Σελίδες

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Καραολής - Δημητρίου και 361 Τάγμα Πεζικού


Τ Ρ Ε Ι Σ ΤΟ πρωί, πριν ξημερώσει η Πέμπτη Διακαινησίμου 10η Μαΐου 1956, οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες τής Αυτής Μεγαλειότητος τής (άχρι και νυν) Βασιλίσσης Ελισάβετ, απαγχόνισαν πριν από 57 χρόνια στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, τους δύο αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. Μιχαλάκη Καραολή 23χρ. και Ανδρέα Δημητρίου 22χρ. Τους Πρωτομάρτυρες της Αγχόνης τούς έθαψαν, εν κρυπτώ και παραβύστω, σε ειδικά προς τούτο διευθετηθέν εντός φυλακών κοιμητήριο: Οι δύο πρώτοι από τους 13 στα εννέα Φυλακισμένα Μνήματα: Την έκτοτε ιερότερη κιβωτό με τα άγια των αγίων τού αγωνιζομένου για ελευθερία Ελληνισμού στην Κύπρο.
Σ Η Μ Ε Ρ Α 57η επέτειο της θυσίας Καραολή και Δημητρίου, που ανέβηκαν στο ικρίωμα τραγουδώντας «απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά και σαν πρώτα ανδρειωμένη χαίρε ώ χαίρε ελευθεριά», η Κύπρος κηδεύει στον Άγ. Νικόλαο Λεμεσού και τ’ απομεινάρια των μαρτυρικών οστών του 19χρονου το 1974, στρατιώτη του 361 Τάγματος Πεζικού Αντώνη Λουλούδη, που εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο, εν ψυχρώ εκτελεσθέντων υπό των Τούρκων, αδηλώτων...
αιχμαλώτων - αγνοουμένων πολεμιστών, που θυσιάστηκαν μαχόμενοι κατά του Αττίλα εισβολέα στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες του ‘74 στον Πενταδάκτυλο.
Α Υ Ρ Ι Ο Σάββατο στον Απ. Ανδρέα, στη Μέσα Γειτονιά Λεμεσού, τα οστά του Πολυδώρου Παπαχριστοφόρου Πολυδώρου 21χρ. απ’ το Λιμνάτι και την Κυριακή, Στην Του Θεού Σοφία Στροβόλου, τού Κώστα Πάρπα 23χρ., συμπολεμιστών του ιδίου τάγματος.
Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Κ Ο τάγμα το Τρία Εξήντα Ένα (361ΤΠ), με τις μεγαλύτερες ίσως από κάθε μονάδα της Εθνικής Φρουράς του ’74 απώλειες - Ενενήντα Ένας ηρωικοί νεκροί κι αγνοούμενοι -, κήδευσε τις τελευταίες δύο βδομάδες τα οστά άλλων οκτώ ηρωικών συμπολεμιστών, προερχόμενα απ’ το ίδιο τουρκικό κακούργημα:
- Κωστάκη Γερολέμου 17χρ. εκ Λεμεσού
- Μάριου Γιάγκου Χ΄΄Σάββα 19χρ. εξ Αγλαντζιάς
- Νίκου Γεωργίου Κοσμά 20χρ. εξ Ορμήδειας
- Σωτήρη Σταύρου Γεωργίου 20χρ. εκ Καλοψίδας
- Νικόλα Περικλέους 19χρ. εξ Ιδαλίου
- Θεμιστοκλή Βαρνάβα Θεοδοσίου 19χρ. εξ Ακακίου
- Χρίστου Ανδρέα Παύλου 18χρ. εκ Λιοπετρίου
- Σάββα Μιχάλη Χρυσάνθου 19χρ. εκ Λεμεσού.
Μ Α Σ ΕΡΧΟΝΤΑΙ απ’ τους λησμονημένους τάφους για να υπενθυμίζουν με το Ξύπνα Καημένε μου Ραγιά, το ξεχασμένο Χρέος. Την ποδοπατημένη στο βούρκο των ηττημένων μυαλών Σκυτάλη. Και το συλλογικό Καθήκον: Τοις Κείνων ρήμασι πειθόμενοι, σε αγώνα απελευθέρωσης της πατρίδας ενωμένοι, να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους. Για να μην ντρέπονται για μας τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: