Σελίδες

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Το πραγματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ

Οι μεγάλες αλλαγές στις οποίες φημολογείται ότι προσανατολίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην αποτελέσει το Κίνημα οριστικό παρελθόν για τη σύγχρονη ελληνική πολιτική ζωή, περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και τα… ιερά και όσια.

Που για κάθε κόμμα είναι, εκτός από την ιδρυτική διακήρυξη και τις επικαιροποιήσεις της, το όνομα και το έμβλημα. Το ΠΑΣΟΚ δηλαδή και ο…
ήλιος του, που και άλλες φορές στο παρελθόν τέθηκαν εν αμφιβολώ, ως προς τις αντοχές τους στην αναπόφευκτη φθορά του χρόνου.

Ωστόσο, στην Ιπποκράτους κάνουν λάθος ανάγνωση της πραγματικότητας. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι (τόσο) το όνομα και το έμβλημά του. Αλλά ο πολιτικός αποπροσανατολισμός του. Η ταύτιση με το Μνημόνιο και τη σθεναρή υπεράσπισή του. Και η αδυναμία του να βρει πολιτικά ισοδύναμα επιχειρήματα, ώστε να προσελκύσει, να πείσει και να κερδίσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους, οι οποίοι θα αναγνώριζαν τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όσο το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κάνει την υπέρβασή του από αυτό το αυτονόητο αδιέξοδο, τόσο θα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στη λήθη της ελληνικής πολιτικής Ιστορίας. Στην ουσία, δηλαδή, να διαλυθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: