Σελίδες

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Η αριστερή μας έχει γραμμένους…

…και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Το ομολογεί το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών στην ιστοσελίδα του, μια σελίς που πολλοί επισκέφτηκαν αλλά ίσως ελάχιστοι πρόσεξαν την αγραμματοσιά ή την πονηράδα του Υπ.Εσ.
Δεκάδες λάθη υπάρχουν στην σελίδα. Ξεκινάμε από το πιο βασικό.
  1.  Μέχρι πριν από λίγα χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι τας εκλογάς του 2009, η αναφορά στους   εν τοις εκλογικοίς καταλόγοις εγγεγραμμένους γινόταν με τον όροΕγγεγραμμένοι“.
    Αίφνης, κατά τις περιφερειακές (άλλοτε νομαρχιακές) εκλογές του 2010, το υπουργείον απεφάσισεν να αλλάξει ορολογία. Σήμερον ημείς, οι εγγεγραμμένοι δηλαδή εις τους εκλογικούς καταλόγους, γίναμε σκέτο “γραμμένοι“, χάριν προφανώς αριστεροστρόφου γλωσσικής απλοποιήσεως του ΠΑΣΟΚικού υπερπροοδευτισμού.Βεβαίως, καλή η αριστερή προπαγάνδα περί απλοποιήσεως της ενδοξοτέρας γλώσσης της ανθροπώτητος, όμως η ίδια η αριστερά κρατάει για την πάρτη της μίαν αρχαιότροπον λέξιν. Μας θέλει εμάς γλωσσικώς κλαδεμένους αλλά η ίδια αυτοπροσδιορίζεται καθαρευουσιάνικα, προφανώς για να... αντλήσει αίγλη από τον γλωσσικό μας πλούτο. Πῶς;
    Μα είναι τόσα χρόνια μπροστά στα μάτια μας και δεν το βλέπουμε;
    Αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερά. Επίθετο θηλυκού γένους που έχει απλοποιηθεί και έχει αποκτήσει κατάληξη -η. Θα έπρεπε δηλαδή να λέγεται “αριστερή” και όχι “αριστερά.
    ΣΥ.ΡΙΖ.Α λόγου χάριν θα έπρεπε να σημαίνει Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστερής.
    Πώς; Δεν είναι εύηχο;
    Μα καμία απλοποιημένη λέξις δεν είναι εύηχος. Με κάθε απλοποίησιν απομακρυνόμαστε από την γλωσσική αρμονία της γλώσσης μας. Αυτήν την αρμονία την διατηρεί για πάρτη της η μη απλοποιημένη αριστερά.
    Όπως όμως και εάν μας χαρακτηρίσει το Υπουργείον (για να επανέλθουμε) δεν είμαστε γραμμένοι. Είμαστε εν τοις καταλόγοις γεγραμμένοι, δηλαδή εγγεγραμένοι και να κόψει τις γλωσσικές αλχημείες το Υπ.Εσ. και οι συνεργάται του.
  2. Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις με την προχειροδουλειά στην ιστοσελίδα. Ας αναφέρουμε επί τροχάδην τα πιο κραυγαλέα λάθη:2.1 Στην εισαγωγική σελίδαν των εκλογών γράφει: “Αποτελέσματα προηγούμενων εκλογών¨
    Σφάλμα διότι ο τόνος πρέπει να μεταφερθεί στην παραλήγουσα λόγω μακρότητος της ληγούσης. Το σωστόν είναι προηγουμένων
    Ακουστικώς δε η λέξις παραπέμπει στο ουδέτερο “προηγούμενον¨ αλλά η απλοποίησις κατήργησεν τα τελικά -ν για να γίνουμε πιο εκσυγχρονισμένοι, τρομάρα μας.
    2.2. Επίσης στην ίδια σελίδα γράφει: “Αποτελέσματα Βουλευτικών Εκλογών Ιούνιος 2012“.
    Εδώ έπρεπε ή να υπάρχει παύλα δηλαδή  “Αποτελέσματα Βουλευτικών Εκλογών - Ιούνιος 2012” ή να γραφτεί ο Ιούνιος στην γενική πτώση, δηλαδή  “Αποτελέσματα Βουλευτικών Εκλογών Ιουνίου 2012“.
    Αφού δεν το έγραψαν Ιούνη πάλι καλά. Κάτι είναι και αυτό.
    2.3. Ας μην αναφερθούμε στο “σύστημα μεταδόσεως“ αντί του “συστήματος μετάδοσης”, αφού η “μετάδοσις” είναι τρίτης κλήσεως και η “μετάδοσης” ιστορικώς ανύπαρκτος λέξις.
    Μακάρι να φτάναμε σε τέτοιο σημείο κριτικής, όμως υπάρχουν μεγαλύτερα σφάλματα να ασχοληθούμε.
    2.4 Στην βασική σελίδα αποτελεσμάτων παρατηρούμε ότι κάποιες λέξεις τονίζονται και κάποιες όχι.
    Π.χ Ωρα, Εγκυρα, ακυρα είναι άτονες λέξεις, ενώ κάποιες άλλες τονίζονται κανονικά.
    Θα πει κάποιος ότι είναι άτονες οι λέξεις λόγω κάποιας ασυμβατότητος με τον τόνο στο αρκτικό φωνήεν.  Ε και; Τι μας νοιάζει εμάς. Η Singular Logic μεγάλη εταιρία πληροφορικής είναι, ας λύσει το πρόβλημα.
    2.5. Επίσης άτονα είναι όλα τα ονόματα στον κατάλογο των εκλεγέντων βουλευτών. Και εδώ υπάρχει απάντησι, είναι ότι έγραψαν άτονα τα ονόματα για να τα βρίσκουν ευκολότερα στις αναζητήσεις της βάσεως δεδομένων και στα SQL ερωτήματα, καθώς άλλο είναι το τονισμένο φωνήεν και άλλο το μη τονισμένο για την βάση δεδομένων.
    Εμένα με ενοχλούν τα άτονα ονόματα αλλά τέλος πάντων, υπάρχει μια κάποια δικαιολογία.
    2.6. Ενώ κάποια ονόματα κομμάτων φαίνεται ότι είναι  αρκτικόλεξα  λ.χ. ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΛΑ.Ο.Σ. , το ΣΥΡΙΖΑ αναγράφεται χωρίς διαχωριστικές τελείες (ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Συναστισμός Ριζοσπαστικής Αριστερής).
    2.7. Τέλος ένα λάθος που δεν γνωρίζω εάν είναι αθώο.
    Σήμερα 20/06/2012) γράφει στα αποτελέσματα:
    Ενσωμάτωση: 20.603/20.604 / 100,00 %
    Δηλαδή τα εκλογικά τμήματα που καταμετρήθηκαν διαφέρουν κατά ένα σε πλήθος , σε σχέση με το σύνολο των εκλ. τμημάτων.
Συμπέρασμα: Η προχειρότης καλά κρατεί στο Υπουργείον Εσωτερικών. Και εις ....ανώτεραν.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: