Σελίδες

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Το μοίρασμα του Αιγαίου

Μυστικός διάλογος με την Τουρκία για το μοίρασμα του Αιγαίου 

Την ύπαρξη μυστικού διαλόγου με την Τουρκία για το Αιγαίο με αντικείμενο το επιχειρησιακό (και επιχειρηματικό) μοίρασμα του Αιγαίου, αποκαλύπτουν σήμερα τα ΝΕΑ. Όπως προκύπτει από απόρρητο τηλεγράφηµα που παρουσιάζει η εφημερίδα η κυβέρνηση Παπανδρέου εμφανίζεται να συζητά “μείωση των ελληνικών αναχαιτίσεως στον διεθνή εναέριο χώρο µακριά από τις ελληνικές ακτές”(!) και να μην κάνουν αναχαιτίσεις “μεταξύ 6 και 10 μιλίων” (!!) – http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4600157
Η Άγκυρα δηλαδή πρότεινε μυστική διαπραγμάτευση για τη μείωση της έντασης στον αέρα και υπέβαλε προτάσεις που επιχειρούν να μετατρέψουν το Αιγαίο σε ουδέτερη ζώνη, όπου τα τουρκικά μαχητικά θα µπορούν να πετούν ανενόχλητα, την ώρα που έβγαζε τα πλοία “Τσεσµέ” και “Πίρι Ρέις” για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όπως αποκαλύπτουν “ΤΑ ΝΕΑ”, ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσηµη επίσκεψή του στην Αθήνα (τον Μάιο) πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου να υπάρξει παράλληλος δίαυλος διαλόγου για τη µείωση της έντασης και του κινδύνου πρόκλησης ατυχηµάτων στο Αιγαίο. Η πρόταση έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά και όπως προκύπτει από το σχετικό απόρρητο τηλεγράφηµα του ΥΠΕΞ στις 18 Ιουνίου, έναν µήνα µετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ο γενικός γραµµατέας του ΥΠΕΞ Ι. Αλέξιος Ζέππος και ο τούρκος ΥΦΥΠΕΞ και επικεφαλής των διερευνητών επαφών από την τουρκική πλευρά Φεριντούν Σινιρλίογλου, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη µε ατζέντα τα αεροναυτιλιακά θέµατα στο Αιγαίο. Ωστόσο, οι συνοµιλίες “πάγωσαν’ επ’ αόριστον µε εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού, καθώς εκτιµήθηκε ότι οι τουρκικές προτάσεις θίγουν κυριαρχικά δικαιώµατα και επιχειρούν να επιβάλουν καθεστώς συνδιαχείρισης στο Αιγαίο. Ως εκ τούτου, σύµφωνα µε πληροφορίες, τα αεροναυτιλιακά τελούν αυτήν τη στιγµή υπό καθεστώς ιδιότυπης εξαίρεσης από τις διερευνητικές επαφές».
Τι διαβάζουμε; Μια ακόμα προσπάθεια ηρωοποίησης του ΓΑΠ από το ασθμαίνον οικονομικά και πολιτικά συγκρότημα – παράλληλα με το ανεκδιήγητο «όχι σε νέα μέτρα» (http://www.antinews.gr/?p=67538).
Ποια είναι η πραγματικότητα; Ο ενδοτισμός του Γ. Παπανδρέου και η πολιτική εξευμενισμού της Τουρκίας που ακολουθεί πιστά οδήγησε στην αποστολή από την Τουρκία αυτού του προκλητικού  εγγράφου που αποκαλύπτουν, θέλοντας και μη, τα ΝΕΑ.
Αντί διαλόγου, ο κ. Παπανδρέου εισπράττει μόνον αδιαλλαξία και επεκτατισμό κι από πάνω παριστάνει και τον ήρωα. Όπως τότε που έγραψε στον Ερντογάν και εκείνος τον «έγραψε» κανονικά κάνοντάς τον να περιμένει την απάντηση τρεις μήνες.
Είναι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου που εξέθρεψε την τουρκική προκλητικότητα (όπως καταγράφεται με τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις στο Αιγαίο).
Έχουμε φτάσει σε τέτοια κατάσταση εθνικής ένδειας που ο Ερντογάν αλωνίζει ανενόχλητος στα ελληνικά ΜΜΕ και δίνει συνεντεύξεις (πχ ΣΚΑΙ) με τις οποίες ζητά να μην πετάνε τα ελληνικά αεροσκάφη πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κανείς δεν του απαντά ότι άλλο ο εναέριος χώρος και άλλο η υφαλοκρηπίδα (πέραν των άλλων).
Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του φροντίζουν μόνο το image τους την στιγμή που η Άγκυρα επιχειρεί να  µετατρέψει το Αιγαίο σε «ουδέτερη ζώνη» προκειμένου να πετύχει µια µορφή συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και τα πετρέλαιά του, χωρίς να υποχωρεί ούτε έναν πόντο από τις επεκτατικές διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας.
Τι άλλο πετυχαίνει ο κ. Παπανδρέου με την σημερινή δημοσίευση του τουρκικού εγγράφου; Να εμφανίζεται η Τουρκία διαλλακτική και ο η Ελλάδα αδιάλλακτη στη διεθνή σκηνή.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: