Σελίδες

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Φέρτε τον νου σας… στο προδιδαχθήναι

Υ Π Α Ρ Χ Ο Υ Ν και πιο κατεπείγοντα απ’ τα κατεπείγοντα. Και το πρώτιστο απ’ αυτά είναι ένα: Να επιτύχει το πολιτικό σύστημα του τόπου, η κυβέρνηση, η βουλή και οι αποφασίζοντες ύπατοι αξιωματούχοι του κράτους να κερδίσουν χρόνο, για να φέρουν πρώτα τον νουν τους, να μαζέψουμε όλοι τα μυαλά μας, όπου κι αν τα έχουμε, για να βρεθεί η πιο σωτήρια διέξοδος:
Ν Α ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ χρόνο! Να μην υποδουλώσουν άλλο την πατρίδα στην Τρόικα, για να αποκτήσουν πρώτα πληρέστερη, σφαιρικότερη και βαθύτερη γνώση όλων των επιλογών. Για ν’ αποφασιστούν, νηφαλιότερα και ωριμότερα, οι ορθότερες επιλογές. Να κερδίσουν χρόνο για να πληροφορηθεί ο λαός όλες τις πιθανές επιπτώσεις τής κάθε επιλογής, ώστε να δύναται ν’ αποφασίσει τη συμφερότερη για τον ίδιο, για την πατρίδα, για τα παιδιά του.
Α Π Ο Τ Ε Λ Ε Ι απαύγασμα αειθαλούς ελληνικής δημοκρατικής σοφίας, κατά τη μέγιστη ανά τους αιώνες ακμή της, το καθήκον του «προδιδαχθήναι». Το ανέδειξε στον Επιτάφιο τού Περικλή (Β-40,2) ο Θουκυδίδης: «Καί οι αυτοί ήτοι κρίνομέν γε ή ενθυμούμεθα ορθώς τά πράγματα, ου τούς λόγους τοίς έργοις βλάβην ηγούμενοι, αλλά μή προδιδαχθήναι μάλλον λόγω πρότερον ή επί ά δεί έργω ελθείν = εμείς οι ίδιοι κρίνουμε κι αποφασίζουμε για τις υποθέσεις μας και θεωρούμε ότι...
τα λόγια δεν βλάπτουν τα έργα, αντίθετα πιστεύουμε ότι είναι βλαβερό να αποφασίζει κανείς χωρίς να έχει προηγουμένως φωτιστεί. («Τα έργα ζημιώνει όχι η συζήτησις, αλλά το να μη διαφωτισθή κανείς προηγουμένως διά της συζητήσεως, πριν έρθει η ώρα της δράσεως», κατά μετάφραση και του ΕλΒενιζέλου).
Γ Ν Ω Ρ Ι Ζ Ο Υ Ν πλέον και το παραδέχονται και τ’ ομολογούν όλοι οι νυν κυβερνώντες και οι πρώην κυβερνώντες και απαξάπαντες της βουλής και των ηγεσιών των κομμάτων ότι: Ένας από τους κύριους λόγους που καταγκρεμιστήκαμε στην απίστευτη σημερινή μας κατάντια είναι ότι ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ. Δεν είχαν επαρκή γνώση. Ούτε σφαιρική πληροφόρηση. Ούτε πλήρη ενημέρωση. Ανεξαρτήτως και ασχέτως όλων των άλλων επιμέρους ευθυνών, είναι βαρύτατο συλλογικό φταίξιμο η παράλειψη του εξαντλητικώς επιμελούς «προδιδαχθήναι»! Εξαιτίας της καταστρέφεται ο τόπος. Και είναι θέαμα και ακρόαμα, όχι μόνο αηδιαστικό, αλλά και καταστρεπτικότερο, οι κομματικές κοκορομαχίες των συνενεχομένων στην κατάντια.
Π Ρ Ω Τ Ε Υ Θ Υ Ν Η να μεθοδεύσει σωτήρια παράταση χρόνου είν’ η κυβέρνηση. Στην ίδια ανήκει και το καθήκον να μαζέψει όλα τα εκτός κομμάτων ικανότερα μυαλά, Κύπρου, Ελλάδος και Διασποράς, για την πληρέστερη μελέτη των επιλογών αποτροπής της υποδούλωσης της πατρίδας. Συμπρωτεύθυνη και η βουλή: Να κλειδώσουν βαθιά στα μπαούλα τα κόμματα και τα κομματικά τους. Να μαζέψουν απ’ τις τηλεοράσεις τους δημαγωγούς τους. Και ν’ ακούσουν επιτέλους εκείνους που διαθέτουν πληρέστερη γνώση, μη εγκλωβισμένη στην κομματική στενοκεφαλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: