Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, συνεχίστηκε και το πρώτο εννιάμηνο του 2010 η μαζική είσοδος παράνομων μεταναστών στη χώρα μας. Οι αρμόδιες Αρχές συνέλαβαν 96.085 μετανάστες που μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα το πρώτο εννιάμηνο του 2009 και ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 96.398 το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Αποθήκη ανθρώπων
Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια η είσοδος παράνομων μεταναστών στη χώρα μας με ρυθμό που ξεπερνάει τους 10.000 κάθε μήνα. Η διαφορά μεταξύ του 2010 και του 2009 είναι ότι δείχνουν προτίμηση στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα αντί στην είσοδό τους στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου.
Όπως επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι περισσότεροι μετανάστες, ιδιαίτερα αυτοί που δείχνουν προτίμηση στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, καταλήγουν στην Αθήνα σε 48 ώρες από την είσοδό τους στην Ελλάδα. Παραμένουν σε περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας, σε συνθήκες απόλυτης οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης, διεκδικώντας την ένταξή τους στην ελληνική παραοικονομία ή το πέρασμά τους σε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι εφαρμόζουν με αυστηρότητα τους κανονισμούς τους οποίους αντιμετωπίζουν με προκλητική χαλαρότητα οι ελληνικές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται στο κέντρο της Αθήνας πολλές δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες που θα ήθελαν να προωθηθούν σε περισσότερο αναπτυγμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση Καραμανλή ανακοίνωνε το ένα πρόγραμμα ελέγχου της εισόδου και μετεγκατάστασης των παράνομων μεταναστών μετά το άλλο και το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση Παπανδρέου. Φυσικά, τα κυβερνητικά προγράμματα, «γαλάζια» ή «πράσινα», μένουν στο επίπεδο του σχεδιασμού και το πρόβλημα της οικονομικής και κοινωνικής υποβάθμισης μεγάλων περιοχών της Αθήνας εξαιτίας της συγκέντρωσης εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών σε αυτές μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου.
Τραγικές συνέπειες
Η κατάσταση που περιγράψαμε έχει τραγικές συνέπειες για το επίπεδο λειτουργίας μεγάλου μέρους της πρωτεύουσας και την καθημερινότητα των πολιτών της. Η κοινωνική συνοχή της μεγαλούπολης καταρρέει, σημαντικές τουριστικές περιοχές υποβαθμίζονται και ισοπεδώνονται οικονομικά, η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα αυξάνονται με εντυπωσιακό ρυθμό, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα υγιεινής και δημόσιας καθαριότητας στο πλαίσιο της επιταχυνόμενης γκετοποίησης περιοχών που πρόσφεραν κατά το παρελθόν πολλά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Αθήνας.
Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κακλαμάνης έχει μία συνεπή γραμμή σε αυτά τα ζητήματα και ζητεί την αναγκαία προσαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου εμφανίζεται περισσότερο αδρανής και από την κυβέρνηση Καραμανλή σε ζητήματα ελέγχου της μαζικής παράνομης μετανάστευσης. Διάφορα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να αποδώσουν την εντυπωσιακή υποβάθμιση ολόκληρων περιοχών της πρωτεύουσας στη δημοτική Αρχή, ενώ είναι φανερό ότι το ζήτημα έχει ευρύτερες διαστάσεις και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Οι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που περνούν παράνομα τα σύνορα της χώρας μας πρέπει να συγκεντρωθούν σε απομακρυσμένα χωριά και κωμοπόλεις του Έβρου ή άλλων περιοχών, μέχρις ότου αποφασιστεί ποιοι μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, ποιοι έχουν δυνατότητα μετάβασης σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποιοι πρέπει να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία ή απευθείας στη χώρα προέλευσής τους.
Όσο οι παράνομοι μετανάστες έχουν το δικαίωμα συγκέντρωσης σε περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας συντηρείται η δυναμική έλευσής τους στην Ελλάδα. Μόλις αντιληφθούν ότι δεν θα κυριαρχούν με την παρουσία τους στην Αθήνα αλλά θα συγκεντρώνονται σε συνθήκες σχετικής απομόνωσης και καλύτερου αστυνομικού, διοικητικού ελέγχου σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, θα χάσουν ένα από τα βασικά κίνητρα συγκέντρωσής τους στην πατρίδα μας. Κάτι πρέπει να κάνουν ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του, εκτός αν θεωρούν ότι η πολυδιαφημισμένη πολυπολιτισμικότητα ταυτίζεται με την κοινωνική, οικονομική και διοικητική αποσύνθεση της πρωτεύουσας.
city press
city press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου