Σελίδες

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Στο ευρύ κοινό τα πλαστά ημερολόγια του Χίτλερ, 30 χρόνια μετά την απάτη 
(«Τμήμα της ιστορίας του Stern») 


Στο ευρύ κοινό τα πλαστά ημερολόγια του Χίτλερ, 30 χρόνια μετά την απάτηΒερολίνο: Τα πλαστά προσωπικά ημερολόγια του Αδόλφου Χίτλερ, μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία των μέσων ενημέρωσης στη μεταπολεμική Γερμανία, πρόκειται να μεταφερθούν στα Εθνικά Αρχεία της χώρας για να εκτεθούν στο κοινό, αναφέρει σε δημοσίευμά του την Τετάρτη το περιοδικό Sternν.

Πριν από περίπου 30 χρόνια, στις 25 Απριλίου 1983, τα πλαστά προσωπικά ημερολόγια είχαν παρουσιαστεί στο Αμβούργο ως μία εντυπωσιακή αποκάλυψη του Stern.

«Το Stern θα παραδώσει όλα τα προσωπικά ημερολόγια που διαθέτει ακόμη στην κατοχή του» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του περιοδικού Φραντσίσκα Κίπερ, προσδιορίζοντας πως τα ημερολόγια που σήμερα βρίσκονται...

στην κατοχή άλλων ινστιτούτων (Ίδρυμα Καρτιέ στο Παρίσι, ή το Σπίτι της Ιστορίας στη Βόννη, πάνω απ’ όλα) θα παραμείνουν σε αυτά.
«Τα τριάντα χρόνια είναι η συνήθης περίοδος για να δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα έγγραφα. Το Stern έλαβε την απόφαση να παραδώσει αυτά τα τετράδια» προσθέτει σε ανακοίνωσή του το περιοδικό.

Αποκτημένα έναντι 9,3 εκατ. μάρκων, τα τετράδια αυτά αποδείχθηκε πως είχαν πλαστογραφηθεί από τον Κόνραντ Κουγιάου, έναν υποτιθέμενο συλλέκτη.

Η απάτη αποκαλύφθηκε από την δικαστική αστυνομία και τα δημόσια αρχεία του Κόμπλεντς.

Το περιοδικό είχε αναγκαστεί να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη και οι αρχισυντάκτες του παραιτήθηκαν. Μάλιστα, καθώς επλήγη σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία του, οι πωλήσεις του περιοδικού έπεσαν για μεγάλο διάστημα.
Ο πλαστογράφος Κουγιάου και ο δημοσιογράφος Χάιντεμαν προσήχθησαν στη δίκη το 1985 και καταδικάσθηκαν σε τετραετή φυλάκιση. 
Δεν υπάρχουν σχόλια: