔΗΜΑΡ, τον κύριο Κουβέλη, για την εμπιστοσύνη τους και να διαβεβαιώσω, πάνω από όλα, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ότι θα αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η πατρίδα μας να βρει και πάλι το κύρος και τη θέση που της αναλογεί στην Ευρώπη, στο γεωπολιτικό της περιβάλλον και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Καλούμεθα να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική εθνικής ευθύνης, με σκοπό, όχι μονάχα να προασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια και να διαφυλάξουμε τις «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά μας θέματα, αλλά και να προωθήσουμε αποτελεσματικά τις θέσεις μας, με αυτοπεποίθηση, σχέδιο και μεθοδικότητα, αποσκοπώντας στα μεγαλύτερα δυνατά πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά οφέλη για την πατρίδα μας.

Προϋπόθεση η δημιουργία εθνικού μετώπου, μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και του λαού μας. Και είναι ιδιαίτερα θετικό και ενθαρρυντικό ότι συντελέστηκε αυτή η εθνική συνεννόηση, κάτι για το οποίο το Υπουργείο αυτό έχει δώσει λαμπρά δείγματα γραφής στην ιστορία του τόπου, διότι πάντοτε προέτασσε το εθνικό συμφέρον.

Εθνική ενότητα, ώστε παράλληλα με την ανάκαμψη της οικονομίας, η Ελλάδα να πορευθεί και πάλι, με αξιοπιστία και δύναμη, πάνω από όλα με ενωμένους τους Έλληνες και με σκοπό να εξευρεθούν δίκαιες, σταθερές και βιώσιμες λύσεις στα ζητήματα που εκκρεμούν με άλλες χώρες στην περιοχή μας,στεκόμενη πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου μας.

Είναι, πράγματι, ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα, που παραλαμβάνω τα καθήκοντά μου, από μία αξιοσέβαστη και εξέχουσα προσωπικότητα, διεθνούς αναγνώρισης και κύρους, τον Πρέσβη κύριο Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος στο πλευρό του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ένας εκ των αρχιτεκτόνων, των μεγάλων επιλογών και αποφάσεων της Ελλάδος τα τελευταία τριάντα χρόνια, με κορυφαία στιγμή την ένταξη της χώρας μας στην τότε Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και μετά, με την υπουργική του ιδιότητα, με το κύρος του, ανέβασε ακόμα ψηλότερα την Ελλάδα στη διεθνή σκηνή.

Είκοσι χρόνια περίπου μετά, ξαναπερνάω το κατώφλι του Υπουργείου Εξωτερικών, έχοντας κρατήσει ζωντανές, όλα αυτά τα χρόνια, τις αναμνήσεις της δεκατριάχρονης διπλωματικής μου θητείας, αλλά και την υπερηφάνεια που την πολιτική μου διαδρομή συνόδευαν οι αξίες και οι αρχές που διαχρονικά καλλιεργούνται σε αυτόν το χώρο εθνικής προσφοράς.

Σε αυτήν την καινούργια περίοδο που εγκαινιάζουμε σήμερα, θα έχω στο πλευρό μου τονΥφυπουργό Εξωτερικών, κύριο Δημήτρη Κούρκουλα. Όπως όλες και όλοι ίσως γνωρίζετε, έχει διαγράψει μία ευδόκιμη διαδρομή και σταδιοδρομία στην Ευρώπη και διεθνώς, και είμαι βέβαιος ότι με την εμπειρία, τη γνώση, τη σύνεσή του, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτυχία της σημαντικής αυτής αποστολής που αναλαμβάνουμε.

Η Ελλάδα τραυματισμένη ως προς το διεθνές της κύρος και αδίκως προσβεβλημένη, θα βγει από την κρίση, με περισσότερη δύναμη, αναβαθμισμένο το εθνικό της κύρος και την παρουσία της στη διεθνή σκηνή, με πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, στρατηγική και σχέδιο, που θα αναβαθμίσουν το ρόλο που ιστορικά της αναλογεί, συμβάλλοντας στην σταθερότητα, τη συνεργασία, την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευημερία, τόσον στην ευρύτερη περιοχή μας, όσο και στον κόσμο.

Όλοι μας θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, σε αυτήν τη δύσκολή συγκυρία να επιτύχει η αποστολή μας.»

Απευθυνόμενος, τέλος, στον απερχόμενο Υπουργό Εξωτερικών, κ. Πέτρο Μολυβιάτη, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε:

«Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ και σεβαστέ μας κύριε Πρέσβη,

Σας ευχαριστώ πραγματικά για τα συγκινητικά λόγια και το ενθαρρυντικό σας μήνυμα και σας διαβεβαιώ ότι θα προσπαθήσω να είμαι άξιος συνεχιστής του σημαντικού έργου που έχετε επιτελέσει στο Υπουργείο Εξωτερικών, σφραγίζοντας σημαντικές στιγμές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».




Δεν υπάρχουν σχόλια: