του Θανάση Μαυρίδη
Δεν λύθηκαν τα προβλήματά μας, αλλά δεν είμαστε και μόνοι. Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχή της κρίσης έγκυροι Αμερικανοί αναλυτές επισήμαναν ακριβώς αυτό, ότι η Ελλάδα κινδύνευε να μείνει για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της χωρίς συμμάχους.
Τί ήταν εκείνο που άλλαξε τις ισορροπίες; Η αποκάλυψη του ενεργειακού θησαυρού που κρύβεται κάτω από τα πόδια μας. Κι αυτό το χαρτί έπαιξε στην Ουάσιγκτον ο κ. Σαμαράς. Ξέρουμε ότι ο κ. Σαμαράς έκανε ιδιαίτερη μνεία σε αυτό το γεγονός. Δεν ξέρουμε τι απάντησε ο κ. Ομπάμα, αλλά παρατηρήσαμε ότι το κλίμα ήταν κάτι περισσότερο από φιλικό.
Παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Σαμαρά να υποβαθμίσουν την αξία του ταξιδιού, η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα χρειαζόταν σε αυτή την φάση μία τέτοια δήλωση στήριξης. Οι γερμανικές εκλογές πλησιάζουν και μετα απ΄ αυτές η στάση των Γερμανών θα σκληρύνει. Ξέρουν όλοι ότι αν δεν υπάρξει νέο κούρεμα τα νούμερα δεν βγαίνουν. Αν, λοιπόν, αντί για κούρεμα απαιτήσουν νέα μέτρα, είναι σαν να έχουν πάρει απόφαση να μας εγκαταλείψουν. Η προοπτική αυτή μπορεί να απομακρυνθεί μόνο με την παρέμβαση κάποιου ισχυρού παράγοντα, στην προκειμένη περίπτωση των Αμερικανών.
Κι έπειτα οι δηλώσεις Ομπάμα κάθε άλλο παρά τυπικές ήταν, όπως υποστηρίζουν κάποιοι στην Αθήνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε σαφή αναφορά στην λαθεμένη πολιτική των Γερμανών. Θα μπορούσε να είχε μείνει μόνο σε μια γενικόλογη δήλωση συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
Από την άλλη πλευρά, μένει να δούμε στους επόμενους μήνες τι θα πάρουμε και τι θα έχουμε στο μεταξύ δώσει. Στον κόσμο του εμπορίου και της διπλωματίας, κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις. Το θέμα είναι να παίρνεις τουλάχιστον ισάξια πράγματα με αυτά που έχεις δώσει.
Η αναφορά του κ. Σαμαρά στον ενεργειακό μας πλούτο ήταν σαφής. Όπως σαφές είναι και το γεγονός ότι έχουμε πολλα ανοικτά μέτωπα να κλείσουμε μέχρι την ώρα που θα δούμε τα τρυπάνια να βγάζουν πλούτο από τα βάθη του Ανατολικού Αιγαίου. Κι εδώ χρειάζεται να προσέξουμε το εξής: τα εμπόδια αυτά προυπήρχαν της κρίσης. Αν ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, καταφέρει να προχωρήσουν τα ενεργειακά θέματα σαν να βρισκόμαστε στο 2004, τότε αυτό θα είναι μία αναμφισβήτητη επιτυχία του. Αλλά αυτό δεν μπορεί να το καταφέρει δίχως την βοήθεια μιας υπερδύναμης.
Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά θέματα, καλό είναι να μην πιστέψουν στην κυβέρνηση ότι το καλό κλίμα του ταξιδιού θα γεμίσει την κλεψύδρα και θα τους δώσει ένα ακόμη περιθώριο κάποιων μηνών. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κυβερνητικών εταίρων βράζουν, επειδή πολλοί βουλευτές δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν νέα μέτρα. Ούτε και να συνεχίσουν να ακούν ύβρεις από ανθρώπους που έχουν καβαλήσει το καλάμι και νομίζουν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει μελετήσει και θαυμάσει τόσο το προσωπικό τους έργο, που ετοιμάζεται να τους κάνει πρόταση να συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνησή του...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου