Σελίδες

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Τίτλοι… τέλους από το ΕΔΑΔ για τους Ελληνοκύπριους. Υιοθέτησε τουρκοκυπριακή θέση...

Δεν δικαιώθηκαν Ε/κ που προσέφυγαν στην «επιτροπή» και ζήτησαν επιστροφή
Ολοκληρωμένη στρατηγική από την Κυβέρνηση, που να επιτρέπει τον συντονισμό των νομικών ενεργειών, ζητούν τα συμπολιτευόμενα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ
Πολύ αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει η δικηγόρος Ελένη Μελεάγρου την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), να μην κάνει παραδεκτή προσφυγή της ιδίας και συγγενικών της προσώπων σε σχέση με περιουσιακά στοιχεία της οικογένειάς της στα κατεχόμενα. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΕΔΑΔ, οι παραπονούμενοι, η μητέρα της κ. Μελέαγρου, η ίδια και τα δυο αδέλφια της, είχαν προσφύγει τον Νοέμβριο του 2006 στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, ζητώντας επιστροφή της περιουσίας τους και αποζημίωση για απώλεια χρήσης και ηθική βλάβη. 
Ό,τι κανόνες τους βολεύουν 
Ωστόσο, όπως είπε η κ. Μελεάγρου, «σύμφωνα με τη ''νομοθεσία'' τους, για να κάνεις αίτηση πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι ιδιοκτήτης όχι απλώς με το να τους παρουσιάσεις τους τίτλους του Κτηματολογίου. Πρέπει να αποδείξεις, σύμφωνα με τη ''νομοθεσία'' τους, ότι εκείνος που είχε την περιουσία το 1974 και εσύ είσαι συγγενής». Πρόσθεσε πως 14 από τα 18 οικογενειακά τεμάχια ήταν το 1974 περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας «ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕΛΕΑΓΡΟΣ», την οποία είχε...
συστήσει ο πατέρας της. Ωστόσο μετά το 1980, ο πατέρας της διέλυσε την εταιρεία που είναι από τότε αδρανής και το 1986 μετέφερε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στη μητέρα της. Όπως είπε η κ. Μελεάγρου, η «επιτροπή» τής ανέφερε πως δεν μπορούσαν να κάνουν αίτηση, διότι αυτά είναι γραμμένα πάνω στην εταιρεία.
Προσέφυγε αλλά… 
Το 2009 η κ. Μελεάγρου καταχώρισε προσφυγή στο ΕΔΑΔ και το 2010 βγήκε και η απόφαση του λεγόμενου ανώτατου δικαστηρίου στα κατεχόμενα, το οποίο επικύρωσε τις αποφάσεις της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων. Εφόσον εξαντλήθηκαν τα ένδικα μέσα το ΕΔΑΔ εξέτασε την προσφυγή και σε συνεδρία του στις 2 Απριλίου αποφάσισε πως είναι μη παραδεκτή. Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει, σε σχέση με τα 14 τεμάχια γης που βρίσκονταν εγγεγραμμένα στην εταιρεία το 1974, πως οι ενάγοντες, οι οποίοι ήταν μέτοχοι της εταιρείας, δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στη γη που ανήκει σε εταιρεία η οποία εξακολουθεί να υφίσταται. Ανέφερε, επίσης, ότι «οι αιτητές δεν έκαναν ορθή χρήση των διαθέσιμων θεραπειών», δηλαδή της επιστροφής, της αποζημίωσης ή της ανταλλαγής, όπως προνοείται στη «νομοθεσία» στα κατεχόμενα.
Υιοθέτησαν την τουρκική θέση
«Το πιο σημαντικό για μένα», είπε η δικηγόρος, σε αυτήν την απόφαση, «είναι ότι το ΕΔΑΔ λέει πως η ''νομοθεσία'' που έβαλε η Τουρκία ρυθμίζει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και ποιος δεν είναι σήμερα στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό της, δηλαδή αυτή η χώρα αποφασίζει εάν και πότε οι τίτλοι ιδιοκτησίας μας είναι έγκυροι ή όχι, διότι κατέχει μέρος του κράτους μας». Το συμπέρασμα, σημείωσε, «είναι ότι το ΕΔΑΔ, συμφωνώντας με την Τουρκία, θεωρεί ότι οι τίτλοι που εκδίδει το Κτηματολόγιο δίκαια δεν αναγνωρίζονται από την ''επιτροπή'' για την ακίνητη περιουσία, στην οποία πρέπει να αποδείξεις την κληρονομική διαδοχή από αυτόν που είχε την περιουσία το 1974. Αν δεν μπορείς να το αποδείξεις τούτο, σύμφωνα με την Τουρκία, δεν μπορείς να είσαι ιδιοκτήτης».
Χρειάζεται συντονισμός
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε πως το κόμμα του ζητά άμεση επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής σε ό,τι αφορά νομικές διεκδικήσεις στα πλαίσια του κυπριακού προβλήματος. «Έχουμε την άποψη ότι κάθε πτυχή του εθνικού μας θέματος πρέπει να μελετάται σε βάθος και να αποτελεί αντικείμενο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής», είπε και κατέληξε: «Η διαχείριση τέτοιων κρίσιμων θεμάτων, είτε στη βάση προσωπικών ευαισθησιών και έντονων συναισθημάτων είτε με νομικού τύπου αντιλήψεις δεν αποδίδει πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματα, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχθεί».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε πως «η νέα απόφαση του ΕΔΑΔ είναι ακόμα μια καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία στοχεύει να δημιουργήσει προηγούμενο στα πλαίσια μιας μελλοντικής διευθέτησης του θέματος των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Η πάγια θέση μας ήταν να υπάρξει με τη βοήθεια της πολιτείας συντονισμός όλων των προσφυγών Ελληνοκυπρίων στο ΕΔΑΔ, κατά τρόπον που να προσμετρώνται οι πιθανές συνέπειες από αρνητικές αποφάσεις και να αποφασίζονται έγκαιρα οι ανάλογοι χειρισμοί».
Αναν 6
«Καθώς η κυπριακή πολιτική ηγεσία είναι προσηλωμένη στη διαχείριση της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, παράλληλα και υποχθόνια προετοιμάζεται το έδαφος για την επιβολή της ''τριγωνικής λύσης''. Κυπριακό, αέριο και μνημόνιο μπαίνουν στο ίδιο καλάθι και προκύπτει… σχέδιο Ανάν 6», ανέφερε η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου. Πρόσθεσε πως η απόφαση είναι αδικαιολόγητη και πρωτοφανής και εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς στρώνει τον δρόμο για την πλήρη αποξένωση των ιδιοκτησιών στα κατεχόμενα. Έρχεται, είπε, σε ένα σημείο όπου η οικονομική δυσπραγία αναμένεται να σπρώξει Ε/κ προς την «επιτροπή αποζημιώσεων». «Είναι όλα αυτά τυχαία;», διερωτήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: