Σελίδες

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναγκάσθηκε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Βλέπουν δάκτυλο του... ΝΑΤΟ στο Κυπριακό οι Τούρκοι

Βλέπουν δάκτυλο του... ΝΑΤΟ στο Κυπριακό οι Τούρκοι
Γράφει o Κώστας Βενιζέλος

Λευκωσία: Η ψυχρότητα που δημιουργήθηκε μεταξύ Άγκυρας και της ηγεσίας του ΝΑΤΟ για τους πρόσφατους διορισμούς, προκάλεσε διάφορους συνειρμούς παραπέμποντας ακόμη και στο Κυπριακό. Οι αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα του ΝΑΤΟ και η απομάκρυνση Τούρκου πρέσβη ήταν η αφορμή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ αναγκάσθηκε αργά χθες να εκδώσει δήλωση, με την οποία επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο δίνοντας τη δική του εκδοχή (η δήλωση δίπλα). Η δήλωση έγινε και με αφορμή δημοσιεύματα στην Τουρκία, πως Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ αύξησαν την πίεση προς την ε/κ πλευρά ώστε πρώτα να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και να αφήσουν για πιο μετά την ενασχόληση με το φυσικό αέριο.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λεβέντ Γκιουμρουκτσιού, έσπευσε να αναφέρει πως δεν υπάρχει σχέση της Συμμαχίας με την «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα δημοσιεύματα

φέρουν τη Λευκωσία να είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις κινήσεις αυτές.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο, αλλά και των εξελίξεων στο πεδίο του φυσικού αερίου, στο παρασκήνιο υπάρχει έντονη κινητικότητα. Οι Αγγλοαμερικανοί με προσεκτικές κινήσεις επιχειρούν να δημιουργήσουν κινητικότητα και να προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε μέχρι τους πρώτους μήνες του 2014 το τοπίο να ξεκαθαρίσει. Είτε με λύση του Κυπριακού είτε χωρίς συμφωνία. Είναι δε σαφές πως εκείνο που ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση είναι η δημιουργία σταθερότητας ώστε να επικεντρωθούν στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Συνεπώς τους ενδιαφέρει να «καθαρίσει» το τοπίο στο Κυπριακό.

Πάντως, αρκούντως καθησυχαστικοί είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό ενόψει των συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Καθησυχαστικοί είναι και για το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Σ.Α. για την ανανέωση της θητείας της Δύναμης για έξι ακόμη μήνες. Είναι προφανές πως δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουν προβλήματα και να προκαλέσουν αντιδράσεις λόγω κάποιων διατυπώσεων και να χαλάσει το πάρτι που ετοιμάζουν. Οι Βρετανοί που έχουν την ευθύνη να συντάσσουν το προσχέδιο του ψηφίσματος, διαβεβαιώνουν πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. Τούτο προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού πρέσβη στη Λευκωσία.

* Ο Τούρκος υπουργός ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε πως η Τουρκία αποτελεί μιαν από τις πιο δυναμικές χώρες στην Ευρώπη με τα 76 εκατ. του πληθυσμού της, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία και τον ισχυρότερο στρατό, ενώ η Κροατία είναι μια χώρα 5,4 εκατομμυρίων. Ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε επίσης ότι «η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η Τουρκία ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά κριτήρια και η Ευρώπη οδεύει στο μέλλον με σταθερά βήματα».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: