Σελίδες

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Φρένο στο κράτος-κακοπληρωτή, από την Ε.Ε.

 
Οδηγία επιβάλλει την εξόφληση των προμηθευτών του Δημοσίου σε διάστημα 30 έως 60 ημερών.
Ανάσα στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το ελληνικό Δημόσιο και περιμένουν μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και χρόνια, για να εξοφληθούν, μπορεί να δώσει κοινοτική οδηγία που ψηφίστηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η οδηγία προβλέπει ότι όλες οι αγορές αγαθών ή υπηρεσιών θα πρέπει να εξοφλούνται εντός 30 ημερών, είτε πρόκειται για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων είτε πρόκειται για συναλλαγές μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων. Και στις δύο περιπτώσεις η προθεσμία πληρωμής είναι δυνατόν να επεκτείνεται μέχρι τις 60 ημέρες, εφόσον αυτό «δηλώνεται ρητά» και από τα δύο μέρη στο συμβόλαιο. Προθεσμία εξόφλησης 60 ημερών υπάρχει για τις οφειλές των νοσοκομείων. Επίσης, προβλέπει ότι σε περίπτωση καθυστέρησης, το Δημόσιο θα υποχρεούται να καταβάλλει τόκο και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο οκτώ ποσοστιαίων μονάδων πάνω από το επιτόκιο αναφοράς.
Το Ευρωκοινοβούλιο θα πιέσει προκειμένου τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο τη διαδικασία ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία παραδοσιακά καθυστερεί να ενσωματώσει τις κοινοτικές οδηγίες στο εθνικό δίκαιο. Τα χρέη του ελληνικού Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε αρκετά δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν ακόμη οφειλές προς κατασκευαστικές εταιρείες για ολυμπιακά έργα.

Επιστροφές ΦΠΑ
Το δυστύχημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ότι η συγκεκριμένη οδηγία δεν αφορά τις οφειλές του Δημοσίου από επιστροφές ΦΠΑ. Το ελληνικό Δημόσιο οφείλει μεγάλα ποσά από επιστροφές φόρων και ειδικά ΦΠΑ σε πολλές επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικές.
η Καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια: