Σελίδες

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Η αποφασιστικότητα του Ισραήλ και η Κύπρος

Πού είναι η ισχυρή στρατιωτική υποδομή, που θα εγγυηθεί την ασφάλεια των εξεδρών, των αγωγών και των ενεργειακών εγκαταστάσεων;


Ο Γάλλος συγγραφέας Montaigne, πριν από πολλούς αιώνες, έγραψε: «Δεν υπάρχει πιο μεγάλη νίκη από το να πληροφορήσετε τον εχθρό σας ότι δεν μπορεί να σας πολεμήσει» (Montaigne, Essais, III, VIII). Θυμηθήκαμε τα πιο πάνω με αφορμή μια βαρυσήμαντη δήλωση του Ισραηλινού Υπουργού Υδάτινων και Ενεργειακών Πόρων Συλβάν Σαλόμ. Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον συνάδελφο Χρύσανθο Τσουρούλλη, και δημοσιεύτηκε προχθές στη «Σ», ρωτήθηκε: «Η Τουρκία κατά καιρούς εκτοξεύει διάφορες απειλές. Την ίδια ώρα, στο οικόπεδο 12, βρίσκεται μια ισραηλινή εταιρεία. Πώς το Ισραήλ απαντά στις απειλές της Τουρκίας»; Ο Συλβάν Σαλόμ απάντησε: «Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα σαμποτάρει τα σχέδια, που έγιναν από ισραηλινές εταιρείες στην Κύπρο; Δεν το νομίζω». Ερ.: «Γνωρίζετε ότι υπάρχουν τουρκικά πλοία στην περιοχή»; Απ.: «Ναι, αλλά… κοιτάξτε, δεν φοβόμαστε τις απειλές καμιάς χώρας. Είμαστε ασφαλείς και γνωρίζουμε τι κάνουμε. Και, φυσικά, η ασφάλεια των μονάδων αφαλατώσεων ή άλλων εγκαταστάσεων που έχουν στρατηγική σημασία είναι στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και όχι στα χέρια του Ισραήλ».

Τι λέγει ο Ισραηλινός Υπουργός; Πρώτα απ’ όλα διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση την αταλάντευτη αποφασιστικότητα της χώρας του να υπερασπίσει με κάθε μέσο και τρόπο, δηλαδή με αήττητη στρατιωτική δύναμη, τα συμφέροντά της έναντι κάθε εχθρικής επιβουλής και απειλής. Αυτή η αποφασιστικότητα στηρίζεται στη θέληση όλων των Ισραηλινών, μετά το ολοκαύτωμα ότι, στο εξής, δεν θα επιτρέψουν ποτέ πια σε κανέναν να τους θυματοποιήσει ή να τους καταστρέψει. Τι έκαναν; Οργάνωσαν τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ με τη δημιουργία ισχυρού στρατού, όπως και υψηλής τεχνολογίας πολεμικής βιομηχανίας. Ο νυν Πρόεδρος της χώρας Σιμόν Πέρες, μια από τις μυθικές πολιτικές προσωπικότητες του Ισραήλ, σε νεαρή ηλικία ανέλαβε, κατ΄ εντολήν του Πρωθυπουργού Μπεν Γκουριόν, τη δημιουργία στρατιωτικής υποδομής για το νεοσύστατο ισραηλινό κράτος όπως και πυρηνικής.


Σήμερα, το Ισραήλ είναι η υπερδύναμη στην περιοχή μας και μια από τις πιο ισχυρές χώρες στον κόσμο, όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και τεχνολογικά, κτλ.
Οι Ισραηλινοί, άνδρες και γυναίκες, υπηρετούν στον στρατό και μονίμως φέρουν όπλα. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η κατάσταση στο Ισραήλ και οι πολλοί εχθροί, που το περιστοιχίζουν, επιβάλλουν αυτήν την ακραία επαγρύπνηση για την ασφάλειά του. Όμως, είπε και άλλα ο Ισραηλινός Υπουργός. Πρώτον, η χώρα του δεν φοβάται καμία χώρα ή απειλή. Γιατί; Διότι έχει τα στρατιωτικά μέσα για να την αντιμετωπίσει. Δεύτερον, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση -Τουρκία και τρομοκράτες- ότι θα υποστούν φοβερές επιπτώσεις αν αποτολμήσουν οτιδήποτε. Τρίτον, το Ισραήλ, λέγει, ξέρει τι κάνει. Προσέξτε το ρήμα: «Ξέρει»! Δηλαδή είναι τόσο πανέτοιμο με τον στρατό, τις υπηρεσίες, τις δυνατότητές του ώστε, αν συμβεί οτιδήποτε, θα αντιδράσει αποφασιστικά, ακαριαία και αποτελεσματικά. Τέταρτον, αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι η ασφάλεια των μονάδων αφαλάτωσης ή άλλων εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας είναι στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης.

Τι λέγει ο Ισραηλινός Υπουργός; Ότι όλες οι εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας πρέπει να προστατεύονται. Εννοεί προφανώς υπουργεία, υπηρεσίες, νοσοκομεία, εγκαταστάσεις ΑΗΚ και ΑΤΗΚ, ραδιοσταθμούς, φράγματα και άλλες εγκαταστάσεις που, σε περίπτωση εχθροπραξιών, θα αποτελέσουν στόχους της τουρκικής αεροπορίας. Είδατε εσείς κανένα μέτρο ασφαλείας σε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις; Εκτός από κάποιες υπηρεσίες και υπουργεία όπου υπάρχουν μερικοί νυσταλέοι υπάλληλοι ιδιωτικών υπηρεσιών «ασφαλείας», όλα στην Κύπρο είναι ένα ξέφραγο αμπέλι για εύκολες τρομοκρατικές ενέργειες και άλλες πράξεις δολιοφθοράς. Να μιλήσουμε και για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου; Εδώ διαπράττεται ένα διαχρονικό έγκλημα από όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα. Ουδέποτε, στην πολυτάραχη ιστορία της Κύπρου, δόθηκε η δέουσα σημασία στη στρατιωτική ισχυροποίησή μας.

Τα κόμματα και οι κυβερνήσεις ουδέποτε αντιλήφθηκαν τη στενότατη διασύνδεση άμυνας και διπλωματίας-πολιτικής. Έτσι φτάσαμε σήμερα, με τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου, εξαιτίας της ανακάλυψης φυσικού αερίου, να είμαστε γυμνοί στρατιωτικά. Ο Ισραηλινός Υπουργός, απαντώντας σε κωμικότητες των ηγετών μας, ότι, τάχα, θα μας βοηθήσουν οι Ισραηλινοί, μας διαμήνυσε με αβρότητα: «Εσείς να φροντίσετε για την ασφάλεια των στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεών σας, όχι εμείς». Αλλά, με τι; Με τις καθημερινές πομφόλυγες του Υπουργού Άμυνας; Με τα δύο περιπολικά, που θα αγοράσουμε από το Ισραήλ; Με την απογύμνωση της Ε.Φ.; Πού είναι η ισχυρή στρατιωτική υποδομή, που θα εγγυηθεί την ασφάλεια των εξεδρών, των αγωγών και των ενεργειακών εγκαταστάσεων; Όλοι γνωρίζουν σε ποια ανεπίτρεπτη κατάσταση βρίσκεται η Εθνική Φρουρά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά για «περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια». Αυτή προϋποθέτει στρατιωτική ισχύ και αμυντικές συνεργασίες, που θα στηρίζουν διπλωματικούς και πολιτικούς χειρισμούς. Πού είναι η στρατιωτική ισχύς της Κύπρου, ώστε κάποια στιγμή να διαμηνύσει στην Τουρκία ότι δεν μπορεί πια να μας απειλεί επειδή, συν τοις άλλοις, στηριζόμαστε σε συμμαχίες με το Ισραήλ, την Ελλάδα και άλλες χώρες; Τα κούφια λόγια και τα γελοία επικοινωνιακά παιγνίδια εξεμέτρησαν το ζην. Έστω και τώρα απαιτούνται έργα αν, όντως, η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος εννοούν να προστατεύσουν τον ενεργειακό πλούτο μας και την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: