Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

Οι Ακρίτες του Πόντου ζωντανεύουν το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά


Ξεκίνησαν προχθες Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013, οι πενθήμερες εκδηλώσεις Ποντιακής παράδοσης και πολιτισμού του 17ου Ακριτικού κύκλου στο δήμο Παύλου Μελά. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Σύλλογο Ποντίων «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης» και πραγματοποιούνται στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Επίλεκτα χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, παραδοσιακές χορωδίες, θεατρικά δρώμενα, αναβιώσεις παραδοσιακών παιχνιδιών (τσουβαλοδρομίες, αυγοδρομίες) και δραματοποιήσεις παραμυθιών θα ταξιδέψουν μέχρι τη Δευτέρα τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

Εκθέσεις βιβλίων, μουσικών έργων, είδη λαϊκής παραδοσιακής τέχνης και γαστρονομίας, προβολές με θέματα από τον Πόντο και πολλοί καταξιωμένοι Πόντιοι καλλιτέχνες θα τιμήσουν και τις πέντε μέρες τον ποντιακό πολιτισμό.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013 ποδηλάτες με κεντρικό σύνθημα «Ψηφίζω ποδήλατο» θα βγουν στους δρόμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης ζητώντας πόλεις με λιγότερα ΙΧ αλλά και την απόδοση των πρώην στρατοπέδων στην κοινωνία.

«Ο Ακριτικός Κύκλος ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια του δήμου μας και απλώνεται σε όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Ως διοίκηση στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και τη διατήρηση της παράδοσης. Οραματιζόμαστε μέσα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά τη δημιουργία κέντρου προσφυγικού ελληνισμού και μετανάστευσης όπου κυρίαρχη ομάδα θα είναι οι Πόντιοι οι οποίοι και αποτελούν το 50% του πληθυσμού των Δυτικών Συνοικιών» δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.
Πηγή: Karfitsa

Δεν υπάρχουν σχόλια: