Σελίδες

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Σκυτάλη 58 Ηρώων 256 Τάγματος Πεζικού

του Λάζαρου Μαύρου

Τ Η Σ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗΣ γης της πατρίδος χρωστάμε πρώτ’ απ’ όλα και πάνω απ’ όλα την απελευθέρωση. Αυτής της γης τής απ’ αιώνων ελληνικής, των προγονικών και πατρογονικών μας εστιών. Εκεί όπου το 1974 τ’ αθάνατα αδέλφια μας, πολεμώντας γενναία τους Τούρκους εισβολείς, άφησαν την τελευταία τους πνοή. Και πότισαν με το αίμα τους τις ακτές και τα χώματά της. Χώματα που ‘γιναν απ’ τους βαρβάρους, επαίσχυντοι ομαδικοί τάφοι των ακήδευτων μαρτυρικών οστών των ανδρειωμένων. Το ξεσκλάβωμα αυτής της γης τής διάσπαρτης με τα Κόκκαλα των Ελλήνων τα Ιερά, παραμένει πρώτιστο χρέος. Υπέρτατο καθήκον. Χρέος ανεξόφλητο προς τους θυσιασθέντες ηρωικούς συμπολεμιστές. Και προς την ιερότητα της μνήμης τους. Χρέος προς την ίδια την σκλαβωμένη γη. Και καθήκον ανεκπλήρωτο προς τη συνολική υπόσταση της πατρίδας.

Ω ΞΕΙΝ ΑΓΓΕΛΛΕΙΝ Λακεδαιμονίοις ότι [τήδε] και εν Καραβά και Λαπήθω κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι, γράφει μ’ ανεξίτηλα ελληνικά το πάνσεπτο, περίβλεπτο Μνημείο των Πενήντα Οκτώ Ηρώων του 256 Τάγματος Πεζικού, που ο Σύνδεσμος Επιζώντων Πολεμιστών ανήγειρε το 2004 στην είσοδο της Ευρύχου, επί λοφίσκου, πλάι στην πύλη του στρατοπέδου με τ’ όνομα του Ήρωα της Ε.Ο.Κ.Α. Μάρκου Δράκου.

- Οι Σαράντα Εννέα θυσιάστηκαν πολεμώντας ενάντια στην 28η Μεραρχία του Αττίλα, στη

μάχη-μακελειό Καραβά και Λαπήθου της 6ης Αυγούστου 1974.

- Οι Δύο έπεσαν μαχόμενοι στο Αγριδάκι, 31η Ιουλίου και 1η Αυγούστου.

- Κι οι Εφτά στις μάχες εναντίον των οχυρών της ΤΜΤ στη Λεύκα, Ελιά και Αγκολέμι, 20-22 Ιουλίου.

- Πέντε Ανθυπολοχαγοί, 13 Υπαξιωματικοί και 40 Οπλίτες. Κληρωτοί, έφεδροι κι εθελοντές. Πάντων τα ονόματα ανάγλυφα στο μεγάλο όρθιο μεταλλικό τάλαντο εντοιχισμένο στο Μνημείο τους.

Α Υ Ρ Ι Ο Κυριακή, 10:30, υπό την σκιά της διασωθείσας γαλανόλευκης Πολεμικής Σημαίας του 256ΤΠ, θ’ αντηχήσουν ξανά τα ονόματά τους στο συγκλονιστικό Προσκλητήριο Πεσόντων στην τελετή μνήμης και τιμής που πραγματοποιεί, όπως κάθε χρόνο, ο Σύνδεσμος Επιζώντων Πολεμιστών, στην παρουσία των οικογενειών των Ηρώων. Νωρίτερα, 08:30, θα προηγηθεί το Μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας στην Ευρύχου.

Μ Ε ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ, την θέληση και την αποφασιστικότητα, στραμμένα στη σκλαβωμένη γη: Εκεί -«τήδε»- στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες του ’74. Όπου: Κατά υπερτέρων εχθρικών δυνάμεων πεζομαχούντες με γενναιότητα, πέρασαν στην αθανασία, αφήνοντας μοναδική σκυτάλη σ’ επιζώντες κι επιγενόμενους, την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών της πατρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: