Σελίδες

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Η ώρα της νεολαίας

Κωνσταντίνος Βλαχοδήμος

Το αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου δεν φαίνεται να εξέπληξε πολλούς μέσα και έξω από την χώρα και που δύσκολα κρύβουν την ανακούφιση τους. Ο συνασπισμός που προσπαθεί να κάνει κυβέρνηση ηρεμεί γιατί έτσι αποφεύγει προς το παρών την απολογία του για την κατάντια της χώρας. Η αντιπολίτευση, που ήξερε ότι δεν ήταν έτοιμη να κυβερνήσει, δεν κρύβει τον μελλοντικό αγωνιστικό χαρακτήρα των ενεργειών της μέσα και έξω από το κοινοβούλιο που θα την καταστήσει αδιαφιλονίκητα ελέγχουσα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση που πιστεύει ότι δεν είναι μακριά. Οι Ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι θεσμοί που συναλλάσσονται με την Ελλάδα, καθώς έχουν εισέλθει οι ίδιοι σε μια σημαντική περίοδο μετάλλαξης, άδραξαν μια μικρή ανάσα από τον εφιάλτη μιας Ελληνικής χαοτικής κατάρρευσης για να ενισχύσουν περαιτέρω τις αμυντικές τους διατάξεις.

Οι μόνοι που έμειναν με έντονη γεύση πικρίας ήταν η νεολαία μας καθώς πολλά μελή της, μετά από το ρίσκο να στηρίξουν αυτό που θεώρησαν σαν νέο και άσπιλο, βλέπουν μια από τα ίδια. Ο επερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός στην καλύτερη του σύνθεση δεν μπορεί να...
τους πείσει για την αξιοπιστία του αφού η κομματικές βάσεις δεν αλλάζουν. Στην αντιπολίτευση αρχίζουν να διακρίνουν, πίσω από την βιτρίνα μιας χαρισματικής νεότητας, ασυνέπεια δημαγωγικές και αλαζονικές συμπεριφορές και στο βάθος σκοτεινές φιγούρες του παρελθόντος με μετεμφυλιακούς λογαριασμούς να κινούν τα νήματα. Δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να αντιληφθεί κανείς τι θα επακολουθήσει καθώς τα γεγονότα θα οδηγήσουν σε μια συγκρουσιακή πορεία με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αν έτσι είναι τα πράγματα τότε ήρθε η ώρα όλης της νεολαίας της χώρας. Ήρθε η στιγμή να πάρει την μοίρα στα χέρια της και να χαράξει δική της πορεία. Για τους επαγγελματίες κάθε είδους, πολιτικούς, οικονομολόγους, αναλυτές, δημοσιογράφους και τόσους άλλους, καλουπωμένους μέσα στις διαδικασίες η υπέρβαση είναι αδύνατη αλλά για τους νέους που διακυβεύεται το μέλλον τους είναι δυνατή. Πρέπει να απαιτήσουν την ουσιαστική παραμονή της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια σαν αταλάντευτη προϋπόθεση. Και υπάρχουν πολλές ισχυρές βάσεις διαθέσιμες. Η κυριότερη αφορά την έννοια μιας Ευρωπαϊκής κοινωνίας και όχι απλά ενός μίγματος Ευρωπαϊκών κοινωνιών, κάτι που μόνον οι νέοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει. Βεβαίως κάθε έθνος διατηρεί τις πολιτισμικές του ιδιαιτερότητες αλλά τα κοινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής κοινωνίας που έχουν χτιστεί για πολλά χρόνια τώρα είναι στοιχεία θαυμασμού και μίμησης σε πολλά μέρη του πλανήτη άλλο εάν εμείς τα υποτιμούμε μια και είναι κεκτημένα. Πάνω σε αυτή την βάση είναι ήδη διαθέσιμη μια ισχυρότατη πλατφόρμα διάλογου της Ευρωπαϊκής νεολαίας με μέσα επικοινωνίας που αυτή ξέρει να χειρίζεται καλλίτερα από όλους για να προβάλλει τις αξιώσεις της που θα είναι συμβατές με της αξίες του Ευρωπαϊκού οράματος για κοινωνική δικαιοσύνη και άμυλα. Η Ελληνική νεολαία με τις εμπειρίες της μέσα από την δυσμενή κατάσταση της χώρας έχει μια μοναδική ευκαιρία να πάρει πρωτοβουλίες να πλησιάσει τις νεολαίες όχι μόνον των νοτίων κρατών αλλά όλων των κρατών μελών και να προτείνει ενέργειες για την προστασία της Ευρωπαϊκής κοινωνίας. Υπάρχουν τόσες πολλές ενδείξεις ότι θα υπάρξει έντονη ανταπόκριση από παντού. Και δεν υπάρχει λόγος να δαπανήσουν την προσπάθεια τους σε πολλά θέματα στην αρχή. Να απαιτήσουν ένα ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής στήριξης για τους αδύνατους, κοινό σε όλη την Ευρώπη και διαχειριζόμενο από Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πάνω σε αυτό τα κράτη μελή, ανάλογα με την οικονομική τους ευρωστία να μπορούν βεβαίως να προσθέτουν οτιδήποτε.

Η ώρα της νεολαίας έχει σημάνει και ευτυχώς για τους νέους Έλληνες θα μπορούσαν να πάρουν μαζί τους όλη την νεολαία της Ευρώπης. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουν μόνον την Αθηνά και πολύ περισσότερο να μην ακούσουν την μελωδία από της σειρήνες της απομόνωσης και της διχόνοιας που κάποιοι κουβαλούν για γενεές που θα τους καλούν να βγουν στους δρόμους σαν μάζα προς εκμετάλλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: