Σελίδες

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Φώτης Κουβέλης: Ναι στο όνομα Βόρεια Μακεδονία.

Παραθέτουμε απόσπασμα από τη συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη, Προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. στον Κώστα Χαρδαβέλλα και στην εκπομπή "Αποκαλύπτω" *

-Ποια είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και στο θέμα των Θράκης, της μειονότητας και των προβλημάτων που δημιουργούνται εκεί πέρα και με το τουρκικό προξενείο, αλλά και με άλλα θέματα, δεδομένου ότι υπήρξε θέμα με την κυρία Ρεπούση. Το ξέρετε πολύ καλά ότι έφυγε από την Βουλή για να μην μετάσχει στην τήρηση ενός λεπτού σιγής για την σφαγή των ποντίων.

«Η κυρία Ρεπούση δεν έφυγε για να εκδηλώσει έλλειψη σεβασμού στην μνήμη των Ποντίων. Η κυρία Ρεπούση είχε μια άποψη που κατέγραψε σε ένα βιβλίο το οποίο ένα χρόνο μετά η ίδια το αναμόρφωσε,. Καλό είναι να σταματήσουν κάποιοι να επενδύουν εθνικιστικά όταν η ΔΗΜΑΡ μιλάει με σαφήνεια για το ζήτημα αυτό, όταν ο πρόεδρος της όχι μόνον...
αγωνίστηκε για να αναγνωριστεί η συγκεκριμένη ημερομηνία, ημέρα μνήμης και τιμής των Ποντίων αδελφών αλλά είναι γνωστό ότι έχω και πρωτοβουλίες προκειμένου η γενοκτονία να αναγνωριστεί στη παγκόσμια κοινότητα. Ας σταματήσουν κάποιοι να επενδύουν εθνικιστικά διότι ερμηνεύω-δεν δικαιολογώ, επιλέγουν και ένα τέτοιο ζήτημα για να επιτεθούν στην ΔΗΜΑΡ.

Στην Θράκη, υπάρχει η συνθήκη της Λωζάνης, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης έχει έλληνες και ελληνίδες πολίτες και ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται όπως ακριβώς προβλέπεται από την Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν εκχωρώ και το ελάχιστο δικαίωμα της Ελλάδας μας στην οποιαδήποτε σκοπιμότητα και στις οποιεσδήποτε βλέψεις είτε του Προξενείου, είτε του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

-Σας απασχολεί η δράση του προξενείου;.

« Διαχρονικά... και όχι μόνον σήμερα, αλλά ακριβώς εκεί βρίσκεται η υποχρέωση της συντεταγμένης εθνικής μας πολιτικής. Μια πολιτική η οποία ενσωματώνει την μειονότητα στην ελληνική πραγματικότητα και δεν την αφήνει να γίνεται υποχείριο και στοιχείο εκμετάλλευσης από την πλευρά της εξωτερικής πολιτικής της Τουρίας. Η μειονότητα έχει δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις κι αυτά προβλέονται και από το ελληνικό σύνταγμα και από την συνθήκης της Λοζάνης».

-Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα των Σκοπίων;

«Εδώ ευτυχώς έχουμε εθνική στρατηγική, πρέπει να βρεθεί μία λύση αναφορικά με το όνομα κοινής συμφωνίας. Εμένα δεν θα με ενοχλούσε αν είχαμε και έναν γεωγραφικό προσδιορισμό προκειμένου αυτή η υπόθεση να τελειώσει»

-Βόρεια Μακεδονία, ας πούμε;

«Ναι και τούτο δεν αποτελεί ούτε κατ' ελάχιστον στοιχείο εκχώρησης της ιστορίας μας, της ιστορικής μας μνήμης, της αγάπης μας για την πατρίδα και του σεβασμού του ονόματος μας».

***

Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή κύριε Κουβέλη. Τα όσα καταγγέλουν εδώ και χρόνια ο Αντιφωνητής της Θράκης, η Ζαγάλισα (Φωνή των Πομάκων) και το Προξενείο-Στοπ, έχουν υποπέσει στην αντίληψη σας ή όχι; Μάλλον όχι, για να αναφέρεστε ελαφρά τη καρδία στην Συνθήκη της Λωζάνης, χωρίς να λέτε λέξη για τις κινήσεις των Τούρκων στη Θράκη.

Για την Ρεπούση τι να πούμε; Της χρειάζεται μάλλον ένας καλός "συνωστισμός" όπως εκείνος που περιέγραψε στο κατάπτυστο βιβλίο της για να συνέλθει. Εσείς κύριε Κουβέλη; Αναφέρεστε σε "ημερομηνία μνήμης και τιμής των Ποντίων αδελφών", όχι όμως σε ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ. Κάνει κακό η λέξη στα ευρωπαϊκά ιδεώδη σας μάλλον.

Τέλος, δεν θα σας ενοχλούσε η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό λέτε. Αρκεί να τελειώνουμε, σωστά; Σε τι διαφέρετε όλα εσείς λοιπόν τα κεντροαριστερά, ακροαριστερά κόμματα σε αυτό το τραγικό ζήτημα που αφήσατε όλοι σας και κακοφόρμησε; Σε τίποτε απολύτως. Καρμπόν τα προγράμματα σας στην εξωτερική πολιτική. Αφήνετε όμως παράλληλα τους γείτονες να δρουν ανεμπόδιστα και ανεξέλεγκτα.. κι εδώ πάλι τηρείτε σιγή ιχθύος. Και όσους εναντιώνονται τους βαφτίζετε εθνικιστές κι έξω από την πόρτα! Εάν είναι έτσι, τότε η Ελληνική Ιστορία είναι γεμάτη εθνικιστές τους οποίους θα έπρεπε να ευχαριστείτε σήμερα που είσαστε ελεύθερος Έλληνας πολίτης και όχι ραγιάς υπόδουλος στους Τούρκους και λοιπούς κατακτητές..

Και σας ρωτώ, πώς δεν σημαίνει "εκχώρηση της ιστορίας μας" όταν είσαστε έτοιμος να τους δώσετε στο πιάτο, ως άλλη Σαλώμη, το όνομα της Μακεδονίας μας;

Δεν υπηρετείτε την πατρίδα κύριε Κουβέλη με αυτές τις υποτονικές, γιαλαντζί απόψεις. Καλός ο φιλοευρωπαϊσμός, δεν λέω, αλλά είναι καιρός να φροντίσουμε λιγάκι πρώτα τα του οίκου μας, και κατόπιν τα του οίκου της Ευρώπης που, άλλωστε, δεν φαίνεται να τρέφει και ιδιαίτερη αγάπη για τους Έλληνες πολίτες, όσο και αν οι πολιτικοί που μας αντιπροσωπεύουν (τρομάρα μας) προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

Αριστοτέλης Ιατρόπουλος
MacedoniaHellenicLand.Eu



Δεν υπάρχουν σχόλια: