Σελίδες

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Φεστιβάλ Προσφυγικού Βιβλίου: Η σημασία της ιστορικής μνήμης και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας


του Θέμη Κωτούλα

Με την ομιλία ενός κορυφαίου Έλληνα δημιουργού, του Βασίλη Τριανταφυλλίδη ή αλλιώς Χάρρυ Κλυνν, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του τριήμερου Φεστιβάλ Προσφυγικού Βιβλίου που διοργάνωσε ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης "Παναγία Σουμελά".
Στις τρεις ημέρες των εκδηλώσεων, στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους εκατοντάδες τίτλους βιβλίων που αναφέρονται σε ζητήματα που αφορούν στους Έλληνες πρόσφυγες και γενικότερα τον ελληνισμό της ανατολής. Παράλληλα, ακούστηκαν τραγούδια από την παραδοσιακή χορωδία του Συλλόγου αλλά και παιδικό θέατρο από την παιδική θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

Άρης Κασιμίδης: Σεβασμός προς την ιστορία και την ταυτότητα των Ποντίων
Στην παρουσίαση του Χάρρυ Κλυνν, ο πρόεδρος του Συλλόγου "Παναγία Σουμελά" Άρης Κασιμίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της ταυτότητας των ανθρώπων του Ποντιακού ελληνισμού αλλά και η συνειδητοποίηση από όλους του τι είναι Ελλάδα και ελληνισμός και ο σεβασμός προς την ιστορία.
Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τα μέλη του Συλλόγου που έβαλαν όλες τους τις δυνάμεις για να διοργανωθεί το φετινό φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το ότι κάθε χρόνο αυξάνονται οι επισκέπτες του.
Μιλώντας για τον Χάρρυ Κλυνν, είπε ότι είναι ένας περήφανος Πόντιος και ένας πολύ σπουδαίος Έλληνας, που απομυθοποίησε τη βωμολοχία, αποκατέστησε την αξία της σάτιρας και καυτηρίασε πάρα πολλά κακώς κείμενα στον τόπο μας. "Όσο περνούν τα χρόνια προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στον Ποντιακό ελληνισμό, που πλέον μπορεί να μην αντιμετωπίζειζητήματα οικιστικής αποκατάστασης, αλλά θέματα συνειδησιακά που αφορούν στην ταυτότητά του", υπογράμμισε ο κ. Κασιμίδης.

Χάρρυ Κλυνν: Εγκληματικό το ότι δεν διδάσκεται η Ποντιακή ιστορία στην εκπαίδευση
Με θέμα της ομιλίας του "Η Γενοκτονία τότε και σήμερα", ο Χάρρυ Κλυνν, επέλεξε να ξεκινήσει διαβάζοντας ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από το βιβλίο του συμπολίτη μας Σάββα Καταρτζή, που αποτελεί μια μαρτυρία ενός ανθρώπου που έζησε τη γενοκτονία και εκδόθηκε το 1975 στην Κατερίνη. Το βιβλίο αναφέρεται στην καταστροφή ενός ποντιακού χωριού, στην Περιφέρεια Κοτυώρων από τους Τσέτες του Τοπάλ Οσμάν.

Ο Χάρρυ Κλυνν, σημείωσε ότι "είναι ένα από τα εκατοντάδες ελληνικά χωριά που καταστράφηκαν από τις συμμορίες των τούρκων και η μαρτυρία αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για όσα συνέβησαν σε όλο τον ελληνισμό της ανατολής". Μάλιστα, αφιέρωσε το απόσπασμα σε κάποιους από τους σύγχρονους ιστορικούς, που σύμφωνα με τον ίδιο, επιχειρούν έναν ιστορικό ενταφιασμό και ιδιαίτερα για την Ποντιακή γενοκτονία.
"Συνεχίστε να αγνοείτε και να μάχεστε τη γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού" ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι ιστορικοί αυτοί, δεν έχουν ούτε γνώση ούτε δύναμη να προχωρήσουν ιστορικά και να αναφερθούν στην 19η Μαΐου 1919 που ο Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και ξεκίνησε τη συστηματική εξόντωση ενός ολόκληρου λαού, με βάναυσα μέσα και μεθόδους, τα τάγματα θανάτου, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα τάγματα εφόδου.
"Η Γενοκτονία των Ποντίων με τους 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του προηγούμενου αιώνα. Κατά την προοδευτική ιστορική καταγραφή, είναι μόνο στο μυαλό των προσφύγων, η ολοκληρωτική εξόντωση μια μερίδας πληθυσμού, ακριβώς επειδή είχε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί την περισσότερο λησμονημένη από τους διεθνείς οργανισμούς, είπε ο Χάρρυ Κλυνν.


Επίσης, υπογράμμισε ότι η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών ήταν ένα καλά μελετημένο σχέδιο εξόντωσης, που άρχιζε να εφαρμόζεται από το 1914 και ολοκληρώθηκε με την καταστροφή του 1922. Ακόμη, αναφέρθηκε και στη συνθήκη για την ανταλλαγή των πληθυσμών, τονίζοντας ότι από την αρχή ήταν απαράδεκτη αυτή η συμφωνία, καθώς παραβίαζε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας και περιουσίας.
"Οι Πόντιοι περιμένουν περισσότερο από 85 χρόνια την ιστορική δικαίωση που δεν ήρθε ποτέ. Σε μια εποχή που τα πάντα βρίσκονται σε αμφισβήτηση, πρέπει να αγωνιστούμε για τη δικαίωση των προγόνων μας". Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο γεγονός των προσπαθειών που γίνονται για να μην αλλοιωθεί η ποντιακή ταυτότητα και η κληρονομία, ενώ τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα "εγκλήματα" είναι το ότι η Ποντιακή ιστορία δεν διδάσκεται στην εκπαίδευση.
  

Πηγή: Pieria Info

Δεν υπάρχουν σχόλια: