Σελίδες

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Δεν καταλαβαίνουν τίποτα;

 

Οι φαντασιώσεις είναι δικαίωμα του καθενός αρκεί να τις κρατάει για τον εαυτό του και να μην μπαίνει στον πειρασμό να τις εφαρμόσει σε βάρος των άλλων. Το σημειώνω αυτό με αφορμή το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τη δημοσκοπική φόρα που έχει πάρει ανακάλυψε την αγαπημένη συνταγή πολιτικαντισμού όλης της μεταπολιτευτικής περιόδου: «Πάρε κόσμε».
Μέχρι σήμερα η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ζωή είχε μόνο αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Η συνεχής «επαναστατική γυμναστική» στο κέντρο της Αθήνας, αφήνει επί μια...

πενταετία σχεδόν , μόνο αποκαΐδια και σπασμένες τζαμαρίες στο κέντρο της πόλης. Ομοίως, οι διευκολύνσεις και η παροχή εξυπηρετήσεων στο κύμα της παράνομης μετανάστευσης που κατέκλυσε τη χώρα, είχε ως αποτέλεσμα το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας να μετατραπεί σε κόλαση.

Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Πριν από μερικές μέρες έβαλε λουκέτο ένα ακόμη ξενοδοχείο, το Athens Imperial, ανεβάζοντας σε είκοσι τα ξενοδοχεία που έκλεισαν τα τελευταία δύο χρόνια στο κέντρο της Αθήνας.

Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι οι εξαλλοσύνες του ΣΥΡΙΖΑ και της δημοτικής παράταξής του στο Δήμο Αθηναίων σχετικά με το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό είχαν μόνον καταστρεπτικά αποτελέσματα για τον κατασκευαστικό κλάδο και δεν αναφέρομαι μόνο στον επιχειρηματία Μπάμπη Βωβό αλλά και σε δεκάδες μικρότερες επιχειρήσεις που θα είχαν συμμετοχή στο έργο. Αυτό που έμεινε πίσω από τις προσφυγές και τις διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λουκέτα, ανεξόφλητα χρέη, άνεργοι και οικονομικά προβλήματα σε εκατοντάδες οικογένειες.

Τον ΣΥΡΙΖΑ μπορώ να τον καταλάβω σαν διαπραγματευτική απειλή έναντι των δανειστών μας. Είναι ωστόσο εντελώς αδύνατον για αυτόν, να κάνει το παραμικρό για την ανάπτυξη της χώρας, με οποιοδήποτε τρόπο, είτε μέσα, είτε έξω από το ευρώ . Το αστείο λοιπόν πρέπει να σταματήσει. Αλλά για να σταματήσει το αστείο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σοβαρευτεί περισσότερο η ΝΔ.

Καλές και άγιες οι 18 προτάσεις που παρουσίασε χθες ο κ. Σαμαράς αλλά δεν μιλάνε με την απλότητα και την ευθύτητα που ζητάει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία. Τι έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία; Είναι απλό, λεφτά! Που θα βρεθούν τα λεφτά; Μόνο μέσα από την ανάπτυξη, η οποία δεν μπορεί να παραπέμπεται σε ένα αόριστο μέλλον αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα, το επόμενο δευτερόλεπτο. Πως θα γίνει αυτό; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την τραπεζική χρηματοδότηση, εφόσον μάλιστα «άνοιξε» και πάλι η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ. Παίρνουν ξανά φθηνό χρήμα, πρέπει να δώσουν φθηνό χρήμα. Όλα τα άλλα είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Γράφω επί τρεις συνεχόμενες μέρες για το θέμα της τραπεζικής χρηματοδότησης της ανάπτυξης. Δεν έχω την απαίτηση να διαβάζουν εμένα αυτοί που θα έπρεπε. Ας έκαναν τουλάχιστον τον κόπο να διαβάσουν στους Financial Times, την παρέμβαση που έκανε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ και ανατρέπει τη συλλογιστική των τραπεζικών στελεχών πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα, προωθώντας τη ριζοσπαστική αντίληψη στην οποία επιμένω εδώ και τρεις μέρες.

«Εάν οι τράπεζες λάβουν έκτακτη βοήθεια, τα στελέχη των τραπεζών θα πρέπει να πιεστούν για να συνεχίσουν να παρέχουν στους πελάτες τους μετρητά» έγραψε ο Ζέλικ, επισημαίνοντας πως η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες δεν αρκεί. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες με τη σειρά τους θα δανείσουν τα χρήματα ώστε να αποτρέψουν την έλλειψη ρευστού για τις επιχειρήσεις, όπως συνέβη μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008.

Δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια μου για τα post που ανεβάζω και συνήθως επιβεβαιώνονται μερικά 24ωρα μετά, από τις πιο έγκυρες υπογραφές στα πιο έγκυρα διεθνή μέσα. Ωστόσο, ειλικρινά απορώ: Δεν καταλαβαίνουν τίποτα;

ΥΓ1: Διάβασα με ενδιαφέρον τη νέα σύνθεση του Δ.Σ του ΣΕΒ. Η συμμετοχή πραγματικών επιχειρηματιών που αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς κρατικές εξαρτήσεις είναι αναμφίβολα ένα πολύ θετικό βήμα. Ευελπιστώ κάποια στιγμή να γίνει και το επόμενο. Να αντιληφθεί ο ΣΕΒ πως δεν έχει ανάγκη από «Φωτόπουλους» και να πάψει να εκπροσωπείται από ένα Πρόεδρο, ο οποίος συνιστά την επιτομή όλων των παθογενειών του ελληνικού συνδικαλισμού.

YΓ2: Αφού πραγματικά άλλαξε η ζωή μου με το αντιπολιτευτικό πρόγραμμα Τσίπρα, τώρα περιμένω με αγωνία το κυβερνητικό του πρόγραμμα για την ανάπτυξη.

ΥΓ3: Quiz- Ποιός Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ταξίδευε σήμερα Business Class από Θεσσαλονίκη; ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: