Σελίδες

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ακραίες και δημαγωγικές συμπεριφορές

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει μια λαϊκίστικη ρητορική, απόρροια, προφανώς, των πρόσφατων δημοκοπικών ευρημάτων. Οι εξαγγελίες Τσίπρα για την καταπολέμηση της πτώχειας απέχουν ελάχιστα από εκείνες του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον Τσοβόλα: "Τσοβόλα δώστα όλα"!
Με το να δηλώνει ο κ. Τσίπρας ότι πρώτα θα πληρώνονται οι συντάξεις και έπειτα οι τόκοι των δανείων, δεν σημαίνει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο από άλλους πολιτικούς για τους πολίτες. Είναι, όμως, απολύτως βέβαιο ότι ενδιαφέρεται για την ψήφο τους και ότι για να το πετύχει αυτό δεν διστάζει να καταφύγει στον λαϊκισμό, όπως άλλωστε έκανε και το ίνδαλμά του, ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε και πάλι για πανωτόκια και τοκογλύφους. Το έκανε προς ένα ελληνικό ακροατήριο και όχι στο κοινό των πρόσφατων διαλέξεών του σε δυτικές χώρες.

Να θεωρεί άραγε ανέτοιμο το κοινό στο εξωτερικό για τόσο προχωρημένες σκέψεις ή τόσο αδιάβαστο το ακροατήριό του στην Ελλάδα; Τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σε καμία περίπτωση τοκογλυφικά και ο κ. Τσίπρας αν έχει διαφορετική άποψη ας την εκφράσει στην επόμενη διάλεξή του σε ξένο πανεπιστήμιο. Ας το πει, δηλαδή, σε φορολογούμενους άλλων χωρών που δανείζονται ακριβότερα από όσο δανείζουν οι ίδιοι από το υστέρημά τους την Ελλάδα.
Είναι φανερό ότι έχουμε εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική μάχη με την κυβέρνηση να ανακαλύπτει την ανύπαρκτη ανάπτυξη και τον ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετεί απόψεις πιο ακραίες και από εκείνες του κ. Καμμένου. Απ΄ ό,τι φαίνεται δεν έχουμε ακόμη διδαχτεί κάτι από αυτή την κρίση. Μοιραζόμαστε και αναπαράγουμε συμπεριφορές που μας χαρακτήριζαν πριν την κρίση και οι οποίες μας οδήγησαν τελικά στην κρίση. Το να λες σε έναν κτυπημένο από την ύφεση κόσμο ότι θα του δώσεις χρήματα από τα άδεια κρατικά ταμεία είναι άτιμο. Το να λες ψέματα ή να δίνεις ελπίδες που δεν υπάρχουν, δεν είναι τίμιο.

Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: