Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω κείμενο φαίνεται, ότι ο Χίτλερ τελικά, δεν ήταν ένας απαξιωμένος «δεκανέας» όπως δε έδειξε η προ ετών έκθεση των έργων του ζωγραφικής δεν ήταν ούτε και «μπογιατζής». Οδυσσεύς
(για αυτή την πολύ λίγο γνωστή πτυχή της σταδιοδρομίας του Χίτλερ γράφει ο Βασίλειος Τσίχλης, δικηγόρος Πειραιώς, αποκλειστικά για το www.istorikathemata.com)
Την 7η Νοεμβρίου 1918 (όλες οι ημερομηνίες ακολουθούν το γρηγοριανό ημερολόγιο) ο λαός της Βαυαρίας σε συλλαλητήριο ζήτησε την παραίτηση του Βασιλέως Λουδοβίκου Γ΄, του Αυτοκράτορος Γουλιέλμου Β΄, τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς τους στρατώνες όπου ο στρατός ενώθηκε μαζί τους. Τη νύκτα ο Βασιλεύς Λουδοβίκος κατάφερε να διαφύγει και η Βαυαρία ανακηρύχθηκε Σοσιαλιστική Δημοκρατία.
Ο επί κεφαλής της Δημοκρατίας Kurt Eisner τήρησε αποστάσεις από τους μπολσεβίκους επιδιώκοντας ένα σοσιαλιστικό και όχι κομμουνιστικό κράτος. ΟEisner δολοφονήθηκε, η Βαυαρία έμεινε ακυβέρνητη και τελικά την 6η Απριλίου 1919 ανακηρύχθηκε η Σοβιετική Δημοκρατία της Βαυαρίας που ανατράπηκε την 3η Μαΐου 1919. Στη Σοσιαλιστική αλλά και στη Σοβιετική Δημοκρατία της Βαυαρίας συμμετείχε (έστω και σε ασήμαντη θέση) ένα πρόσωπο που το άκουσμα του ονόματός του μάλλον προκαλεί έκπληξη: ο Αδόλφος Χίτλερ.
Πρόκειται για τον γνωστό Χίτλερ. Όταν ξέσπασε η επανάσταση στη Βαυαρία, ο Χίτλερ υπηρετούσε στο Μόναχο, στον 7ο λόχο του 1ου εφεδρικού τάγματος του 2ου συντάγματος πεζικού. Σε μια διαταγή του τάγματος της 3ης Απριλίου 1919, ο Χίτλερ αναφέρεται ως ο εκπρόσωπος του λόχου του. Η δουλειά του εκπροσώπου ήταν, συν τοις άλλοις, να συνεργάζεται με το τμήμα προπαγάνδας της σοσιαλιστικής κυβερνήσεως προκειμένου να προωθεί «εκπαιδευτικό» υλικό στους στρατιώτες. Την 14η Απριλίου 1919, και αφ’ ου η Σοβιετική Δημοκρατίας της Βαυαρίας αποτελούσε γεγονός, τα συμβούλια (σοβιέτ) των στρατιωτών στο Μόναχο διενεργούν νέες εκλογές με τον Χίτλερ να εκλέγεται αναπληρωτής εκπρόσωπος του τάγματός του.
Η φρουρά του Μονάχου υποστήριζε σθεναρά την επανάσταση από τον Νοέμβριο του 1918, επομένως φαίνεται προφανές ότι ο Χίτλερ συμμεριζόταν τις απόψεις των σοσιαλιστών αλλά πιθανότατα και των κομουνιστών προκειμένου να εκλεγεί στις ανωτέρω θέσεις. Δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση του Χίτλερ. Φαίνεται πάντως ότι δεν του επεβλήθη κάποια ποινή για τη συμμετοχή του μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Δημοκρατίας διότι γνωρίζουμε ότι ορίσθηκε μέλος τριμελούς επιτροπής που διενεργούσε ανακρίσεις για τους άνδρες του 1ου εφεδρικού τάγματος που συμμετείχαν στην επανάσταση. Έτσι λοιπόν, αμέσως, άλλαξε ιδεολογική κατεύθυνση…
Πληροφορίες για τη συμμετοχή του Χίτλερ στις Βαυαρικές Δημοκρατίες είχαν δημοσιευθεί κατά καιρούς στον Γερμανικό τύπο πριν από την ανάρρησή του στην εξουσία αλλά δεν έγιναν πιστευτές καθώς προέρχονταν από αριστερές εφημερίδες. Σήμερα, η συμμετοχή του έχει επιβεβαιωθεί από αρχειακό υλικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου